Παιχνίδι και νεογέννητο: Ποιες είναι οι κατάλληλες στιγμές μέσα στη μέρα για παιχνίδι;
Ο χρόνος παιχνιδιού βοηθά στην ενίσχυση των επικοινωνιακών, κινητικών και αισθητηριακών δεξιοτήτων.
Το παιχνίδι με ένα νεογέννητο μωρό είναι τόσο ωφέλιμο ειδικά τους πρώτους μήνες! Το βοηθά να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες αλλά και να οξύνει τις κοινωνικές αντίστοιχα.
Πιθανότατα, όμως, έχετε παρατηρήσει ότι το νεογέννητό σας περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του κοιμισμένο , πεινασμένο ή κουρασμένο. Η διάθεσή του εξαρτάται από τις διαφορετικές καταστάσεις διαύγειάς του.
Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε: Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για παιχνίδι;
Η καλύτερη στιγμή είναι όταν είναι σε εγρήγορση και ήρεμο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα νεογέννητα μωρά περνούν από διάφορες καταστάσεις διαύγειας και ύπνου.
Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές ένα νεογέννητο κλαίει και μόνο λίγα λεπτά αργότερα νυστάζει! Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά τα περισσότερα μωρά βιώνουν αυτά τα «στάδια» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
1. Ήσυχη ειδοποίηση
Το μωρό είναι σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης όταν είναι ήσυχο και ήρεμο. Απολαμβάνει να το αγκαλιάζετε και να το αγγίζετε. Φαίνεται να παρατηρεί τα πράγματα γύρω του καθώς τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα, σημάδι ότι αντιδρά στο περιβάλλον του, ενώ το υπόλοιπο σώμα του παραμένει ήρεμο.
Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για παιχνίδι με ένα νεογέννητο μωρό! Σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης, είναι ήρεμο αλλά ξύπνιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασχοληθεί και θα αντιδράσει στο παιχνίδι .
2. Ενεργός συναγερμός
Μπορεί να φαίνεται πως νιώθει άβολα ή έτοιμο να κλάψει. Όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να δείχνει σημάδια πείνας . Επομένως, η κατάσταση «ενεργού συναγερμού» συνήθως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για παιχνίδι.
Όταν το μωρό βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση, είναι η καλύτερη στιγμή για να παίξετε και να ασχοληθείτε μαζί του!
3. Κλάμα
Όταν ένα νεογέννητο κλαίει , σας λέει ότι χρειάζεται κάτι. Μπορεί να είναι πεινασμένο, κουρασμένο, ή να έχει βρώμικη πάνα.
Είναι καλύτερο, λοιπόν, να προσπαθήσετε να το βοηθήσετε να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση ικανοποιώντας τις ανάγκες του (για παράδειγμα, ταΐζοντάς το ή αλλάζοντας την πάνα του) αντί να παίξετε μαζί του.
4. Αγουροξύπνημα
Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό ξυπνά και ξανακοιμάται. Τα μάτια του μπορεί να μην είναι εντελώς κλειστά καθώς βρίσκεται σε κατάσταση υπνηλίας.
Μην παίζετε με το μωρό όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, καθώς χρειάζεται ύπνο και δεν θα ασχοληθεί ή δεν θα αντιδράσει στο παιχνίδι .
Πηγή: pathways.org