Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Τι να κάνετε όταν το παιδί δε θέλει το γιογιό

Ως μαμά, έχετε αλλάξει εκατοντάδες πάνες. Αλλά έρχεται μια μέρα που είστε στο διάδρομο με τις πάνες και σκέφτεστε «Ίσως είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να τις αγοράσω».

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Τι να κάνετε όταν το παιδί δε θέλει το γιογιό
Bigstock

Ίσως το μικρό σας έχει ξεκινήσει το νηπιαγωγείο και υπάρχει ο κανόνας «χωρίς πάνα» και τα καταφέρνει με ελάχιστα «ατυχήματα». Η εκπαίδευση στο γιογιό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα !

Αλλά η ευτυχία κράτησε πολύ λίγο. Μετά από μερικές εβδομάδες, άρχισαν τα ατυχήματα: τη νύχτα, την ώρα του ύπνου, στο αυτοκίνητο, στο σχολείο.

Το παιδί σας που έχει εκπαιδευτεί στο γιογιό επέστρεψε και πάλι στο να θέλει ή να χρειάζεται πάνα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν αυτή την αντίδραση. Θα χρειαστεί κάποια επανεκπαίδευση και πολλή υπομονή για να «επανέλθει» στο σωστό δρόμο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Ακόμη και αν το παιδί σας φαίνεται να έχει μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό, μια νέα κατάσταση μπορεί να το αποπροσανατολίσει. Η ενέργεια και η προσοχή τους= είναι στραμμένη στο καινούργιο πράγμα και όχι στο να μείνει στεγνό και καθαρό. Επίσης, μπορεί απλώς να χάσει προσωρινά το ενδιαφέρον του.

Η αλλαγή σχολείου είναι πιθανό να προκαλέσει οπισθοδρόμηση. Τα παιδιά που είναι ψυχικά και συναισθηματικά καταβεβλημένα μπορεί να αγνοούν τα σημάδια που δίνει το σώμα για να πάνε στην τουαλέτα.

Οκτώ χρήσιμες συμβουλές

1. Μείνετε ήρεμες

Παρόλο που νιώθετε απογοήτευση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή η περίοδος είναι φυσιολογική. Μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, αλλά μπορεί να διορθωθεί.

2. Μην τιμωρείτε

Οι ειδικοί λένε ότι η τιμωρία για το βρέξιμο του κρεβατιού ή για οποιοδήποτε ατύχημα θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Το βρέξιμο του κρεβατιού δεν είναι υπό τον έλεγχο του παιδιού και η τιμωρία καθιστά πιο πιθανό να προσπαθήσει να σας το κρύψει ή να «κρατηθεί» οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.

3. Προσφέρετε θετική ενίσχυση

Καθαρίστε χωρίς φασαρία και προχωρήστε παρακάτω. Δώστε στο παιδί την προσοχή που θέλει για άλλες καλές συνήθειες που δείχνει: στο τραπέζι, στο νηπιαγωγείο, στο πλύσιμο των χεριών κ.λπ.

Είναι ωραίο συναίσθημα κανείς να ακούει ότι κάνει το σωστό. Δώστε πολλές αγκαλιές, φιλιά και χάδια. Ένας πίνακας με αυτοκόλλητα ή μια λιχουδιά λειτουργεί για αρκετά παιδιά.

4. Επισκεφτείτε τον παιδίατρο

Δώστε στην/στον παιδίατρο λεπτομέρειες για την παλινδρόμηση προκειμένου να αποκλείσετε την πιθανότητα μόλυνσης.

5. Μάθετε την αιτία

Τα ατυχήματα σε μεγαλύτερα παιδιά συνδέονται συχνά με την έλλειψη ελέγχου του περιβάλλοντός του. Προσπαθήστε να μπείτε στο μυαλό του και να μάθετε τι συμβαίνει. Η γνώση της αιτίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση . Συζητήστε το και «φέρτε» το θέμα στην επιφάνεια.

6. Δείξτε συμπόνια

Είναι δύσκολο να παρακολουθείτε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ιστορία από την παιδική σας ηλικία για μια στιγμή που δυσκολευτήκατε και να του εξηγήσετε πως αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό.

7. Συνεχίστε την εκπαίδευση

Θυμηθείτε ότι αυτό που κάνατε αρχικά, λειτούργησε.

Μπορείτε να το ενισχύσετε ορίζοντας κάποιες συγκεκριμένες ώρες όπου πρέπει να κάθεται στο γιογιό. Ίσως να είναι πριν από τον μεσημεριανό ύπνο ή μετά το βραδινό μπάνιο. Κάντε το μέρος της ρουτίνας .

Προσπαθήστε να μην κάνετε μεγάλο θέμα τη χρήση της τουαλέτας - και σίγουρα μην το πιέζετε - απλώς εντάξτε το στην ημέρα του παιδιού σας.

8. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες

Πείτε στο παιδί σας ότι περιμένετε να συνεχίσει να πηγαίνει στο γιογιό και να έχει καθαρά εσώρουχα. Δώστε του να καταλάβει ότι πιστεύετε πως μπορεί να το φέρει εις πέρας!

Γιατί το παιδί δε θέλει το γιογιό

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν όταν το παιδί είναι αγχωμένο. Το άγχος μπορεί να είναι προσωρινό, όταν νιώθει εξαντλημένο ή αποσπάται η προσοχή του από το παιχνίδι.

Οτιδήποτε νέο ή διαφορετικό μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολικό στρες όπως:

  • Ένα νέο αδελφάκι
  • Μετακόμιση
  • Ένα νέο σχολείο
  • Διαφορετική μπέιμπι σίτερ
  • Νέα ρουτίνα
  • Κοινωνικές αλλαγές στην οικογένεια

Πηγή: healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved