Συμβουλές για ασφαλή αύξηση βάρους σε παιδιά με χαμηλό βάρος

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι υγιεινές πηγές λίπους που θα βοηθήσουν το παιδί να πάρει βάρος.

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές για ασφαλή αύξηση βάρους σε παιδιά με χαμηλό βάρος
Bigstock

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας στα παιδιά με το αυξημένο βάρος να συνδέεται με επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που το βάρος τους μπορεί να είναι χαμηλότερο από το υγιές εύρος και να τα κατατάσσει στην κατηγορία του ελλειποβαρούς. Φυσικά για κάποια παιδιά μπορεί αυτό να μην είναι ανησυχητικό, καθώς μπορεί να έχουν τέτοια σωματική διάπλαση που διατηρούν με μια καλά ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Αν όμως υπάρχει πραγματικά ελλιποβαρής κατάσταση αυτό μπορεί να είναι σημάδι διατροφικών, προβλημάτων υγείας ή συναισθηματικών προβλημάτων.

Πόσο βάρος πρέπει να έχει το 13χρονο παιδί μου;

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι στην κατηγορία του ελλειποβαρούς, τότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και το διαιτολόγο σας. Εφόσον διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα τότε στη συνέχεια θα πρέπει να ενθαρρύνετε την αύξηση βάρους με υγιεινό τρόπο μέσω του φαγητού.

varos-morou-pano-apo-to-kanoniko.jpg

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, που παρέχουν όπως λέμε «κενές θερμίδες», μπορεί να προσθέσουν μερικά κιλά, αλλά δεν θα παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα παιδί για να χτίσει γερά οστά κι ένα υγιές σώμα.

Ξεκινήστε λοιπόν διασφαλίζοντας ότι τα περισσότερα γεύματα και σνακ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Καλές πηγές πρωτεΐνης για αύξηση βάρους είναι τα αυγά, το φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, όσπρια, γάλα, γιαούρτι και τυρί. Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το καλαμπόκι και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικές επιλογές υδατανθράκων. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι υγιεινές πηγές λίπους που θα βοηθήσουν το παιδί να πάρει βάρος.

Οι παρακάτω ιδέες θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής του παιδιού αλλά και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

  • Δοκιμάστε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και σπόρους σε δημητριακά, σαλάτες και ζυμαρικά.
  • Προσθέστε φέτες αβοκάντο σε σάντουιτς, σπιτικά burgers και σαλάτες.
  • Σοτάρετε τα λαχανικά, το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι σε ελαιόλαδο.
  • Εντάξτε θρεπτικές τροφές με υψηλότερες θερμίδες και στα ενδιάμεσα σνακ. Το χούμους και το γουακαμόλε παρέχουν τόσο πρωτεΐνες όσο και καλά λιπαρά, εκτός από αρκετές θερμίδες, και μπορούν να αποτελέσουν μέρος του σνακ των παιδιών μαζί με λαχανικά ή κριτσίνια.
  • Τα smoothies είναι ένας εύκολος τρόπος να προσφέρετε αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά στα παιδιά. Προσθέστε τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών, γιαούρτι, βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρους.
  • Αντί για απλά δημητριακά πρωινού μπορείτε να φτιάξετε σπιτική γκρανόλα προσθέτοντας βρώμη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα και κομματάκια σοκολάτας.
paidi-me-depy-(1).jpg

Μαζί με τις παραπάνω συμβουλές προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα των παιδιών ευχάριστα και όχι βιαστικά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στον προγραμματισμό των γευμάτων, στα ψώνια και στην προετοιμασία φαγητού για να αυξήσετε το ενδιαφέρον τους για το φαγητό.

Εάν το παιδί σας παίρνει αρκετές θερμίδες αλλά εξακολουθεί να μην παίρνει βάρος ανάλογα με το στόχο που έχετε θέσει, συνεχίστε να συνεργάζεστε με τον παιδίατρο σε περίπτωση που υπάρχει υποκείμενη πάθηση. Ωστόσο, με λίγη υπομονή κι ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων και σνακ, το παιδί σας μπορεί να επιτύχει μία ισορροπημένη αύξηση βάρους.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved