Άδεια πατρότητας: Πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερους άντρες να την πάρουν

Λιγότεροι από τους μισούς μπαμπάδες παίρνουν ολόκληρη τη γονική άδεια. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Άδεια πατρότητας: Πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερους άντρες να την πάρουν
Bigstock

Στις μέρες μας, οι μπαμπάδες συμμετέχουν περισσότερο από ποτέ στη φροντίδα των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού. Το Pew Research Center αναφέρει ότι οι μπαμπάδες ξοδεύουν σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών και υπερδιπλάσιο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη στο οικογενειακό κλίμα, συμπεριλαμβανομένων το ταχύτερο συναισθηματικό δέσιμο με το νεογέννητο μωρό, ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ του ζευγαριού , ίση κατανομή των οικιακών δουλειών και καλύτερα επαγγελματικά αποτελέσματα στις εργαζόμενες μητέρες.

«Είναι μια πραγματικά κρίσιμη φάση για την οικοδόμηση αυτής της σχέσης με το παιδί», εξηγεί ο Dirk Doebler, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Parento, μιας εταιρείας ιδιωτικής ασφάλισης. «Θέτει τη δυναμική για το τι συμβαίνει στο σπίτι και ποιος αναλαμβάνει το βάρος της φροντίδας», εξηγεί.

Ο Terrence Lomeka, εργαζόμενος μπαμπάς 11 χρόνια στην Ernst & Young - μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως- πήρε και τις 16 εβδομάδες γονικής άδειας μετ' αποδοχών που προσφέρει η εταιρεία στους νέους μπαμπάδες. Εκείνος ήταν ο κύριος φροντιστής αφού η σύζυγός του επέστρεψε στην εργασία της και αναφέρει πως ο χρόνος που πέρασε μόνος του με το μωρό τον πρώτο καιρό ήταν κάτι το ανεκτίμητο.

«Με βοήθησε να κατανοήσω τα συναισθήματα της συζύγου μου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Η σχέση μας ως ζευγάρι αλλά και γονείς έγινε ισχυρότερη όπως και ο δεσμός μου με το παιδί δυνάμωσε

Οι μητέρες είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη απασχόληση όταν οι μπαμπάδες έχουν το δικαίωμα της γονικής άδειας. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σημαντικός. Για κάθε μήνα που ο μπαμπάς παίρνει άδεια πατρότητας, το εισόδημα της μαμάς αυξάνεται κατά περίπου 7%.

Ο Doebler εξήγησε ότι όταν οι μπαμπάδες δεν παίρνουν γονική άδεια, σημαίνει πως η μαμά θα είναι πιο πιθανό να είναι εκείνη που θα κάνει πράγματα όπως το να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά για να παραλάβει από τον παιδικό σταθμό ή αυτή που θα μένει στο σπίτι με ένα άρρωστο παιδί, γεγονός που δυσκολεύει τις γυναίκες να προχωρήσουν επαγγελματικά.

«Δίνοντας τρεις μήνες γονικής άδειας μετ' αποδοχών στους μπαμπάδες και υποχρεώνοντάς τους να την λάβουν ώστε η μαμά να μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της, μπορείτε ουσιαστικά να απαλλαγείτε από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων», υπογραμμίζει ο Doebler.

Πρώην υπάλληλος της Google, ο Erez Levin, επισημαίνει ότι ο κόσμος περιμένει από τις γυναίκες να πάρουν άδεια μητρότητας και όχι από τους άντρες. «Καθώς η δουλειά είναι το θεμέλιο μέσον για να βγάζει κανείς τα προς το ζην, καταλαβαίνω γιατί πολλοί μπαμπάδες δεν παίρνουν ολόκληρη την γονική άδεια, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της θέσης και της καριέρας τους.», καταλήγει.

Για να πειστούν περισσότεροι μπαμπάδες να πάρουν γονική άδεια, οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα από τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ανθρώπινου δυναμικού. «Πρέπει να δούμε περισσότερους άνδρες σε ηγετικούς ρόλους να παίρνουν γονική άδεια με αποδοχές ή να συνηγορούν θετικά παροτρύνοντας τους υπαλλήλους να πάρουν αυτή την άδεια», προτρέπει ο ειδικός Doebler.

Οι εταιρείες που θέλουν να συμβάλουν στην καλλιέργεια και θεμελίωση αυτής της κουλτούρας, μπορούν να κάνουν πράγματα όπως το να συγχαίρονται τους μπαμπάδες που χρησιμοποιούν την γονική άδεια.

Ο Lomeka προτείνει επίσης αυτοί οι μπαμπάδες να παίρνουν προαγωγή μετά την επιστροφή τους από την άδεια καθώς έτσι θα γίνει κατανοητό πως αυτή η κατάσταση δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα τους.

Χρειαζόμαστε περισσότερους μπαμπάδες που παίρνουν γονική άδεια. Είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος να ενισχυθεί η καριέρα των εργαζόμενων μαμάδων.

Αν, λοιπόν, είστε μπαμπάς που έχει πάρει άδεια πατρότητας, ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο. Αν είστε μπαμπάς που δεν την πήρε ή δεν την έχει πάρει, βοηθήστε να δημιουργηθεί ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους μπαμπάδες που θα πάρουν άδεια, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με τη δημόσια αναγνώριση και την υποστήριξη, βοηθάτε να αλλάξει η αφήγηση γύρω από την άδεια πατρότητας .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved