Οδηγός επιβίωσης για μπαμπάδες: Οι χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όταν έρθει σπίτι η μαμά με το μωρό!
Με την άφιξη του μωρού στο σπίτι ξεκινά ένας νέος κύκλος ζωής που συνοδεύεται από ποικίλα συναισθήματα, μερικά εκ των οποίων μπορεί και να μην είναι αυτά που ίσως περιμένατε.
Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται απερίγραπτη ευτυχία και, όταν μάλιστα το μωρό είναι καλόβολο ενώ κάποιοι άλλοι, νιώθουν πιο βαριά την ευθύνη επάνω τους και είναι λιγότερο παρορμητικοί. Η Έιμι Μόρισον, μια Καναδή μαμά και blogger έφτιαξε έναν απολαυστικό οδηγό επιβίωσης για μπαμπάδες, με όλα όσα πρέπει να κάνουν για να τα πάνε καλά με τη λεχώνα γυναίκα τους και για να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
1. Αν πρόκειται να αργήσετε να γυρίσετε σπίτι, μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να της το πείτε!
Να θυμάστε ότι είναι κάπως σαν το γυμναστήριο. Όταν κάποιος σας ζητά να κάνετε 20 έλξεις και εσείς καταφέρνετε με πολύ κόπο να κάνετε τις 18 και εκεί που ετοιμάζεστε να φύγετε σας λέει ο γυμναστής, «Επ, που πας; Πρέπει να κάνεις ακόμη 10»!
2. Όταν πάτε στο σπίτι, μπαίνετε μέσα στο σπίτι!
Μην κοντοστέκεστε στην πόρτα κουβεντιάζοντας με τον γείτονά σας. Μπείτε μέσα και αναλάβετε ό,τι σας ζητήσει η γυναίκα σας, μιας και περιμένει πώς και πώς να την ξεκουράσετε έστω και λίγο για να προλάβει να κάνει έστω ένα ντουζ.
3. Ενθουσιαστείτε με το μωρό!
Είναι βέβαιο ότι αγαπάτε το μικρός σας μπομπιράκι όσο δεν έχετε αγαπήσει τίποτα και κανέναν. Μην περιμένετε να σας ζητήσει να τη βοηθήσετε. Όταν ακούτε το μικρό σας να σας γκρινιάζει, πλησιάστε τη και πείτε της, «Μου έλειψε το μωρό μας σήμερα, δώστο σε εμένα και πήγαινε να κάνεις ένα μπάνιο ή να ξαπλώσεις». Πιστέψτε με θα το εκτιμήσει ότι τίποτε άλλο.
4. Ποτέ μην ρωτήσετε «Τι μαγείρεψες;».
Το πιο πιθανό είναι να σας απαντήσει, «Τίποτα δεν μαγείρεψα», και αυτό γιατί ασχολείται όλη μέρα με το μωρό, το θηλασμό και τον ύπνο του, που της ήταν δύσκολο. Φάτε κάτι απ΄ έξω. Ναι, πάλι!
5. Μην παραπονιέστε για το πόσο δύσκολη ήταν η μέρα σας.
Μπορεί να ξυπνήσατε πρωί, μπορεί να τσακωθήκατε με τους συναδέλφους σας, μπορεί να κολλήσατε στην κίνηση, αλλά η μέρα της γυναίκας σας ήταν πολύ πιο δύσκολη στο σπίτι. Φανταστείτε για λίγο τη ζωή σας στη θέση της, με λίγες ώρες ύπνου, ορθοστασίας και κούρασης.
6. Μην λέτε ότι «κάνετε babysitting».
Να θυμάστε πώς δεν κάνετε «babysitting» αλλά «parenting». Που σημαίνει ότι δεν φροντίζετε ένα ξένο παιδί από αγγαρεία ή από ανάγκη, αλλά επειδή είναι το παιδί σας και επειδή το θέλετε.
Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός. Η γυναίκα σας, σας χρειάζεται ειδικά τους πρώτους 3 μήνες. Λίγο η γέννα, λίγο η καισαρική, λίγο η αϋπνία, λίγο από όλα, θα την κάνουν να είναι νευρική και δεν θα μπορεί να απολαύσει τίποτε. Βοηθήστε τη και ξεκουράστε τη όσο μπορείτε, χωρίς να της το «χτυπάτε» μετά. Κάντε το από την καρδιά σας και επειδή θα θέλετε και εσείς να περνάτε αρκετό χρόνο με το μωράκι σας.