Εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης
Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μη ασφαλείς αμβλώσεις, σύμφωνα με την εκστρατεία The Family Planning 2020 (FP2020).
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η παγκόσμια πρωτοβουλία της να προσφέρει μέσα αντισύλληψης στις πιο φτωχές γυναίκες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να αποτύχει.
Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε στη Διάσκεψη του Λονδίνου για τον Οικογενειακό Προγραμματισμό το 2012, έχει στόχο να προσφέρει υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού σε 120 εκατομμύρια γυναίκες που επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντισύλληψη ως το 2020. Αν και 30 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης από το 2012 ως σήμερα, η εκστρατεία δεν κατάφερε να φτάσει τα 50 εκατομμύρια που ήταν στόχος της, γεγονός που σημαίνει ότι υπολείπεται πολύ για να πετύχει τον τελικό της στόχο, όπως ανακοίνωσε το FP2020.
«Αν δεν επιταχύνουμε τώρα, δεν θα εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας στις γυναίκες και τα κορίτσια για το 2020» επισημαίνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το FP2020, περισσότερα από 250 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, δεν έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά μέσα.
Ο σύγχρονος οικογενειακός προγραμματισμός επιτρέπει στις μητέρες να καθυστερούν τις εγκυμοσύνες, να επιτρέπουν να περάσει μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μητρική και η νεογνική θνησιμότητα. Η πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης ενισχύει επίσης την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας την ικανότητα των γυναικών να εργαστούν και να επενδύσουν στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Υποστηρικτές της εκστρατείας αυτής εκτιμούν ότι 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, τη βασική αιτία θανάτου των έφηβων κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έκθεση αναφέρει ότι 300 εκατομμύρια γυναίκες στις 69 πιο φτωχές χώρες χρησιμοποιούν πλέον σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, αριθμός ρεκόρ και αύξηση 50% από το 2003.Η ανατολική και η νότια Αφρική έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση σύγχρονων μεθόδων αντισύλληψης. Για πρώτη φορά, περισσότερο από το 30% των γυναικών και των κοριτσιών στην περιοχή χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, με την Αιθιοπία, την Κένυα, το Λεσότο, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη να καταγράφουν την πιο γρήγορη εξέλιξη, επισημαίνεται στην έκθεση.
Στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων ήταν ήδη σχετικά αυξημένη, η εξέλιξη ήταν αργή. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε δολάριο που επενδύεται στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού αποφέρει έξι δολάρια σε εξοικονόμηση για την υγεία, το νερό και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.