25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών
Ημέρα ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και κινητοποίησης η σημερινή, για ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Το 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με απόφασή της την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών. Στόχος η ανάδειξη και η αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος με παγκόσμια διάσταση.
Ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας οποιασδήποτε μορφής λόγω του φύλου τους, δυστυχώς παραμένει υψηλός, ενώ σε μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,
1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα φυσικής ή σεξουαλικής βίας, στις περισσότερες περιπτώσεις από κάποιον σύντροφο ή άλλο συγγενή
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Εξίσου σοκαριστικό είναι ότι 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από κάποιον οικείο τους, με πιθανότερο μέρος διάπραξης του εγκλήματος να είναι το ίδιο τους το σπίτι.
Στη χώρα μας, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις γυναίκες να αποτελούν πάνω από το 65% των θυμάτων. Δυστυχώς, εν μέσω κορονοϊού, την περίοδο της καραντίνας τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν. Πρόσφατα, η Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και ανέφερε ότι την περίοδο του lockdown αυξήθηκαν οι καταγγελίες για κακοποίηση των γυναικών:
«Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».
Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι ακόμα πιο συμβολική από κάθε άλλη χρονιά.
Η βία και η κακοποίηση των γυναικών υπάρχει γύρω μας. Δεν γνωρίζει ηλικία, καταγωγή, θρησκεία και κοινωνική θέση. Ας μην κλείνουμε άλλο τα μάτια και ας συμβάλλουμε όλοι για να μπει ένα τέλος.
Πηγή πληροφοριών: who.int / sansimera.gr