«Stop Bullying»: Νέα δράση κατά του εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία
Ηχηρό μήνυμα κατά του bullying από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, πάνω από το 34% των Ελλήνων μαθητών έχουν πέσει θύματα bullying, ενώ το 40% των καθηγητών πιστεύει ότι τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπώνται ή υποβαθμίζονται. Ακόμα πιο συγκλονιστικό και άξιο προβληματισμού είναι ότι μόλις ένα στα δέκα παιδιά λαμβάνει επαγγελματική υποστήριξη.
Ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει και είναι γύρω μας. Σε μία προσπάθεια μείωσης του φαινομένου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού.
Σε συνεργασία με το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφίσες με τα τέσσερα συλλεκτικά γραμματόσημα στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχρο το μήνυμα «stop bullying» να ακουστεί για ακόμη μία φορά. Τα γραμματόσημα καταγράφουν εικαστικά τις διαφορετικές μορφές του bullying και αποτυπώνουν τα προβλήματα της κοινωνικής απομόνωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της οδύνης, της μοναξιάς, της σκληρότητας και της περιθωριοποίησης.
Τα τέσσερα είδη του σχολικού εκφοβισμού
Το bullying δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Παίρνει διαφορετικές μορφές ή ασκείται με διαφορετικά μέσα:
O σωματικός εκφοβισμός
Ο σωματικός εκφοβισμός γίνεται με την άσκηση σωματικής δύναμης. Αυτό το είδος bullying περιλαμβάνει το σπρώξιμο, τη σωματική βία, το τσίμπημα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο παιδί.
Το cyberbulling ή αλλιώς διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός που γίνεται μέσω διαδικτύου και στόχο έχει να προσβάλει ή να βλάψει ένα παιδί μέσω απειλών, ψευδών κατηγοριών ή αβάσιμων φημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση του φαινομένου.
O λεκτικός εκφοβισμός
Ο λεκτικός εκφοβισμός μπορεί να μην περιλαμβάνει την άσκηση σωματικής βίας, είναι όμως εξίσου επώδυνος για ένα παιδί. Όταν ασκείται λεκτικός εκφοβισμός , ένα παιδί νιώθει συνήθως είτε φοβισμένο, είτε άσχημα για τον εαυτό του.
Ο κοινωνικός εκφοβισμός
Ο κοινωνικός εκφοβισμός αναφέρεται στον παραγκωνισμό που μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί από συμμαθητές ή μέλη μίας άλλης ομάδας στην οποία μπορεί να ανήκει πχ σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος bullying είναι πιο σύνηθες μεταξύ κοριτσιών.