Με καρκίνο του θυρεοειδούς προσβλήθηκαν 26 ανήλικοι στη Φουκουσίμα
Καθημερινά σχεδόν γίνονται πια ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους της περιοχής της Φουκουσίμα, έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα, με σκοπό να εντοπίζουν τις επιδράσεις της ραδιενέργειας.
Από την τελευταία μελέτη, αποκαλύφθηκε πως 26 ανήλικοι εκδήλωσαν καρκίνο του θυρεοειδή και άλλοι 32 παρουσιάζουν πολύ σοβαρές ενδείξεις εκδήλωσης της νόσου. Ωστόσο η σύνδεση με την πυρηνική καταστροφή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 240.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω.
Τα κρούσματα ανηλίκων με καρκίνο του θυρεοειδή, είναι 8 περισσότερα σε σχέση με προγενέστερη έκθεση του περασμένου Αυγούστου η οποία αναφερόταν σε μικρότερο αριθμό ατόμων.
Οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι οι καρκίνοι αυτοί δεν συνδέονται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011. Θα ήταν πολύ νωρίς ακόμη οι καρκίνοι αυτοί να έχουν ήδη εκδηλωθεί μόνο δυόμισυ χρόνια μετά την καταστροφή, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται 3 ως 5 χρόνια για να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Ωστόσο οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους ότι η αιτία είναι η έκθεση στην ακτινοβολία, κυρίως του ιωδίου 131, κατά τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα.
Ο θυρεοειδής είναι ένα σφουγγάρι ιωδίου (πρώτη ύλη για την κατασκευή των θυρεοειδικών ορμονών), κυρίως στο παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι συνεπώς ευάλωτος στις εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος. Για το λόγο αυτό συνιστάται τότε η απορρόφηση στερεού ιωδίου για να ικανοποιηθούν καταρχήν οι ανάγκες του θυρεοειδή. Ωστόσο στην περίπτωση της Φουκουσίμα το μέτρο αυτό δεν ελήφθη.