Ιωάννα Μαρή: «Η προγεννητική αγωγή είναι η πρώτιστη, πιο δυναμική πρόληψη!»
H Ιωάννα Μαρή θα παραδώσει ομιλία 45 λεπτών στο μεγάλο φεστιβάλ ηγεσίας Leading Minds στις 18 Φεβρουαρίου στο Stage D.
Συνέντευξη στην Ντίνα Διονυσσοπούλου
Η Ιωάννα Μαρή είναι ανωτάτη δικαστικός: Σύμβουλος Επικράτειας, ήδη επίτιμη. Υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και τα τελευταία 15 έτη στο Ε΄ Τμήμα του, “της Προστασίας του Περιβάλλοντος”.
Ως ψυχολόγος ίδρυσε παράλληλα στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, και ειρηνικής, προετοιμάζοντας τους νέους, με την ενημέρωσή τους, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής, κατά την οποία θεμελιώνεται η υγεία και οι αξίες ζωής της νέας ύπαρξης και εντυπώνονται τα πνευματικά χαρίσματά της, μέσα από εγγραφές στην κυτταρική της μνήμη σκέψεων, συναισθημάτων, βιωμάτων των γονιών και ιδιαίτερα της μέλλουσας μητέρας.
H Ιωάννα Μαρή θα παραδώσει ομιλία 45 λεπτών στο μεγάλο φεστιβάλ ηγεσίας Leading Minds https://leadingminds.gr/ στις 18 Φεβρουαρίου στο Stage D.
Κ. Μαρή, με μια εντυπωσιακή καριέρα, ως Δικαστικός: Σύμβουλος Επικρατείας, με σπουδές Νομικής αλλά και Ψυχολογίας, δεν μείνατε μόνο σε αυτό. Αντιθέτως ασχολείστε με έναν τομέα Ψυχολογίας, την Προγεννητική Αγωγή. Τι είναι η προγεννητική αγωγή;
Η ψυχολογία Προγεννητική Αγωγή είναι η πρώτη αγωγή που οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους στα θεμέλια της ζωής του, από την σύλληψη ως την γέννησή του. Ως πρώτη, θέτει θεμέλια, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλης της ύπαρξης κι έχει μεγάλη δύναμη, που εκτείνεται σε όλες τις ηλικίες. Αυτή η πρώτη αγωγή που οι γονείς, και μόνον οι γονείς, μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους, στοχεύει εξ ίσου στο σώμα του, άρα στην υγεία του, αλλά επίσης στον ψυχισμό του, δηλαδή στο άνοιγμα της καρδιάς του, την αγάπη προς τον εαυτό και τον συνάνθρωπο, προς το σύμπαν, την καλοσύνη του, τον καλό του χαρακτήρα. Και εξ ίσου στην διάνοιά του, δηλαδή στην νοημοσύνη και στην ευφυΐα του, στην πνευματικότητά του.
Αυτή η τριμερής διάσταση του ανθρώπου, που εκδηλώνεται ως συναίσθημα, , νόηση και βούληση: δράση, δυναμισμός έχει ανάγκη για να εκφρασθεί ενός υγιούς και αρμονικού σώματος, ως προς όλα τα όργανά του, και τα συστήματα, μέσα στα οποία είναι και τα πιο ευγενή: εγκέφαλος, νευρικό σύστημα, ενδοκρινικό σύστημα… «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Και «Νους ορά και νους ακούει».
Οι σύγχρονες έρευνες των τελευταίων 50 ετών πάνω στην εμβρυική ζωή από πρωτοπόρους ερευνητές από όλον τον κόσμο πολλών κλάδων: της Ιατρικής, Βιολογίας, Γενετικής, Επιγενετικής, Ψυχολογίας έφεραν ένα νέο φως σ’αυτήν την περίοδο της ύπαρξης, και κατέληξαν ότι αυτή η προγεννητική περίοδος της ζωής, στην διάρκεια της οποίας χτίζεται όλος ο οργανισμός του παιδιού, αποτελεί θεμέλιο φυσικής και ψυχικής υγείας, -η δυστυχώς και το αντίθετο- όχι μόνο του παιδιού που θα γεννηθεί αλλά και του εφήβου και ενηλίκου, στον οποίο το παιδί αυτό θα εξελιχθεί. Και μάλιστα, η επίδραση αυτής της περιόδου φθάνει και στον χαρακτήρα του ανθρώπου και στα ταλέντα και τις ιδιοφυΐες του, στις ιδιαιτερότητες της ψυχικής και πνευματικής του ιδιοσυστασίας.
Η προγεννητική αγωγή είναι λοιπόν η πρώτιστη, πιο δυναμική πρόληψη! Συνίσταται απλά σε ένα θετικό, αισιόδοξο, υγιή τρόπο ζωής του ζευγαριού, ώστε τις καλύτερες προϋποθέσεις να προσφέρουν στο διαπλασσόμενο παιδί τους, από την σύλληψή του και κατά την εγκυμοσύνη του, που θα του εξασφαλίσουν σ’όλες τις ηλικίες υγεία, εξυπνάδα, καλοσύνη, δημιουργικότητα, καλό χαρακτήρα, μια αρμονική δόμηση σε όλα τα επίπεδα.
Ιδρύσατε την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, μέλος της Διεθνούς ανάλογης εταιρείας. Ποιό και πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι το έργο της εταιρείας αυτής;
Έχοντας σπουδάσει παράλληλα με την Νομική Επιστήμη και Ψυχολογία, έμαθα την προγεννητική Αγωγή, σε σεμινάρια, στο Παρίσι, από τους πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα αυτόν, όταν ήμουν ήδη δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παρακολουθούσα εκεί μεταπτυχιακές σπουδές επιμόρφωσης.
Θεώρησα την γνώση αυτή εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνον για την ψυχολογία του παιδιού, αργότερα εφήβου και ενηλίκου, αλλά για την υγεία του και το σύνολον της ύπαρξής του και αποφάσισα να βρω συνεργάτες, ώστε να ιδρύσουμε και στην Ελλάδα ομοίου σκοπού Οργανισμό μη κερδοσκοπικό. Έτσι ιδρύσαμε την 23η Δεκεμβρίου 1989, την «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής», ήδη σωματείο, μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών και γονέων , με την υποστήριξη σπουδαίων ανθρώπων της Ελληνικής κοινωνίας, ας αναφερθώ μόνον στη Εριφύλη Καρπουζέλη, γυναικολόγο διάσημη, η οποία μας πρόσφερε, για πρώτη έδρα μας το γραφείο της στην Αθήνα και την αγάπη της για την διεύρυνση του κοινού μας.
Συνδεθήκαμε με τα υπάρχοντα τότε ελάχιστα ευρωπαϊκά σωματεία προγεννητικής Αγωγής και όλοι μαζί ιδρύσαμε την ΟΜΑΕΠ, τον παγκόσμιο Οργανισμό Προγεννητικής Αγωγής, το 1991, τον οποίο κι εγώ προήδρευσα επί 8-9 ετη. Το Σωματείο μας πρόσφερε στην ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνον την ελληνική επιστήμη, που στήριξε την προγεννητική αγωγή, όπως την εκπληκτική γνώση και έρευνα του Αθανασίου Καυκαλίδη, αλλά και την μοναδική κληρονομιά της Ελληνικής μας αρχαιότητας και της μεταγενέστερης νεοελληνικής μας παράδοσης και της πατερικής διδασκαλίας.
Μελετώντας συγγράμματα των Πυθαγορείων, του Πλάτωνος, του Ιπποκράτους, του Αριστοτέλους, του Εμπεδοκλέους … ανακαλύπτουμε ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν την ύψιστη σημασία της προγεννητικής ζωής, αλλά προ παντός είχαν δημιουργήσει ειδικές τελετές εκπαίδευσης στο έργο αυτό προς τα κορίτσια, τα αγόρια και τις έγγαμες γυναίκες, με σκοπό την προετοιμασία τους για τον ρόλο της μητρότητας, της τεκνογονίας, την οποία εννοούσαν, όχι απλά , ως γέννηση παιδιών, αλλά ως γέννηση ωραίων παιδιών, μιας ωραίας νέας γενεάς: «Καλλιγένειας».
«Η μύηση της γυναίκας στον μητρικό ρόλο μπορεί να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς και ευρωστίας των γενεών, της γέννησης τόσων φιλοσόφων, επιστημόνων, καλλιτεχνών… στην ελληνική αρχαιότητα» αναφέρει ο Γάλλος λόγιος Edouard Schuré
Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα διδάξαμε και διαδώσαμε την Προετοιμασία των νέων για τον γονεϊκό ρόλο, με άμεσες εβδομαδιαίες συναντήσεις προς μέλλοντες γονείς, σε όλη της Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάξαμε επαγγελματίες της Υγείας, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, ώστε κι εκείνοι να συνεχίσουν το έργο της διδασκαλίας και της διάδοσης. Διδάξαμε σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, γράψαμε βιβλία, που αποστέλλουμε δωρεάν σε Κέντρα Υγείας, και σε ληξιαρχεία, μιλήσαμε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε συνέδρια, οργανώσαμε ελληνικά και παγκόσμια συνέδρια .
Πιστεύουμε ότι πολλά παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί από συνειδητούς γονείς … και είναι χαρισματικά από κάθε άποψη. Αυτός είναι και ο στόχος της προγεννητικής αγωγής… σ’αυτόν στοχεύει η διάδοση, στην γενίκευση της γνώσης για την αναγκαιότητα αυτής της παιδείας. Και προ παντός στην γενίκευση της παροχής των γνώσεων αυτών στην Ελληνική Παιδεία: Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια, στους τομείς της Υγείας, και της Αυτοδιοίκησης : στους Δήμους και τα ληξιαρχεία της Χώρας.
Σε όλους αυτούς τους τομείς δράσης έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα.
Έχει αποδειχθεί ότι η γνώση αυτή, τόσο απλή και λογικής αναμφισβήτητης, έχει μια τέτοια δύναμη, ώστε στο τέλος όλος ο κόσμος θα την αποδεχθεί. Χωρίς αυτή την γνώση τίποτε από ό,τι συμβαίνει γύρω μας δεν μπορεί να κατανοηθεί.
Θεωρούμε άραγε ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο άραγε να βελτιώσουμε τον άνθρωπο, τις οικογένειες, την κοινωνία μας;
Αν ναι, είναι λοιπόν αναγκαίο να πληροφορήσουμε τους νέους-μέλλοντες γονείς για το πώς να προσφέρουν στα παιδιά τους, στα θεμέλια της ζωής τους αγάπη, αποδοχή, αναγνώριση , χαρά, αισιοδοξία, ειρηνικό χαρακτήρα ,αρετές σοφίας, καλοσύνης και αγνότητας, μέσα από τις ευχές του, την αγάπη τους και τον υγιή, ήρεμο και θετικό τρόπο της ζωής τους.
Αν έχουν ήδη σπείρει στην εμβρυική ψυχή στοιχεία απόρριψης, βίας, άγχους και ταραχής, λόγω άγνοιας, αυτές οι καταστάσεις πολύ λίγο μπορούν να αλλάξουν μετά την γέννηση… Ο νόμος της Εγγραφής είναι αδυσώπητος: «ό,τι γράφει δεν ξεγράφει». Μπορούν βέβαια να… ξαναγράψουν θετικότητα, αγάπη, γαλήνη αργότερα, μετά την γέννηση, αλλά οι παλιές εγγραφές, ως πρώτες, είναι βαθιές και επανέρχονται… Η βιαιότητα και εγκληματικότητα της σημερινής κοινωνίας μας είναι προφανέστατη … Δεν εντοπίζεται όμως, λόγω άγνοιας, η αιτία των καταστάσεων αυτών,… παρά το ότι οι παγκόσμιες έρευνες και στατιστικές επιβεβαιώνουν τις προγεννητικές αιτίες ασθένειας και εγκληματικότητας.
Γι’αυτό είναι αναγκαίο να διδάξουμε, να πληροφορήσουμε τους νέους από την αρχή… πριν γίνει το κακό… εξ ίσου στην σχολική και πανεπιστημιακή παιδεία, όσο και στους χώρους της Υγείας. Κι αν τους πληροφορήσουμε με 2-3-4 μαθήματα… τι σπουδαίο όφελος η κοινωνία μας θα έχει… πόσα εγκλήματα, βιαιότητα, ασθένειες σοβαρές, ανηθικότητα, ανεντιμότητα, ανοησία θα αποφευχθούν… Πόσες δαπάνες θα εξοικονομηθούν… Τι πολιτισμός , Επιστήμη, Τέχνη, Ευημερία, Ευτυχία θα δημιουργηθούν μακροχρονίως, σε μια, δύο γενεές! Τι σπουδαίοι άνθρωποι θα γεννηθούν και τι ανανέωση θα φέρουν στην κοινωνία μας στο μέλλον!
Και πόσο εύκολη και αδάπανη είναι αυτή η ενημέρωση των νέων!
Στην Αγγλία έχουν κατανοήσει την αξία αυτής της γενικής εκστρατείας ενημέρωσης. Το 2014 όλα τα κόμματα υπέγραψαν «Κοινή Συμφωνία, με τον τίτλο: «Οι χίλιες και μία κρίσιμες μέρες- Η σημασία της ηλικίας από την σύλληψη έως τα 2 χρόνια.» Ανέλαβαν κοινή εκστρατεία με σκοπό να προωθήσουν μέτρα ενημέρωσης των ζευγαριών, μελλοντικών γονέων, και προστασίας της προγεννητικής και πρώιμης μητρότητας, ώστε να βελτιώσουν την Δημόσια Υγεία και την Οικονομία της χώρας τους.
Ας ελπίσουμε ότι κι εμείς θα κατανοήσουμε, που από τα πιο αρχαία χρόνια η Πολιτεία μας:πόλεις-κράτη της εποχής, προετοίμαζε τους νέους και τις νέες για τον ρόλο τους της μητέρας και του πατέρα!
Εμείς, ως Σωματείο, με γνώσεις και συνεργασίες στον επιστημονικό χώρο της προγεννητικής αγωγής, προσφέρουμε έντυπα, σεμινάρια για το θέμα αυτό, όλα χωρίς αντάλλαγμα, με την ανιδιοτέλεια πολιτών που γνωρίζουν αυτόν τον τομέα και αγαπούν την πατρίδα τους.
Θερμά σάς ευχαριστούμε για τις δυνατότητες που μας προσφέρετε να προβάλουμε προς το κοινό το θέμα αυτό, στο εξαιρετικά σπουδαίο και αναγκαίο αυτό Συνέδριο-Φεστιβάλ
Η ομιλία σας στο φεστιβάλ πάνω στο θέμα της σημασίας της προγεννητικής αγωγής μιλάει για καταγραφές στο έμβρυο πριν την γέννησή του που θα καθορίσουν τα ψυχικά και τα πνευματικά του χαρακτηριστικά. Θα μας το εξηγήσετε λίγο αυτό;
Η ψυχολογία της μητέρας γίνεται βιολογία του εμβρύου, μέσω των ορμονών. Οι ορμόνες, είναι διαβιβαστές ψυχικών καταστάσεων στο έμβρυο, στο σώμα. (Bruce Lipton)
Όταν η έγκυος είναι θλιμμένη, φοβισμένη, απαισιόδοξη, οι ορμόνες αδρεναλίνη, κορτικοειδή, κατεχολαμίνες εκκρίνονται στο αίμα της, και δίνουν στον οργανισμό της σήμα, να αμυνθεί, για να σωθεί, επειδή υπάρχει κίνδυνος. Σταματάει λοιπόν το έργο της δόμησης του οργανισμού του εμβρύου κι επομένως και των οργάνων, που χτίζονται την εποχή εκείνη, τα οποία επομένως εμφανίζουν ατέλειες, που εκδηλώνονται μεταγεννητικά.
Συγχρόνως οι ορμόνες του άγχους φθάνουν μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του παιδιού και δημιουργούν σ’ αυτό τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις, όπως εκείνες της μητέρας... και επαναλαμβανόμενες γίνονται στοιχεία του χαρακτήρα του.
Αντίθετα η χαρά, ο ενθουσιασμός, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η αγάπη της μητέρας δημιουργούν έκκριση ενδορφινών και της ωκυτοκίνης: της ορμόνης της αγάπης, της χαράς και της εσωτερικής γαλήνης. Αυτές δίνουν σήμα στον εγκέφαλο της μητέρας ότι όλα είναι ασφαλή και επιτρέπουν την συνέχιση της δόμησης του οργανισμού του εμβρύου και επομένως διαμορφώνουν σ’αυτό αρμονική διάπλαση και υγεία.
Παράλληλα καθώς οι αγαθές αυτές ορμόνες της ευτυχίας κατακλύζουν, μέσα από το αίμα της μητέρας, τον οργανισμό του παιδιού, του φέρνουν τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις, οι οποίες, επαναλαμβανόμενες δημιουργούν στο μωρό, αυριανό ενήλικο, την απαρχή μιας χαρούμενης, ενθουσιώδους και αισιόδοξης προσωπικότητας..
Όλα εγγράφονται στην κυτταρική μνήμη του εμβρύου. «Τα κύτταρα έχουν μνήμη», «ο ζωντανός οργανισμός απομνημονεύει το κάθε τι. Δεν ξεχνάει ποτέ τίποτα» Αυτή είναι μια μεγάλη ανακάλυψη της σύγχρονης επιστήμης. Οι σκέψεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα βιώματά της εγκύου, η διατροφή της, η αναπνοή της, ο τρόπος της ζωής της, τα ακούσματα, οράματα, αισθητήριες εντυπώσεις της μητέρας και του πατέρα και του περιγύρου τους, εγγράφονται στη μνήμη των κυττάρων του παιδιού της, -εμβρύου- και δημιουργούν εντυπώματα, δηλαδή εγγραφές, αρμονικές ή δυσαρμονικές, ανάλογα με την θετικότητα ή την αρνητικότητά τους. Το παιδί που γεννιέται δεν είναι ένας «χάρτης άγραφος», αλλά ένας χάρτης πυκνογραμμένος από το πλούσιο ψυχικό, νοητικό, πνευματικό υλικό, με το οποίο οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα- έγκυος το έχουν εμποτίσει, έχουν χαράξει στην κυτταρική του μνήμη.
Αυτές οι εγγραφές αναγινώσκονται στην μεταγεννητική ζωή του, κάθε φορά που ο άνθρωπος έχει να σκεφθεί, να πάρει αποφάσεις και να ενεργήσει, του δίνουν δηλαδή τα πρότυπα των λύσεων, που έχει ήδη δεχθεί από την μητέρα… χαρίσματα ή ελαττώματα, αποτελούν λοιπόν ένα πρό-γραμμα για την μετέπειτα ζωή του.
Ένας σπουδαίος κανόνας διέπει την ενδομήτρια ζωή: Ό,τι η μητέρα σκέπτεται, αισθάνεται και ζει το έμβρυο το ζει μαζί της.
Αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια των αποφθεγμάτων του δρ Michel Odent: «Δεν υπάρχει πιο επείγουσα προτεραιότητα από την σωστή διατροφή και την ευδιάθετη συναισθηματική κατάσταση της εγκύου.»
«Κάθε σοβαρή ασθένεια, είτε εμφανίζεται στα 10, 20, 30…50 ή μετέπειτα χρόνια, έχει την πρώτη αιτία της στην ενδομήτρια ζωή» «Η πρωταρχική υγεία χτίζεται κατά τη σύντομη περίοδο της στενής σχέσης με την μητέρα: εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμός»
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε συναισθηματικά έχει απόλυτη σχέση με τις ορμόνες που εκκρίνουμε. Και το ορμονικό μας σύστημα αποτελεί μέρος του συστήματος προσαρμογής, δηλαδή του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο διέπει αυτό που στην κοινή γλώσσα αποκαλούμε υγεία»
Αφού αυτό το προγεννητικό περιβάλλον το διαμορφώνει η έγκυος, με τον πατέρα δίπλα της, εκείνοι λοιπόν, έχουν να παίξουν έναν παιδαγωγικό ρόλο προς το παιδί τους, σ’αυτήν την κρίσιμη περίοδο τής πριν από την γέννησή του αγωγής και ανάπτυξής του.
Εφόσον το προγεννητικό στάδιο είναι τόσο καθοριστικό για τους ενηλίκους του αύριο, με ποιό τρόπο μπορούν να προετοιμασθούν οι νέοι που θέλουν να γίνουν γονείς; Πόσο έτοιμοι και ενημερωμένοι θεωρείτε ότι είναι οι νέοι σήμερα για τον σημαντικό αυτό ρόλο;
Είναι αναγκαίο αλήθεια να προετοιμασθούν, να μάθουν για τον παιδαγωγικό τους αυτόν ρόλο. Είναι καθήκον της Πολιτείας, των υπηρεσιών της Παιδείας, να διδάξει συνολικά τους νέους από την σχολική τους ακόμη ηλικία... ,και της Υγείας, να συνεχίσει στα ζευγάρια και στις εγκυμονούσες την σχετική πληροφόρηση.
Γι’αυτό και χαιρετίζουμε το εγκριθέν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα γυμνάσια της χώρας μας με αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΕΧ/101346/149068/Δ7/ 19 Νοεμβρίου 2021 με τον τίτλο: «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», και καλούμε τους Διευθυντές των Γυμνασίων μας να το επιλέξουν… (το πρόγραμμα αυτό είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό).
Χαιρετίζουμε επίσης την διάταξη του νέου Νόμου ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4675/2020 ΦΕΚ 54/Α/11-3-2020. στο άρθρο 4 του οποίου ενδεικτικά αναφέρεται η προγεννητική αγωγή, ως πρώτη ενέργεια Πρωτογενούς, Πρόληψης.
Οι νέοι σήμερα ζουν μέσα στις πηγές της πληροφορίας και επομένως έχουν κάτι ακούσει, έχουν κάποια γνώση του προγεννητικού γονεϊκού ρόλου. Αυτή η αποσπασματική ελλιπής γνώση δεν είναι όμως αρκετή. Απαιτείται συστηματική μάθηση, όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα, που έφερε στον κόσμο τον χρυσό αιώνα, με τόσους φωτισμένους φιλοσόφους, επιστήμονες, καλλιτέχνες που έφεραν στην ανθρωπότητα μια Αναγέννηση.
Τα παιδιά μας περνούν στο σχολείο, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δώδεκα ολόκληρα έτη! Δεν δικαιολογείται να μένουν χωρίς μάθηση βασικών γνώσεων ζωής, όπως η μάθηση του γονεϊκού τους ρόλου… Κι αυτή η μάθηση να περιορίζεται στην προσφορά ενός Σωματείου και ορισμένων ιδιωτών. Ο διάσημος βιολόγος, κυτταρολόγος Bruce Lipton γράφει:«Οι μέλλοντες γονείς είναι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Είναι επείγον αυτό να το πληροφορηθούν»
Και οι Έλληνες έλεγαν: «Αρχή Πολιτείας απάσης νέων τροφή» Ισοκράτης (Δηλ η αρχή κάθε Πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων).
Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον στο θέμα αυτό, το οποίο άπτεται της ποιότητας του πληθυσμού μιας ολόκληρης χώρας, της άνθισης του πολιτισμού της, των αξιών της, της ευτυχίας και της δημιουργικότητάς της.
Όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, όταν το θέμα γίνει κατανοητό στην πληρότητά του, από τους αρμοδίους, όταν δηλαδή αρχίσει να συνδέεται η κακοδαιμονία σε πολλά επίπεδα της χώρας μας με την έλλειψη γνώσης του σπουδαίου, μοναδικού ρόλου της μητρότητας και πατρότητας όσον αφορά την ανατροφή των τέκνων στα θεμέλια της ύπαρξης. Και βέβαια όταν ιδρυθούν και οργανωθούν δομές γι’αυτήν την ενημέρωση.
Ο ρόλος της γυναίκας και του άνδρα είναι ίδιας βαρύτητας, όσον αφορά στην προγεννητική αγωγή;
Την ώρα της σύλληψης, άνδρας και γυναίκα δίνουν εξ ίσου, το σχέδιο του νέου ανθρώπου, το DNA του.
Η γυναίκα όμως, είναι η μάνα-γη, είναι ο χτίστης που επί τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης της δίνει τα υλικά και την εργασία, ώστε το σχέδιο να υλοποιηθεί! Είναι αυτή που θα δημιουργήσει άνθρωπο, με σάρκα και οστά, με χαρακτήρα, ταλέντα, ιδιοφυΐες (χαραγμένα μέσα του εν σπέρματι)... Κι όπως ο χτίστης μπορεί, κατά την υλοποίηση του σπιτιού, να ισιώσει το στραβό δωμάτιο, ν’ανοίξει μεγαλύτερα παράθυρα, να βάλει στερεότερα υλικά... να βελτιώσει το σχέδιο, ίδια δυνατότητα έχει η έγκυος... να βελτιώνει, να μεταμορφώνει, ενεργώντας νέες εγγραφές όλα τα τυχόν αρνητικά στοιχεία των γονιδίων του, με τη μεγάλη δύναμη μορφοποίησης, που η φύση της χάρισε... πάντα με τον Πατέρα βοηθό και πρωτεργάτη! Εκείνη δίνει την ύλη της δημιουργίας για την υλοποίηση του σχεδίου: επί εννέα ολόκληρους μήνες… Έχει την τελευταία λέξη και ο ρόλος της είναι πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας.
Η αλήθεια αυτή είναι παγκοσμίως γνωστή:
«Ανατρέφοντας μια κόρη, είναι σαν να ανατρέφεις μια ολόκληρη κοινωνία» Michelet
«Η ανατροφή της γυναίκας έχει πολύ σπουδαία επίδραση στον χαρακτήρα και στην ευδαιμονία των λαών» Michelet
Για να αναστραφεί η αξιακή κρίση πρώτο μέλημα είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων, ξεκινώντας από την γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα, πριν ακόμα μείνει έγκυος» Γεώργιος Χρούσος, Ομ. καθ.Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Παν/μίου Αθηνών
«Μόνον έθνη με ικανές μητέρες ευδοκιμούν» Goethe
Εννοείται βέβαια ότι η αρμονία του ζευγαριού σε όλα τα στάδια είναι βασική προϋπόθεση όλης της γονεϊκής λειτουργίας.
Ας κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς τους νέους επίδοξους γονείς
Πόσο χρήσιμη και αισιόδοξη είναι αυτή η γνώση για τους νέους!
Τους δίνει μια νέα συνειδητοποίηση ότι, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους και το εισόδημά τους είναι πάντως όλοι πολύ σπουδαίοι παράγοντες της κοινωνίας: από εκείνους εξαρτάται αν θα βαδίσουμε με σύνεση, αγάπη, ειρήνη και δημιουργικότητα… Τα παιδιά τους θα τους ευγνωμονούν σ’όλη τους την ζωή. Πόση ευθύνη, πόση τιμή και υπερηφάνεια για τους νέους του σήμερα, γονείς του αύριο! Η φύση έδωσε στους νέους αυτό το μοναδικό έργο, έργο προετοιμασίας υγιών και άξιων πολιτών, με ταλέντα, χαρίσματα, ηθικές αξίες! Ας τιμήσουν αυτό το μοναδικό έργο, που μόνον εκείνοι μπορούν να πραγματοποιήσουν!
Για να παρακολουθήσετε δωρεάν την ομιλία της Ιωάννας Μαρή με τίτλο “Υγεία και αξίες του παιδιού, ενηλίκου του αύριο, θεμελιώνονται στο προγεννητικό στάδιο της ζωής” εγγραφείτε στο φεστιβάλ Leading Minds και συντονιστείτε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 18.00. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://leadingminds.gr/el/register/
Ή ακολουθήστε το Leading Minds στο Facebook και στο Instagram