Ελένη Χατζίδου: Τα ξεσπάσματα της Μελίτας και η δυσκολία να κόψει πάνα και πιπίλα
Η Ελένη Χατζίδου απάντησε στις πιο μαμαδίστικες ερωτήσεις των followers της.
Η Ελένη Χατζίδου είναι ενεργή στα social media και πολύ συχνά μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της. Σε αυτήν φυσικά πρωταγωνιστεί η μικρή Μελίτα η οποία θα γίνει τριών ετών τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Η τραγουδίστρια δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο της μικρούλας και μας δείχνει όλα όσα κάνουν στην καθημερινότητά τους: βόλτες, παιχνίδια, μαγειρικές, αγκαλιές και πολλά πολλά ακόμα. Το κοριτσάκι είναι εξωστρεφές, χαμογελαστό, αξιολάτρευτο και έχει κλέψει τις καρδιές των διαδικτυακών φίλων της μαμάς Ελένης.
Η Ελένη Χατζίδου έκανε πρόσφατα ένα Q&A και φυσικά πολλές από τις ερωτήσεις αφορούσαν στην Μελίτα και γενικά την εμπειρία της μητρότητας. Μεταξύ άλλων, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στον παιδικό σταθμό που θα ξεκινήσει η Μελίτα τον Σεπτέμβρη, στο κόψιμο της πάνας και τις πιπίλας, στην εγκυμοσύνη και σε πράγματα που τη δυσκόλεψαν στη μητρότητα.
Ελένη Χατζίδου: Αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η κόρη της παιδικό σταθμό
Η Μελίτα Παύλου θα γίνει τριών ετών τον Σεπτέμβρη και τότε θα ξεκινήσει και τον παιδικό σταθμό, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η τραγουδίστρια σε σχετική ερώτηση follower. Ήδη βέβαια παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής και το καταδιασκεδάζει.
Η ηλικία των τριών ετών φαίνεται να είναι και η καταλληλότερη για να ξεκινήσει ένα παιδί τον παιδικό σταθμό, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς. Από τα τρία έτη κι έπειτα τα παιδί γίνεται πιο αυτόνομο, ανεξάρτητο και είναι σε θέση να μάθει να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να ενταχθεί σε μία ομάδα.
Ο παιδικός σταθμός είναι προαιρετικός, τα οφέλη όμως για την κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική και όχι μόνο ανάπτυξη του παιδιού είναι πολλά, για αυτό και πολλοί γονείς επιλέγουν έτσι και αλλιώς να γράψουν τα παιδιά τους.
Το κόψιμο της πιπίλας και της πάνας
Για το κόψιμο της πιπίλας και της πάνας μίλησε επίσης η Ελένη Χατζίδου στο Q&A της στο Instagram:
«Κι όμως ακόμη δεν έχουμε κόψει τίποτα από τα δύο! Στην προσπάθεια είμαστε!»
Το κόψιμο της πάνας είναι μία διαδικασία που αγχώνει τους νέους κυρίως γονείς. Ωστόσο δε χρειάζεται πανικός, ούτε άγχος. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ξεχωριστό και ακολουθεί τη δική του πορεία ανάπτυξης. Κάποια παιδιά αποχωρίζονται την πάνα πριν την ηλικία των δύο ετών και άλλα στα τρία ή τα τέσσερα. Ωστόσο, μεταξύ 18 έως 24 μηνών, το παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί τα σήματα που δίνει το σώμα του. Μεταξύ των 2 και 3 τριών ετών, οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και αποκτά καλύτερο έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης.
Από την πάνα στο γιογιό – Απλοί κανόνες εκμάθησης
Μαθαίνετε στο παιδί να τα «κρατάει» αλλά και να σας ενημερώνει όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του.
- Του μαθαίνετε να κάθεται στο γιογιό, χωρίς, όμως, να το πιέζετε.
- Προτιμήστε ένα γιογιό με μουσική, ώστε να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.
- Βάλτε το πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να καθίσει στο γιογιό, ακόμα και με ρούχα.
- Μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκμάθησης, αφήνετε το παιδί σας γυμνό χωρίς πάνα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Σίγουρα θα έχετε «ατυχήματα», αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει από πού βγαίνουν τα «τσισάκια» και τα «κακά». Εννοείται ότι δεν το μαλώνετε, σε περίπτωση ατυχήματος. Εξάλλου για το λόγο αυτό, οι παιδίατροι συνιστούν ως ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες, το καλοκαίρι.
- Στην αρχή το παιδί, δεν θα κάθεται πολλή ώρα στο γιογιό. Αν δεν τα καταφέρει, δεν το μαλώνετε, αντίθετα το επαινείτε αν τα καταφέρει.
- Τέλος, και πολύ σημαντικό: όταν αποφασίσετε να κόψετε την πάνα, δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με το κόψιμο του μπιμπερό ή τον ερχομό ενός νέου μωρού και γενικότερα με κάποια αλλαγή, που μπορεί να του προκαλεί άγχος. Αν διανύει τέτοια περίοδο, αναβάλλετε τις προσπάθειες για αργότερα.
Όσον αφορά το κόψιμο της πιπίλας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να γίνεται πριν την ηλικία των 12 μηνών, σε πολλές όμως περιπτώσεις γίνεται πολύ αργότερα. Το σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αποφεύγεται η χρήση της μετά την ηλικία των 4 ετών καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου.
Συμβουλές για το κόψιμο της πιπίλας:
Αρχικά το κόψιμο της πιπίλας θα επιτευχθεί πιο εύκολα αν ξεκινήσετε από τις πιο χαλαρές ώρες της ημέρας και όχι το βράδυ. Τι μπορείτε να κάνετε:
- Αποσπάστε την προσοχή του μωρού για να ξεχαστεί πχ με ένα άλλο παιχνίδι ή με συζήτηση
- Χρησιμοποιήστε ένα μεταβατικό αντικείμενο για τον ύπνο – Μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα κουκλάκι, ένα αρκουδάκι ή ένα πανάκι παρηγοριάς.
- Κόψτε την άκρη της
- Διαβάστε ένα σχετικό παραμύθι ή φτιάξτε τη δική σας ιστορία
- Συζητήστε
Δείτε τι άλλο είπε η Ελένη Χατζίδου στο Q&A για τη μητρότητα στην gallery που ακολουθεί.