Tips για μαμάδες: Μυστικά για τέλειο ψήσιμο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Γυναίκα ψήνει στον φούρνο.
BigstockΓιατί το ψήσιμο - γλυκών και φαγητών - έχει τα δικά του μυστικά.
Θα σας έχει τύχει αρκετές φορές να ψήνετε ένα γλυκό ή φαγητό και προς έκπληξή σας να μην είναι νόστιμο, να έχει παραψηθεί ή το αντίθετο.
Το σωστό ψήσιμο έχει τα μυστικά του ενώ η προετοιμασία και η παρασκευή παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
- Χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο για να αλευρώσετε ταψιά για κέικ, φύλλα μπισκότων και επιφάνειες εργασίας.
- Για να κρατήσετε ένα μπολ ανάμειξης στη θέση του όταν χτυπάτε ή ανακατεύετε υλικά, τοποθετήστε ένα υγρό πανί κάτω από το μπολ.
- Εάν σε μια συνταγή απαιτείται κοσκίνισμα των ξηρών υλικών, αντί για κοσκίνισμα, προσθέστε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με ένα σύρμα.
- Είναι καλύτερο να αφήνετε τα συστατικά, όπως τα αυγά, το βούτυρο και το γάλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου πριν αναμειχθούν με άλλα συστατικά.
- Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι φρέσκα και κρύα όταν πρέπει να διαχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Όταν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος τόσο η κρέμα όσο και το μπολ πρέπει να παραμένουν κρύα για να δώσουν καλύτερο όγκο.
- Όταν φτιάχνετε μια πίτα με φύλλο, ραντίστε με λίγο νερό την άκρη της κάτω κρούστας πριν βάλετε τη δεύτερη κρούστα από πάνω. Η βρεγμένη άκρη βοηθά να « σφραγίσουν» μεταξύ τους τα φύλλα.
- Αποτρέψτε τη συρρίκνωση της μαρέγκας προσθέτοντάς την στην πίτα όσο η γέμιση είναι ακόμα ζεστή και φροντίζοντας να πάει σε όλες τις άκρες.
- Αντί να πετάξετε τα υπολείμματα κρούστας πίτας, βουτυρώστε τα ελαφρά, πασπαλίστε τα με κανέλα και ζάχαρη και ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν.
- Για καλύτερα αποτελέσματα κατά την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα και όχι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.
- Για brownies που μοιάζουν με κέικ, αυξήστε την ποσότητα των αυγών που χρησιμοποιούνται.
- Για συνταγές ψησίματος που απαιτούν λάδι, αντικαταστήστε το μισό ή όλο το λάδι με σάλτσα μήλου για να δημιουργήσετε μια εκδοχή της συνταγής με χαμηλά λιπαρά. Μειώστε τον χρόνο ψησίματος για να αποφύγετε να στεγνώσει πολύ η συνταγή.
- Όταν φτιάχνετε γλάσο με ζάχαρη άχνη, προσθέστε μια πρέζα μπέικιν πάουντερ για να κάνετε το γλάσο πιο κρεμώδες.
- Χρησιμοποιήστε ζάχαρη άχνη αντί για αλεύρι όταν πλάθετε τα μπισκότα. Η ζάχαρη άχνη θα προσθέσει γλυκύτητα στα μπισκότα και δεν θα ανησυχείτε μήπως προσθέσετε πολύ αλεύρι.
Φούρνος
Η θερμοκρασία αλλά και η θέση που πρέπει να ψήσετε το φαγητό ή το γλυκό είναι καθοριστικοί παράγοντες ενός σωστού ψησίματος.
Κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσετε τον φούρνο να θυμάστε τα εξής:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο πριν από κάθε ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία ( αναγράφεται στις συνταγές των γλυκών )
- Υπολογίστε σωστά τον χρόνο ψησίματος .Μετράει από τη στιγμή που βάλατε το φαγητό ή το γλυκό στον φούρνο.
- Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία.
- Μόλις ψηθεί το φαγητό ή το γλυκό δεν το αφήνετε στο φούρνο γιατί θα ξεραθεί (μην ξεχνάτε ότι ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός). Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.
- Τα περισσότερα γλυκά ψήνονται με αέρα και όχι με αντιστάσεις πάνω – κάτω. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον φούρνο σας, επομένως η επιλογή είναι δική σας.
Με πληροφορίες από το recipetips.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved