Tips για μαμάδες: Μυστικά για τέλειο ψήσιμο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις

Γυναίκα ψήνει στον φούρνο.

Bigstock

Γιατί το ψήσιμο - γλυκών και φαγητών - έχει τα δικά του μυστικά. 

Θα σας έχει τύχει αρκετές φορές να ψήνετε ένα γλυκό ή φαγητό και προς έκπληξή σας να μην είναι νόστιμο, να έχει παραψηθεί ή το αντίθετο.

Το σωστό ψήσιμο έχει τα μυστικά του ενώ η προετοιμασία και η παρασκευή παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Αλεύρι, ζάχαρη, αυγό, βούτυρο, γάλα σε ξεχωριστά μπολ.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

  • Χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο για να αλευρώσετε ταψιά για κέικ, φύλλα μπισκότων και επιφάνειες εργασίας.
  • Για να κρατήσετε ένα μπολ ανάμειξης στη θέση του όταν χτυπάτε ή ανακατεύετε υλικά, τοποθετήστε ένα υγρό πανί κάτω από το μπολ.
  • Εάν σε μια συνταγή απαιτείται κοσκίνισμα των ξηρών υλικών, αντί για κοσκίνισμα, προσθέστε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με ένα σύρμα.
  • Είναι καλύτερο να αφήνετε τα συστατικά, όπως τα αυγά, το βούτυρο και το γάλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου πριν αναμειχθούν με άλλα συστατικά.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι φρέσκα και κρύα όταν πρέπει να διαχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Όταν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος τόσο η κρέμα όσο και το μπολ πρέπει να παραμένουν κρύα για να δώσουν καλύτερο όγκο.
  • Όταν φτιάχνετε μια πίτα με φύλλο, ραντίστε με λίγο νερό την άκρη της κάτω κρούστας πριν βάλετε τη δεύτερη κρούστα από πάνω. Η βρεγμένη άκρη βοηθά να « σφραγίσουν» μεταξύ τους τα φύλλα.
  • Αποτρέψτε τη συρρίκνωση της μαρέγκας προσθέτοντάς την στην πίτα όσο η γέμιση είναι ακόμα ζεστή και φροντίζοντας να πάει σε όλες τις άκρες.
  • Αντί να πετάξετε τα υπολείμματα κρούστας πίτας, βουτυρώστε τα ελαφρά, πασπαλίστε τα με κανέλα και ζάχαρη και ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα κατά την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα και όχι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.
  • Για brownies που μοιάζουν με κέικ, αυξήστε την ποσότητα των αυγών που χρησιμοποιούνται.
  • Για συνταγές ψησίματος που απαιτούν λάδι, αντικαταστήστε το μισό ή όλο το λάδι με σάλτσα μήλου για να δημιουργήσετε μια εκδοχή της συνταγής με χαμηλά λιπαρά. Μειώστε τον χρόνο ψησίματος για να αποφύγετε να στεγνώσει πολύ η συνταγή.
  • Όταν φτιάχνετε γλάσο με ζάχαρη άχνη, προσθέστε μια πρέζα μπέικιν πάουντερ για να κάνετε το γλάσο πιο κρεμώδες.
  • Χρησιμοποιήστε ζάχαρη άχνη αντί για αλεύρι όταν πλάθετε τα μπισκότα. Η ζάχαρη άχνη θα προσθέσει γλυκύτητα στα μπισκότα και δεν θα ανησυχείτε μήπως προσθέσετε πολύ αλεύρι.

Μαμά και κόρη ψήνουν cookies

Φούρνος

Η θερμοκρασία αλλά και η θέση που πρέπει να ψήσετε το φαγητό ή το γλυκό είναι καθοριστικοί παράγοντες ενός σωστού ψησίματος.

Κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσετε τον φούρνο να θυμάστε τα εξής:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο πριν από κάθε ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία ( αναγράφεται στις συνταγές των γλυκών )
  • Υπολογίστε σωστά τον χρόνο ψησίματος .Μετράει από τη στιγμή που βάλατε το φαγητό ή το γλυκό στον φούρνο.
  • Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία.
  • Μόλις ψηθεί το φαγητό ή το γλυκό δεν το αφήνετε στο φούρνο γιατί θα ξεραθεί (μην ξεχνάτε ότι ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός). Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.
  • Τα περισσότερα γλυκά ψήνονται με αέρα και όχι με αντιστάσεις πάνω – κάτω. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον φούρνο σας, επομένως η επιλογή είναι δική σας.

Με πληροφορίες από το recipetips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved