Tips για μαμάδες: Πώς να φτιάξετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (αν σας έχει τελειώσει)

Αν σας τέλειωσε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας.

Bigstock

Αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει του, να τι μπορείτε να κάνετε.

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι απαραίτητο υλικό για πληθώρα συνταγών καθώς βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει.

Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει μια ποσότητα αλατιού και διογκωτική ουσία, δηλαδή είναι ένα συστατικό 3 σε 1.

Πώς να φτιάξετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Αν έχετε ξεμείνει από αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, -γιατί μπορεί να συμβεί- δεν έχετε παρά να το φτιάξετε μόνοι σας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: αναμειγνύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι.

Συνήθως, το έτοιμοι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δίνοντας στα αρτοσκευάσματα μια πιο αφράτη υφή. (Μπορεί να παρατηρήσετε μια πολύ μικρή διαφορά όταν χρησιμοποιείτε αυτό το σπιτικό υποκατάστατο σε ψωμιά και κέικ αλλά συνήθως δεν είναι αισθητή στα υπόλοιπα φαγητά.)

Τα περισσότερα μπέικιν πάουντερ που πωλούνται φέρουν την ένδειξη "διπλής δράσης". Αυτό σημαίνει ότι το μπέικιν πάουντερ θα αντιδράσει και θα δημιουργήσει φυσαλίδες δύο φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος - αρχικά όταν η σκόνη έρχεται σε επαφή με ένα υγρό υλικό και ξανά όταν εκτεθεί σε θερμότητα.

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το απαιτεί η συνταγή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το απαιτεί η συνταγή. Τα χημικά διογκωτικά - το μπέικιν πάουντερ στη προκειμένη περίπτωση – μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει απότομο φούσκωμα και στη συνέχεια ξεφούσκωμα του γλυκού ενώ η μικρότερη ποσότητα μπορεί να το αφήσει άψητο.

Πώς να το αποθηκεύσετε

Αποθηκεύστε το αλεύρι που έχετε φτιάξει σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος (όπως το πίσω μέρος του ντουλαπιού). Η προσθήκη μπέικιν πάουντερ κάνει το αλεύρι να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Γι΄αυτό και φτιάξτε την ποσότητα που θα χρειαστείτε ώστε να μη χρειαστεί να το αποθηκεύσετε.

Με πληροφορίες από το foodandwine.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved