To tip της μαμάς: Πώς το χρώμα του ταψιού επηρεάζει το ψήσιμο

Bigstock

Ποια διαφορά θα δείτε στο ψήσιμο αν χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο ταψί.

Αν αναρωτιέστε γιατί όταν ψήνετε στον φούρνο φαγητά ή γλυκά σε ταψί το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, η απάντηση θα σας εκπλήξει. Προφανώς δεν χρησιμοποιείτε το σωστό χρώμα ταψιού.

Τι εννοούμε; Πώς σ’ ένα ανοιχτόχρωμο ταψί το φαγητό ψήνετε διαφορετικά απ΄ ότι σ’ ένα σκουρόχρωμο.

Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο ψήσιμο

Χρώμα ταψιού

Για να γίνει κατανοητό, σκεφτείτε τα …ρούχα. Τα σκουρόχρωμα απορροφούν περισσότερο ακτινοβολία σε σχέση με τα σκουρόχρωμα με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε πιο γρήγορα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τα ταψιά. Αυτά που είναι σε σκούρα απόχρωση απορροφούν γρήγορα και μεγαλύτερη θερμότητα με αποτέλεσμα το φαγητό να ψήνεται σε λιγότερο χρόνο. Για να σιγοψηθεί το φαγητό σας, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμο ταψί.

Επιλογή ταψιού ανάλογα με το φαγητό

Αν θέλετε το φαγητό να ροδίσει εξωτερικά, το σκούρο ταψί είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτά τα ταψιά είναι κατάλληλα για πίτσες, πίτες και φαγητά που τα προτιμάτε να είναι ξεροψημένα και ροδοκόκκινα. Αν θέλετε ομοιόμορφο χρώμα στο φαγητό τότε επιλέξτε ανοιχτόχρωμο ταψί.

Χρήσιμα tips

Σε περίπτωση που το σκούρο ταψί σας εξυπηρετεί στο ψήσιμο όλων των φαγητών, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία ψησίματος σε 3- 4 βαθμούς κάτω από το συνηθισμένο. Αν πάλι έχετε μόνο ανοιχτόχρωμα ταψιά, τότε αυξήστε τη θερμοκρασία ψησίματος λίγα λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο, για να ροδοκοκκινίσει.

Με πληροφορίες από το thekitchn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved