Το ντοκιμαντέρ από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά την Κυριακή 14 Απριλίου στις 12.00 μ.μ. στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ με ελεύθερη είσοδο.
Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα σε κοινωνικά ζητήματα, παρουσιάζουν μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από το αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Την ταινία δημιούργησε και σκηνοθέτησε ο καθηγητής του σχολείου και γνωστός εικαστικός, Θοδωρής Χρυσικός με πρωταγωνιστές μαθητές του Γυμνασίου και σε παραγωγή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Ο Ξενιτεμός των Μορφών
Τίποτα δεν φεύγει οριστικά, τίποτα δεν χάνεται για πάντα. Όλα επιστρέφουν από το αιώνιο ταξίδι τους τότε που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο…
Τρεις έφηβοι πραγματοποιούν ένα μακρύ οδοιπορικό μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο της Αθήνας, προβάλλοντας το αρχαίο παρελθόν στο σύγχρονο παρόν της πόλης. Οι μορφές του παρελθόντος αναδύονται μέσα από τα αρχαιολογικά σπαράγματα, για να αφηγηθούν την παλαιά τους ιστορία και να θέσουν ερωτήματα που αφορούν την ταυτότητα του παρόντος μας.
Κεραμεικός, πλατεία Αβησσυνίας, αρχαία Αγορά, και Ακρόπολη είναι μερικά από τα μέρη που περιδιαβαίνουν τα τρία παιδιά, για να υφάνουν τον καμβά μιας αναστοχαστικής αφήγησης, που θα κορυφωθεί στο γλυπτό διάκοσμο των μορφών του Παρθενώνα.
Το ντοκιμαντέρ «Ο Ξενιτεμός των Μορφών» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του καθηγητή Εικαστικών Θοδωρή Χρυσικού και τριών μαθητών του, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού ομίλου Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Χρυσικός
Λήψεις-Μοντάζ: Θοδωρής Χρυσικός
Μουσική: Νίκος Σταυρόπουλος
Παίζουν οι: Φώτης Βουτσάς, Χριστίνα Θεοδωρικάκου, Βαρβάρα Περρή
Συμμετέχει η Μυρσίνη Σιδερή
Παραγωγή: Εκπαιδευτήρια Δούκα
Υποστηρικτής: Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την Κυριακή 14 Απριλίου στις 12.00μμ στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ με ελεύθερη είσοδο.
Για αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος και συγκινημένος που τόσο οι άνθρωποι μας όσο και οι μαθητές μας καταφέρνουν να αποτυπώνουν τους προβληματισμούς τους για τα σημαντικά και καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας με τόσο δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο. Η ταινία ως αλληγορία για όσα φεύγουν και όσα επιστρέφουν εν τέλει σε αυτόν εδώ τον τόπο, πραγματεύεται εμμέσως πλην σαφώς, το διαρκές αίτημα όλων των Ελλήνων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».