Καύσωνας: Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων και νερού

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα φαγητά αλλοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα, οπότε δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτός ψυγείου.

Νίκη Παπανικολάου
Καύσωνας: Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων και νερού
Bigstock

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι γεγονός. Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε πολλές περιοχές της χώρας από νωρίς το πρωί.

Εκτός από τα μέτρα προφύλαξης των ευπαθών ομάδων – παιδιά , ηλικιωμένοι – εξίσου σημαντικό είναι να τηρείτε του κανόνες ασφαλείας στο μαγείρεμα και τη φύλαξη φαγητού και νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων όταν έχει ζέστη είναι επιβεβλημένη με τον ΕΟΔΥ να έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες.

salata-kavsonas.jpg

Διατηρείτε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Αποθηκεύστε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
  • Χρησιμοποιείστε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Μεταφέρετε τα τρόφιμα με ασφάλεια

  • Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • Προσέχετε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός του αυτοκινήτου.
  • Προστατεύστε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Διατηρείστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

  • Φροντίστε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.
  • Δεν αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Τοποθετείτε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5ο C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0ο C.
  • Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες
  • Δεν ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.
  • Μην ανοιγοκλείνετε συχνά το ψυγείο και να αποφεύγετε την τοποθέτηση ευαλλοίωτων τροφίοων στην πόρτα του ψυγείου επειδή ανοιγοκλείνοντας ανεβαίνει ευκολότερα η θερμοκρασία της πόρτας.

Καύσωνας: Φρούτα που είναι πλούσια σε νερό και κρατούν ενυδατωμένα τα παιδιά

nero-paidia-(2).jpg

Καταναλώνετε πάντα ασφαλές νερό

  • Επιλέξτε εμφιαλωμένο νερό αν στο μέρος που βρίσκεστε το νερό δεν είναι πόσιμο.
  • Δεν αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές
  • Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής
  • Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα και μετά την τουαλέτα
  • Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved