To tip της μαμάς: 2 λόγοι που δεν πρέπει να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων

Γιατί είναι προτιμότερο να πλένετε τα μαχαίρια στο χέρι. 

To tip της μαμάς: 2 λόγοι που δεν πρέπει να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων
Bigstock

Αν συνηθίζετε να βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε.

Γιατί, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ορατή φθορά, σύμφωνα με το simplyrecipes.com, τα μαχαίρια καταστρέφονται από το πλύσιμο στο πλυντήριο.

Ας δούμε τους δύο πιο συχνούς λόγους που δεν πρέπει να βάζετε για πλύσιμο τα μαχαίρια στο πλυντήριο.

akonisma-maxairi.jpg

Η θερμότητα και το απορρυπαντικό καταστρέφουν τη λεπίδα

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους συνιστούμε να μην βάζετε μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Πρώτα από όλα, η υψηλή θερμοκρασία, το απορρυπαντικό και τα άλατα καταστρέφουν τη λεπίδα» εξηγεί ο Florian Rotondi, υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας στο Wüsthof και προσθέτει: «Το χειρότερο μέρος για τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων είναι το ειδικό καλαθάκι καθώς υπάρχει τριβή με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα».

Σύμφωνα με τον Shawn Matijevich, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης συχνά η ζημιά στη λεπίδα δεν είναι ορατή καθώς η άκρη του μαχαιριού είναι μικροσκοπική. «Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι τα μαχαίρια σας είναι σε άριστη κατάσταση μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο, πιθανόν να έχουν υποστεί ζημιά», επισημαίνει.

Το νερό καταστρέφει τη λαβή των μαχαιριών

H υγρασία μπορεί να διεισδύσει ακόμη και στις πιο μικρές ρωγμές στη λαβή του μαχαιριού προκαλώντας τη διόγκωση ειδικά των ξύλινων λαβών. «Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σπάσει η λαβή του μαχαιριού σας, ειδικά αν συμβεί ενώ το χρησιμοποιείτε», αναφέρει ο Rotondi προσθέτει.

maxairia-kopsimo.jpg

Είναι επικίνδυνο

Ακόμα κι αν δεν ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε τα μαχαίρια σας, η τοποθέτηση αιχμηρών μαχαιριών στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ειδικά να έχετε τις λεπίδες προς τα πάνω.

Ο σωστός τρόπος για να πλένετε και να αποθηκεύετε τα μαχαίρια σας

Η καλύτερη λύση είναι να πλένετε τα μαχαίρια με λίγο απορρυπαντικό και μαλακό σφουγγάρι στον νεροχύτη. Αφού τα ξεπλύνετε καλά, σκουπίστε τα αμέσως για να αποφύγετε την εμφάνιση κηλίδων και διάβρωσης. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα συρτάρι ( που δεν φτάνουν τα παιδιά) , ιδανικά χωρίς να ακουμπάνε σε πιρούνια ή κουτάλια καθώς θαμπώνουν οι λεπίδες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved