Το «μεταβατικό αντικείμενο» του Πάρη Αλεξάνδρου - Τι δεν αποχωρίζεται

Το κουβερτάκι αγκαλιάς που έχει πάντα όπου και αν πάει ο μικρός γιος της Ιωάννας Τούνη και του Δημήτρη Αλεξάνδρου.

Μαργαρίτα Νικολάου
Το «μεταβατικό αντικείμενο» του Πάρη Αλεξάνδρου - Τι δεν αποχωρίζεται

Ο Πάρης έχει μεγαλώσει πολύ και βρίσκεται στη φάση που εξερευνεί και ανεξαρτητοποιείται. Όσοι ακολοθούν τη μαμά του, Ιωάννα Τούνη ή τον μπαμπά του, Δημήτρη Αλεξάνδρου θα έχουν παρατηρήσει πως ο μικρός τους γιος, δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία (προσκόλληση) σε ένα αντικείμενο που δεν είναι άλλο από ένα γκρι πλεκτό κουβερτάκι.

Μεταβατικό αντικείμενο: Το παιχνίδι που δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα παιδί

Το κουβερτάκι αυτό είναι γνωστό και ως security blanket. Ο Πάρης το λατρεύει και το θέλει οπωσδήποτε να το έχει πάντοτε μαζί του μιας και τον κάνει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια.

Να σας θυμίσουμε πως δεν αποχωριζόταν το κουβερτάκι του ούτε στην παραλία με 35+ βαθμούς...

zoi-stin-paralia-touni1.jpg

Ούτε όταν ταξιδεύει με τον μπαμπά ή την μαμά με αεροπλάνο...

https://www.instagram.com/reel/C_TKya3otAU/

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν την αγάπη και την προσκόλληση που έχει ο μικρός Πάρης με το security blanket του.

Τα υπέρ και τα κατά του security blanket (κουβερτάκι παρηγοριάς)

Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Θέλουν να δώσουν στα παιδιά ό,τι χρειάζονται για να νιώθουν ασφάλεια και άνεση. Μια κουβέρτα ασφαλείας (security blanket) είναι από τα πιο συχνά δώρα που κάνουν οι γονείς στα μικρά τους, ειδικά όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν. Βοηθά τα παιδιά (όπως και άλλα μεταβατικά αντικείμενα) να περάσουν από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο επόμενο, παρέχοντάς τους ασφάλεια και επίσης αποτελεί ένα σύνδεσμο με τη μητέρα.

Το κουβερτάκι παρηγοριάς, έχει απαλή υφή και προορίζεται να παρέχει άνεση και ασφάλεια στα μωρά. Ωστόσο, όπως όλα τα άλλα, το security blanket έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Κουβερτούλα, μαξιλάρι, αρκουδάκι: Για ποιους λόγους δεν τα αποχωρίζονται τα παιδιά σας

Ακολουθούν μερικά από αυτά.

Υπέρ

touni-security-(1).jpg

instagram @j.touni

Άνεση και ασφάλεια

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι γονείς δίνουν στα μωρά τους μια κουβέρτα ασφαλείας είναι για να τους παρέχουν άνεση και ασφάλεια. Μια απαλή κουβέρτα που το παιδί μπορεί να πάρει στην αγκαλιά του, μπορεί να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές. To security blanket μπορεί επίσης να είναι μια πηγή άνεσης όταν το μωρό αισθάνεται άγχος ή φοβάται.

Βοηθά στον ύπνο

Τα μωρά χρειάζονται πολύ ύπνο και μια κουβέρτα ασφαλείας μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμηθούν καλύτερα. Το τύλιγμα ενός μωρού σε μια ωραία κουβέρτα δημιουργεί μια ζεστή, παρηγορητική ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει έναν ξεκούραστο ύπνο. Η κουβέρτα μπορεί επίσης να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί μόνο του.

Εύκολο στη μεταφορά

Οι κουβέρτες ασφαλείας είναι μικρές και ελαφριές, γεγονός που καθιστά εύκολη τη μεταφορά τους. Οι γονείς μπορούν να τις παίρνουν όταν ταξιδεύουν, επισκέπτονται ένα πάρκο ή ακόμα και όταν κάνουν δουλειές. Η κουβέρτα μπορεί να προσφέρει στο μωρό μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης, ακόμα και όταν βρίσκεται σε νέο περιβάλλον.

Είναι μεταβατικό αντικείμενο

Ένα security blanket μπορεί να γίνει μεταβατικό αντικείμενο για ένα μωρό καθώς μεγαλώνει. Όταν έρχεται αντιμέτωπο με νέες καταστάσεις ή αλλαγές, ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτό.

Είναι ανησυχητική η εξάρτηση ενός μωρού από ένα παιχνίδι ή αντικείμενο;

Κατά

zoi-stin-paralia-touni6.jpg

instagram @j.touni

Κίνδυνος εξάρτησης

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τις security blankets είναι ότι τα μωρά μπορεί να εξαρτηθούν υπερβολικά από αυτές. Εάν ένα παιδί βασίζεται πολύ στην κουβέρτα του, μπορεί να δυσκολευτεί να κοιμηθεί ή να ηρεμήσει χωρίς αυτήν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν η κουβέρτα του δεν είναι όπως τη θέλει.

Θέματα Υγιεινής

Οι κουβέρτες ασφαλείας μπορεί γρήγορα λερώσουν. Τα παιδιά τη γεμίζουν με τα σάλια τους, τη σέρνουν και γενικότερα τυλίγονται με αυτή ακόμη και αν έχουν βρόμικα χέρια στο πάρκο. Το τακτικό πλύσιμο της κουβέρτας είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων.

Δείτε γιατί τα παιδιά δεν αποχωρίζονται ποτέ τον αγαπημένο τους «αγκαλίτσα»!

Μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη

Εάν ένα μικρό παιδί προσκολληθεί πολύ στην κουβέρτα ασφαλείας του, μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξή του. Η κουβέρτα μπορεί να αποσπά την προσοχή του, εμποδίζοντάς το να εξερευνήσει το περιβάλλον του ή να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και με άλλους ανθρώπους.

Με λίγα λόγια:

Ενώ τα security blankets μπορούν να προσφέρουν άνεση και αίσθηση ασφάλειας στα μωρά και τα νήπια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά μειονεκτήματά τους. Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν την εξάρτηση του παιδιού τους, να τηρούν την υγιεινή της και να διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved