Picky eaters και Food Waste: Tips που θα βοηθήσουν τους γονείς να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού

Το να είσαι γονιός ενός picky eater μπορεί να είναι απογοητευτικό και εξαντλητικό.

Μαργαρίτα Νικολάου
Picky eaters και Food Waste: Tips που θα βοηθήσουν τους γονείς να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού
Bigstock

Κάντε το εικόνα: βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι ενός φίλου και παρακολουθείτε τα παιδιά των άλλων να τρώνε αγκινάρες ή μύδια ή ακόμα και ένα κανονικό σάντουιτς γαλοπούλας. Αλλά το δικό σας παιδί; Έχει ένα πιάτο γεμάτο νόστιμο φαγητό και τρώει εκείνες τις κοτομπουκιές... ξανά.

7 συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού στο σπίτι

Το να είστε γονιός ενός picky eater ή αλλιώς ενός δύσκολου παιδιού στο φαγητό, μπορεί να είναι απογοητευτικό και εξαντλητικό. Το να μαγειρεύεις ένα γεύμα, να το σερβίρεις και τελικά να μένει άθικτο στο πιάτο. Στο σημερινό άρθρο δεν θα μάθετε απλά πώς να διαχειριστείτε το επιλεκτικό (στο φαγητό) παιδί σας, αλλά και επίσης και τη σπατάλη φαγητού.

Το παιδί μου σπαταλά φαγητό - Βοήθεια!

Όλοι οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς των επιλεκτικών παιδιών να πρέπει να προσφέρουν ποικιλία τροφών, υφών και χρωμάτων στο πιάτο. Αν σερβίρετε τα ίδια και τα ίδια στα παιδιά σας δεν πρόκειται να μάθουν να τρώνε σωστά. Η ποικιλία είναι το κλειδί στο πρόβλημά σας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων;

Κάποιοι ίσως να σκεφτείτε: «Μα αν δώσω στο παιδί μου κοτόπουλο, με καρότα, πατάτες και τυρί, εκείνο θα φάει μόνο το κοτόπουλο». Ναι, ο καλοφαγάς σας θα φάει μόνο το αγαπημένο του και φυσικά θα υπάρξει κάποια σπατάλη με το φαγητό που δεν έφαγε. Ωστόσο, θα πρέπει θυμάστε ότι ακόμη και αν το φαγητό μένει ανέγγιχτο, εξακολουθείτε να κάνετε το σωστό προσφέροντας ποικιλία. Συνεχίστε, να κάνετε αυτό που κάνετε ως γονείς και να θυμάστε ότι το ανέγγιχτο φαγητό δεν χρειάζεται σημαίνει απαραίτητα... σπατάλη φαγητού.

Τι να κάνετε με το φαγάκι που άφησε στο πιάτο του ο picky eater σας; (αναφερόμαστε στο ανέγγιχτο φαγητό)

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες: Βάλετε στο πιάτο του μικρές ποσότητες (1 κουταλιά της σούπας) από άλλες τροφές που δεν συμπαθεί και προσθέστε μόνο αν σας το ζητήσει.

Με αυτόν τον τρόπο μια μαμά κρύβει τα λαχανικά στο φαγητό των παιδιών της

Επιστρέψτε το φαγητό στο τάπερ: Αν το παιδί σας δεν ακουμπήσει καθόλου το φαγητό που βάλατε στο πιάτο του, αποθηκεύστε το σε ένα τάπερ και φάτε το εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας.

Ανακυκλώστε τα γεύματα: σερβίρετε περισσεύματα την επόμενη μέρα αντί να φτιάξετε ένα νέο πιάτο για το παιδί σας που δεν είστε σίγουροι ότι θα το φάει. Εδώ έχουμε μερικές ιδέες για leftover συνταγές.

Δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα φαγητά που περισσεύουν

Αφήστε το να επιλέξει: Δώστε το άδειο πιάτο στο παιδί σας και ζητήστε του να βάλει στο πιάτο μόνο ό,τι θέλει να φάει. Φροντίστε στις επιλογές του να υπάρχει μια επιλογή σαλάτας, ωμών λαχανικών και φρούτων.

Ανακατέψτε τα λαχανικά: Αν για παράδειγμα το μικρό σας δεν έφαγε το μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα καρότα, βάλτε τα μέσα σε ένα λαχταριστό smoothie. Δείτε εδώ μερικές συνταγές με λαχανικά.

Ψυχραιμία: Αποδεχτείτε ότι το επιλεκτικό φαγητό είναι απλώς μέρος της ανατροφής νηπίων και ναι, είναι σχεδόν καθολικό! Είναι απλώς για μια φάση που θα περάσει κάποια στιγμή.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved