Το tip της μαμάς: Ο λόγος που πρέπει να χρησιμοποιείτε στα γλυκά αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Γιατί δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε κρύα.
Αποφασίζετε ξαφνικά να φτιάξετε ένα γλυκό και η συνταγή λέει αβγά σε θερμοκρασία δωματίου. Εσείς όμως τα έχετε ακόμα στο ψυγείο.
Οι επιλογές που έχετε είναι δύο:
- να τα χρησιμοποιήσετε κρύα ή
- να περιμένετε μέχρι αποκτήσουν τη θερμοκρασία δωματίου.
To tip της μαμάς: Αν το αβγό είναι ραγισμένο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
Η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτομέρεια της συνταγής και η εκτέλεσή της επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το μαγείρεμα, όπου είναι συχνά εύκολο να αυτοσχεδιάσεις, στο ψήσιμο, δεν ισχύει το ίδιο. Γι΄αυτό και οι συνταγές γλυκών συνοδεύονται από πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας των συστατικών.
Τι ισχύει με τα αβγά
Για τις περισσότερες συνταγές ψησίματος, ο Martin Philip, Baking Ambassador της King Arthur Baking Company, λέει ότι σχεδόν πάντα επιλέγει αβγά σε θερμοκρασία δωματίου (όπως και τα υπόλοιπα υλικά εκτός αν η συνταγή λέει το αντίθετο).
Κι αυτό γιατί τα αβγά βοηθούν το μείγμα να διατηρήσει τη μεταξένια υφή του κάτι που δεν συμβαίνει με τα κρύα αβγά. Κοινώς, τα γλυκά συγκρατούν τον αέρα και όταν ψήνονται, φουσκώνουν καλύτερα.
Πώς να ξέρετε ότι τα αβγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα αβγά έχουν την επιθυμητή θερμοκρασία είναι να τα τοποθετήσετε στον πάγκο της κουζίνας περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν βιάζεστε, βάλτε τα σε ένα μπολ και καλύψτε τα με ζεστό νερό βρύσης. Μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά θα έχουν τη σωστή θερμοκρασία.
Tips για μαμάδες: Μπορούμε να καταψύξουμε ένα ωμό αβγό;
Πόσο καιρό διατηρούνται τα αυγά στο ψυγείο;
Εάν αποθηκεύετε τα αυγά σας στη συνιστώμενη θερμοκρασία 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά τη χρήση των αυγών σας εντός τριών εβδομάδων. Το Egg Safety Center ισχυρίζεται ότι μπορείτε ακόμα να τρώτε αυγά τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους, αλλά βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση όπως η Salmonella και το E-Coli μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου - οπότε είναι ίσως καλύτερο να πετάξετε τα παλαιότερα αυγά σας.
Όσο για τα σκληρά βραστά αυγά; Αυτά μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα.