Πώς νιώθουν οι μπαμπάδες μετά την αποβολή της συζύγου τους

Το σιωπηλό πένθος - Μπαμπάδες αποκαλύπτουν πώς βίωσαν τον πόνο από πλευρά τους.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς νιώθουν οι μπαμπάδες μετά την αποβολή της συζύγου τους
Bigstock

Ο Eli Schiff δέκα χρόνια μετά την αποβολή που είχε η γυναίκα του, ακόμη «πνίγεται» όταν σκέφεται την εμπειρία που βίωσε εκείνος από τη δική του πλευρά. «Κάνεις όνειρα για όλα όσα εκείνο το πλάσμα θα μπορούσε να γίνει, και αυτή η φαντασία ή η ιδέα ή το τι θα μπορούσε να έχει γίνει, δεν φεύγει στην πραγματικότητα ποτέ».

Έως και μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που σημαίνει ότι το μωρό αναπτύσσεται με επιπλέον ή πολύ λίγα χρωμοσώματα και δεν θα ήταν εύκολο να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για την αποβολή και την θλίψη των ανδρών;

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία και επηρεάζει συναισθηματικά και τους δύο συντρόφους, αλλά η εμπειρία του μπαμπά φαίνεται διαφορετική από την εμπειρία της μαμάς. Το βάρος συνήθως πέφτει πάνω στις μαμάδες και κανείς δεν μιλά για όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθει και ο μπαμπάς.

Εμπειρίες μπαμπάδων μετά από μια αποβολή

Οι μπαμπάδες δεν είναι αυτοί θα κουβαλήσουν και θα φέρουν στον κόσμο ένα μωρό. Δεν είναι εκείνοι που βιώνουν όλα τα αρνητικά και αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης και δεν είναι ούτε εκείνοι που θα βιώσουν όλα εκείνα τα σωματικά συμπτώματα μιας αποβολής.

Η εμπειρία ενός μπαμπά με την αποβολή είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται, αλλά δεν θα έπρεπε μιας και είναι εξίσου σημαντική. «Οι μπαμπάδες κάνουν όνειρα για το μωρό τους και φαντάζονται επίσης ένα μέλλον με εκείνο, και όταν αυτό αφαιρείται ξαφνικά και αναπάντεχα, αφήνει μια συναισθηματική ουλή», σχολίασε ένας άλλος μπαμπάς.

Αποβολή: Αντιμετωπίζοντας το κοινωνικό στίγμα και τα στερεότυπα

Οι άνδρες συνήθως πενθούν σιωπηλά

Η σύζυγος ενός άλλου μπαμπά, δημιούργησε ένα comic για την αποβολή και όλα όσα νιώθει ένας πατέρας μετά την αποβολή της συζύγου του.

Στο βίντεο, ένας μπαμπάς μιλά ανοιχτά σε έναν φίλο του για την αποβολή που είχε η σύζυγός του και ζητά μια συμβουλή: «Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις. Θα πρέπει να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις». Ο μπαμπάς δέχεται τη συμβουλή, λέγοντας ότι προσπαθεί να είναι δυνατός και ότι όλα είναι καλά, ώστε να μπορεί να είναι εκεί για τη σύντροφό του.

Το να νιώθουν ότι πρέπει να είναι δυνατοί είναι σύνηθες φαινόμενο για τους άνδρες, μιας και πιστεύουν ότι πρέπει να είναι «βράχοι» για τις συντρόφους τους. Όμως τα συναισθήματά τους, πνίγουν τους ίδιους. Συναισθήματα που δεν μπορούν να δίξουν μπροστά στη σύζυγό τους, καθώς θέλουν να σταθούν δυνατοί δίπλα της. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το βάρος είναι μεγάλο και δεν γίνεται να το κουβαλήσουν μόνοι τους.

Η επικοινωνία με την σύντροφό σας μετά από μια αποβολή είναι σημαντική

Το να μιλάτε ως ζευγάρι μετά από μια αποβολή μπορεί να είναι θεραπευτικό. Η θλίψη είναι σκληρή αλλά σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια πρέπει να μιλούν και οι άνδρες να ανοίγονται στη σύντροφό τους. Πρέπει να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μιας και αυτό θα ενισχύσει τη σχέση τους και δεν θα τους απομακρύνει.

10 τραγούδια που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την απώλεια εγκυμοσύνης

Για τους άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με μια αποβολή και που δεν πενθούν, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

«Εάν η διαδικασία του πένθους αγνοηθεί, παραμεληθεί ή απορριφθεί, τότε κινδυνεύει να αναπτύξει κάτι που ονομάζεται "σύνθετο πένθος", μια κατάσταση όπου το πένθος παραμένει ανεπεξέργαστο, μερικές φορές ακόμη και ανομολόγητο», εξηγεί ο Caldwell. «Το σύνθετο πένθος είναι σαν συνεχόμενη εξωτερικευμένη θλίψη - διαρκεί πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο σοβαρό και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου!».

Το να αγνοεί την κατάθλιψη και το άγχος ένας πατέρας είναι επικίνδυνο και αυτό γιατί χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, ανοίγει την πόρτα σε σωματικά και περαιτέρω προβλήματα ψυχικής υγείας.

με πληροφορίες από το mother.ly/ theeverymom.com

4 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμάστε μετά από μια αποβολή

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved