Το tip της μαμάς: Γιατί δεν φουσκώνει η ζύμη για πίτσα;
Το λάθος που κάνετε και η σπιτική ζύμη δεν φουσκώνει.
Η ζύμη για πίτσα δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες. Αρκεί να αναμίξετε τα υλικά και να τα ζυμώσετε σε ένα μπολ.
Τόσο απλά; Αν ναι, γιατί η ζύμη δεν φουσκώνει και είναι σκληρή;
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η ζύμη της πίτσας δεν φουσκώνει είναι η λανθασμένη χρήση μαγιάς, η ακατάλληλη θερμοκρασία του νερού, ο ανεπαρκής χρόνος φουσκώματος και το υπερβολικό ζύμωμα της ζύμης.
Βασική ζύμη για πίτσα - Εύκολη και τραγανή
Μαγιά
Ένα από τα βασικά υλικά για το επιτυχημένο φούσκωμα της ζύμης είναι η μαγιά. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης καθώς η παλιά μαγιά δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά ή δεν θα παράγει επαρκή ποσότητα αερίου που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη πίτσας.
Θερμοκρασία νερού
Κατά την ανάμειξη της ζύμης, η θερμοκρασία του νερού παίζει σημαντικό ρόλο. Φροντίστε να είναι χλιαρό (αν σας βοηθάει περίπου στου ς41-46 βαθμούς Κελσίου), γιατί αν είναι αρκετά καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσει. Επίσης, το κρύο νερό δεν βοηθά γιατί αργεί να φουσκώσει η μαγιά και επιβραδύνεται η διαδικασία.
Πανεύκολη μαμαδίστικη ζύμη για πίτσα μόνο με γιαούρτι και αλεύρι!
Χρόνος για φούσκωμα
Εάν θέλετε η ζύμη της πίτσας να έχει τη σωστή υφή θα πρέπει να την αφήσετε να φουσκώσει. Η ζύμωση επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα να σχηματίσει φυσαλίδες αέρα μέσα στη ζύμη που της δίνει μια αφράτη και ελαφριά υφή. Εάν δεν αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει το ζυμάρι θα είναι σφιχτό.
Ζύμωμα
Αν συνηθίζετε να ζυμώνετε αρκετά τη ζύμη της πίτσας είναι πιθανόν να μη φουσκώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό ζύμωμα μειώνει τη δομή της γλουτένης της ζύμης η οποία βοηθά στην παγίδευση του CO2 που παράγεται από τη μαγιά καθώς φουσκώνει.
Αν παρόλα αυτά η ζύμη που φτιάξετε δεν φούσκωσε, προσθέστε νέα μαγιά απευθείας και ζυμώστε εκ νέου. Είναι πιθανόν να "σώσετε" τη ζύμη και να απολαύσετε μια σπιτική πίτσα.
Με πληροφορίες από το pizzaovenreviews.co.uk