Αυτό το viral TikTok δείχνει πώς είναι να είσαι μαμά που παλεύει με ψυχολογική εξάντληση

Αν έχετε φτάσει ποτέ στο σημείο της απόλυτης εξάντλησης και αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να βγάλετε και την αυριανή μέρα, δεν είστε η μόνη.

Αυτό το viral TikTok δείχνει πώς είναι να είσαι μαμά που παλεύει με ψυχολογική εξάντληση
Bigstock

Η μαμά Tiffany και δημιουργός περιεχόμενου ανάρτησε πρόσφατα στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok (@ustheremingtons) ένα αρκετά συναισθηματικό βίντεο που φαίνεται να είχε μεγάλη απήχηση στις απανταχού μαμάδες.

Με πάνω από 3,5 εκατομμύρια προβολές (και συνεχίζει να μετρά), η ειλικρινής ματιά της στη σόλο ανατροφή δύο μικρών παιδιών, ενώ παλεύει με το αόρατο ψυχολογικό βάρος της μητρότητας, είναι ένα τυπικό πορτρέτο της σύγχρονης μαμάς - και γενικότερα του σύγχρονου γονιού.

Το αόρατο βάρος της μητρότητας

Μία από τις πτυχές που «ακουμπά» το συγκεκριμένο βίντεο είναι η ιδέα της «ανατροφής του πληγωμένου εσωτερικού παιδιού», στα αγγλικά ως «reparenting.

Όλο και πιο συχνά ακούμε τη φράση «Έλα σε επαφή με το εσωτερικό σου παιδί». Σε πρώτη ανάγνωση, η φράση αυτή μας παραπέμπει στην επιστροφή στην παιδική ανεμελιά και στο παιχνίδι.

Όμως, η πραγματική επαφή με το εσωτερικό μας παιδί θα συμβεί όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τα τραύματα που δημιουργήθηκαν στην ηλικία εκείνη, τα προβλήματα που χρειάστηκε να διαχειριστούμε ως ενήλικες εξαιτίας της ανατροφής μας και την απόφασή μας να τα ξεπεράσουμε.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πραγματικότητα που πολλές μαμάδες γνωρίζουν καλά: πώς η μητρότητα μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ανεπίλυτα τραύματα, ωθώντας μας να τα αντιμετωπίσουμε ενώ προσπαθούμε να είμαστε παρούσες για τα παιδιά μας.

Ωάρια: Ο δεσμός που μοιράζονται όλες οι γυναίκες με τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους

Αυτή η ωμή παραδοχή χτυπάει μια ευαίσθητη χορδή, επειδή κατονομάζει κάτι που τόσες πολλές μαμάδες υπομένουν σιωπηλά αλλά σπάνια το εκφράζουν δυνατά. Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση των αθέατων μαχών που αντιμετωπίζουν καθημερινά και της δύναμης που χρειάζεται για να συνεχίσουν.

Το να βάζεις όρια δεν είναι εγωιστικό

Το να βάζεις όρια είναι μια πράξη αυτοφροντίδας που προστατεύει τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Όταν λες «όχι» σε οτιδήποτε «αποστραγγίζει» την ενέργειά σου, λες «ναι» στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν σε κάνει λιγότερο αφοσιωμένη μαμά , αλλά σου δίνει τη δύναμη να είσαι πιο παρούσα για τα παιδιά σου.

Ψυχική υγεία μετά τον τοκετό: Ο αθέατος αγώνας

Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι γεμάτη αντιφατικά συναισθήματα, από ανείπωτη χαρά μέχρι εξάντληση και αβεβαιότητα. Η κοινωνική πίεση για τελειότητα συχνά κάνει τις νέες μαμάδες να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετές. Είναι κρίσιμο να μιλάμε ανοιχτά για αυτές τις προκλήσεις και να ζητάμε υποστήριξη χωρίς φόβο ή ντροπή .

Μια μαμά μιλά για το πώς μετρά την επιτυχία της ως stay-at-home mom

undefined

Επιλόχειος κατάθλιψη: Σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως επίμονη θλίψη, αίσθηση αποξένωσης, ευερεθιστότητα και δυσκολία σύνδεσης με το μωρό. Η έγκαιρη αναγνώριση και αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την αποφυγή σοβαρότερων επιπτώσεων .

«H προσωπικότητα του παιδιού μου δεν έχει σχέση με την ηλικία του» λέει μια μαμά και γίνεται viral

Να το θυμάστε αυτό: Η μητρότητα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τέλεια. Σημασία έχει να είσαι παρούσα και να βρίσκεις αυτές τις μικρές στιγμές χαράς μέσα στο χάος. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε - και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.

Με πληροφορίες: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved