Το tip της μαμάς: Πώς διατηρούμε το αλεύρι για πολύ καιρό
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συντήρηση και αποθήκευση του αλευριού.
Αμέτρητες συνταγές, γλυκές και αλμυρές, έχουν ως βασικό συστατικό το αλεύρι , είτε είναι για όλες τις χρήσεις, είτε ολικής αλέσεως είτε από άλλες ποικιλίες.
Tips για μαμάδες: Το αλεύρι και οι επτά άγνωστες χρήσεις του
Χαλάει το αλεύρι;
Το αλεύρι έχει αρκετά μεγάλη ημερομηνία λήξης, η οποία αφορά στην ημερομηνία της επιθυμητής ανάλωσης του προϊόντος. Ωστόσο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος μπορεί να επηρεαστούν τόσο από τις συνθήκες αποθήκευσης όσο και διατήρησης.
Γενικά το λευκό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της ελάχιστης περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Σύμφωνα με τον Trung Vu, σεφ-εκπαιδευτή του Pastry & Baking Arts στο Institute of Culinary Education, «τα άλευρα ολικής αλέσεως και κι άλλων ποικιλιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετική γεύση ακόμα και μυρωδιά».
Εάν αποθηκευτεί σωστά, το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός έτους, σύμφωνα με το USDA . Μόλις χαλάσει, το κακό αλεύρι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό σε μια συνταγή.
Πώς θα καταλάβετε εάν το αλεύρι έχει χαλάσει;
Η ημερομηνία λήξης είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να ελέγχετε όταν χρησιμοποιείτε αλεύρι (αλλά και κάθε συσκευασμένο προϊόν). Δεν χρειάζεται να πετάτε το αλεύρι που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η μυρωδιά και το χρώμα. Το φρέσκο αλεύρι πρέπει να είναι λευκό ή υπόλευκο για τύπους με δημητριακά ολικής αλέσεως και να έχει ουδέτερο ή ελαφρώς γλυκό άρωμα. Αν βρείτε ζωύφια μέσα σε αυτό, το πετάτε. Το κοσκίνισμα βοηθά σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσετε ότι είναι απαλλαγμένο και καθαρό από ξένα σωματίδια.
Tips για μαμάδες: 5 εναλλακτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκο το αλεύρι
Το αλεύρι πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και προστατευμένο από θερμότητα ή υγρασία.
Αν δεν θα το χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων.