Τι τρώνε τα Χριστούγεννα σε 17 χώρες του κόσμου
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια
Χριστούγεννα: η γιορτή όπου, το γιορτινό τραπέζι με τις υπέροχες λιχουδιές και μυρωδιές αποτελεί, την ατραξιόν κάθε σπιτιού. Το γιορτινό τραπέζι δεν περιέχει πάντα την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα αλλά, διαφοροποιείται και προσαρμόζεται στις εκάστοτε τοπικές παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα κι ακριβώς αυτό, είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Τα διάφορα πιάτα που κυριαρχούν στις διάφορες χώρες από την Ευρώπη έως την Αμερική, την Αφρική έως την Ασία, την Αυστραλία είναι εκείνα, που μαζεύουν όλη την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς να γιορτάσουν τη μαγική ημέρα των Χριστουγέννων.
Χριστουγεννιάτικη συνταγή για νόστιμη ψητή γεμιστή γαλοπούλα
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η γαλοπούλα, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι έχουν την τιμητική τους συνοδευόμενα από πατάτες ή τη γνωστή γέμιση ενώ, τα παραδοσιακά μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες δε λείπουν ποτέ από το τραπέζι.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Αυστρία;
Στην Αυστρία, το μενού περιλάμβάνει συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων τηγανητό κυπρίνο (είδος ψαριού) ενώ ανήμερα, η ψητή χήνα, με πατάτες και κόκκινο λάχανο κάνουν την εμφάνιση τους στο γιορτινό τραπέζι. Το επιδόρπιο είναι συνήθως η διάσημη Sacher Torte, ενώ από το τραπέζι δεν λείπoυν τα παραδοσιακά μπισκοτάκια, σε διάφορα σχήματα, χρώματα και γεύσεις και φυσικά το ζεστό, γλυκό κρασί Glühwein.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Γαλλία;
Στη Γαλλία, εκτός απο την γεμιστή γαλοπούλα, αγαπημένο πιάτο αποτελούν τα μύδια, το φουά γκρα (πατέ συκωτιού πάπιας), τα μανιτάρια και φυσικά ,ο κορμός σοκολάτας.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία;
Στη Γερμανία, όπως και στην Αυστρία, δε λείπει η ψητή χήνα ή πάπια με κόκκινο λάχανο και πουρέ και φυσικά το παραδοσιακό Stollen ή αλλιώς τσουρέκι – κέικ με αποξηραμένα φρούτα και αμυγδαλόπαστα.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Μεγάλη Βρετανία;
Στη Μεγάλη Βρετανία η γαλοπούλα αλλά πολύ συχνά και η χήνα αποτελούν μέρος του γιορτινού τραπεζιού ωστόσο, δε λείπει και το κοτόπουλο, η πάπια ή ο φασιανός με γέμιση gravy συνοδευόμενα πάντα από: cranberry sauce, ψητές πατάτες, λαχανικά, και λαχανάκια Βρυξελλών. Στα γλυκά, την παράσταση κλέβει πάντα η γνωστή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Ιταλία;
Η Ιταλία είναι γνωστή για το υπέροχο Panettone, το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει πάντα ζυμαρικά κυρίως τορτελίνια για πρώτο πιάτο, γεμιστό πουλερικό (κυρίως στη βόρεια Ιταλία) ή τηγανητό χέλι (στο Νότο).
Χριστούγεννα στο σπίτι: Πώς να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Σουηδία;
Στη Σουηδία, το ψάρι ή κρέας (ρέγγα μπακαλιάρο, σολομό, χοιρινό, λουκάνικα και τα γνωστά κεφτεδάκια) συνοδεύονται από πατάτες φούρνου. Το επιδόρπιο είναι συνήθως πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της 1 ολόκληρο αμύγδαλο.
Για πάμε πιο ανατολικά.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Ρωσία;
Στη Ρωσία την παραμονή των Χριστουγέννων νηστεύουν και τρώνε το sochivo ή kutia (έναν χυλό από σιτάρι ή ρύζι που σερβίρεται με μέλι, σπόρους παπαρούνας, αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, ψιλοκομμένα καρύδια και ακόμα και ζελεδάκια) ή borsch (σούπα από πατζάρια), πίτες λαχανικών με λάχανο, πατάτα ή μανιτάρια ή διάφορους χυλούς με τηγανητά κρεμμύδια ή μανιτάρια και πίνουν το vzvar,, ένα γλυκό ποτό από αποξηραμένα φρούτα και μέλι βρασμένα σε νερό.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες;
Στις Φιλιππίνες το χριστουγεννιάτικο γεύμα, ονομάζεται Noche Buena και περιλαμβάνει ολόκληρο ψητό γουρουνάκι (lechon), τηγανητά ρολά (κάτι σαν spring rolls), κρέας μαγειρεμένο σε ξίδι, αλάτι, σκόρδο, πιπέρι, σάλτσα σόγιας μπαχαρικά (adobo) και, γεμιστό κοτόπουλο. Το επιδόρπιο περιλαμβάνει φρουτοσαλάτα και ζεστή σοκολάτα.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία;
Στην Ιαπωνία την ημέρα των Χριστουγέννων, όλοι τρώνε KFC! ενώ, το ιαπωνικό Christmas cake «kurisumasu keki», αποτελείται από λευκό παντεσπάνι, λευκή κρέμα και φράουλες.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία;
Στην Αυστραλία το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει καλοκαιρινό μοτίβο. Μικρά κρύα γεύματα ή θαλασσινά όπως γαρίδες και αστακούς στο μπάρμπεκιου, μαζί με παραδοσιακό αγγλικό φαγητό αποτελούν το μενού της ημέρας. Για επιδόρπιο συνήθως τρώνε την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα αλλά και κρύα γλυκά όπως pavlova και trifle.
Χριστουγεννιάτικη συνταγή για πάρτι - Χιονάνθρωπος με μοτσαρέλα και τοματίνια
Και προς Αμερική πλευρά.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ;
Στις ΗΠΑ, η γαλοπούλα, το μοσχάρι ή το χοιρινό πάντα με την ανάλογη γέμιση, συνοδεύονται από πουρέ πατάτας, κολοκύθα και ψητά λαχανικά και κολοκυθόπιτα. Η πουτίγκα αλλά και η ζεστή σοκολάτα με τα γνωστά marshmallows αποτελούν τις απόλυτες λιχουδιές.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στον Καναδά;
Στον Καναδά, όπως και στις ΗΠΑ αλλά και τη Μ. Βρετανία, η γεμιστή γαλοπούλα με gravy και cranberry sauce, συνοδευόμενα από πουρέ πατάτας και ψητά λαχανικά δε λείπουν ποτέ από το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, το ψητό μοσχάρι και το χοιρινό αποτελούν πολύ συχνά εναλλακτικές ενώ για επιδόρπιο, προτιμούν πίτα κολοκύθας ή μηλόπιτα, πουτίγκα και κέικ φρούτων συνοδευόμενα από το ποτό των ημερών που δεν είναι άλλο από το γνωστό Eggnog.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στο Μεξικό;
Πιο νότια στο Μεξικό, την τιμητική τους έχουν οι ταμάλες (παραδοσιακές πίτες βασισμένες στο καλαμπόκι) γεμιστές με χοιρινό ή μοσχάρι και κόκκινη σάλτσα, κοτόπουλο συνοδευόμενο από πράσινη σάλτσα τσίλι, τυρί και πιπεριές jalapenos ακόμη και μπακαλιάρο. Η γλυκιά εκδοχή, περιλαμβάνει ανανά, σταφίδες ή φράουλες.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Αργεντινή;
Στην Αργεντινή, η ψητή γαλοπούλα, το ψητό χοιρινό, το vitel toné (φέτες μοσχαριού με κρεμώδη σάλτσα από αντζούγιες και τόνο) αποτελούν βασικά πίατα την ημέρα των Χριστουγέννων συνοδευόμενα από γεμιστές ντομάτες, σαλάτες και πολλά διαφορετικά σάντουιτς όπως το pan de atun (σάντουιτς με τόνο), τα sandwiches de miga (σάντουιτς φτιαγμένα με λεπτές φέτες χωρίς την κόρα) και τα torre de panqueques (μια τούρτα με στρώσεις από τορτίγες και διάφορες γεμίσεις). Για επιδόρπιο συνήθως σερβίρεται, χριστουγεννιάτικο ψωμί, panetone και pan dulce, παγωτό, φρουτοσαλάτα και διάφορες γλυκές πίτες. Βέβαια δε λείπει το mantecol (μαλακή νουγκατίνα φτιαγμένη με φυστικοβούτυρο), διάφορα είδη turron (σκληρή νουγκατίνα) αλλά και οι σταφίδες με σοκολάτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Χιλή;
Στη Χιλή το γιορτινό γεύμα αποτελείται από asado (μπάρμπεκιου) κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό. Το επιδόρπιο λέγεται Pan de Pascua και μοιάζει με το panettone ενώ, αγαπημένο ποτό είναι το Cola de Mono το οποίο φτιάχνεται με καφέ, γάλα, αλκοολούχο ποτό, κανέλα και ζάχαρη.
Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στη Τζαμάικα;
Στη Τζαμάικα το ackee and saltfish (το ackee είναι το εθνικό τους φρούτο και το πιάτο περιλαμβάνει ψάρι) αποτελεί το βασικό πίατο της ημέρας το οποίο συνοδεύουν με breadfruit (ένα φρούτο της περιοχής), τηγανητά plantain (φρούτο που μοιάζει με μπανάνα), βραστές μπανάνες και φρέσκο χυμό και τσάι. Παρόλα αυτά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ή η βρασμένη ουρά βοδιού συνοδευόμενα από ρύζι και αρακά αποτελούν κι αυτά πιάτα της συγκεκριμένης ημέρας. Για επιδόρπιο σερβίρεται κέικ φρούτων με κόκκινο κρασί και λευκό ρούμι.
Όπου κι αν βρίσκεστε, με όποιον κι αν βρίσκεστε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης.
Και μην ξεχνάτε, τα Χριστούγεννα γίνονται τα πιο όμορφα θαύματα. Πιστέψτε το!
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και καλή καρδιά!
Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr