Οι φλούδες σκόρδου είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία κι έχουν πρακτικές χρήσεις

Τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες σκόρδου.

Οι φλούδες σκόρδου είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία κι έχουν πρακτικές χρήσεις
Bigstock

Οι φλούδες σκόρδου έχουν χαρακτηριστική γεύση και οσμή όπως και οι σκελίδες λόγω της αλλισίνης.

Σύμφωνα με μελέτες, η αλλισίνη, διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, γι' αυτό και αποτελεί μέρος του αμυντικού συστήματος των φυτών που ανήκουν στο γένος του σκόρδου.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν την κατανάλωση σκόρδου λόγω της έντονης οσμής του ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που αξιοποιούν τις φλούδες.

Τips για μαμάδες: Ο σωστός τρόπος να σοτάρετε το σκόρδο

Κι όμως, οι φλούδες του σκόρδου όπως και του κρεμμυδιού είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • βιταμίνες Α, C και Ε
  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • φώσφορος
  • αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή
  • κερσετίνη
  • οργανικές ενώσεις θείου
  • αλλυλοκυστεΐνη
  • αλισίνη
  • αλλιίνη
  • δισουλφίδιο αλλυλίου

Η κερσετίνη θεωρείται ότι είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες . Μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά και ενώσεις που βρίσκονται στην αλλιίνη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης , να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να υποστηρίξει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης και τις καρδιαγγειακές λειτουργίες.

Φλούδες σκόρδου: Τρόποι να τις αξιοποιήσετε

Συνταγές

Όταν φτιάχνετε μαγειρευτά ή σούπες, χρησιμοποιήστε τις φλούδες σκόρδου για να ενισχύσετε τη γεύση. Μπορείτε να ρίξετε ολόκληρο τον βολβό σκόρδου στην κατσαρόλα και να τον αφαιρέσετε ( μαζί με τις φλούδες) όταν το φαγητό είναι έτοιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια μέθοδο όταν φτιάχνετε άγριο ρύζι ή κινόα. Ανακατέψτε μερικές φλούδες σκόρδου όταν σιγοβράζει το ρύζι και στη συνέχεια αφαιρέστε τις όταν είναι έτοιμο.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι φλούδες του σκόρδου περιέχουν αντιοξειδωτικά και ένα ευρύ φάσμα φαινολών που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ζωμό ή σούπα, προσθέστε μερικές σκεδίδες σκόρδου με τις φλούδες. Θα προσθέσουν γεύση και θα ενισχύσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Λοσιόν για το δέρμα

Γνωρίζατε ότι η φλούδα του σκόρδου μπορεί να είναι ευεργετική για το δέρμα σας; Πως; Βράστε τις φλούδες του σκόρδου σε νερό για 10 λεπτά. Αφήστε το υγρό να κρυώσει, σουρώστε το και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το ως τονωτικό για να καθαρίσετε το δέρμα σας. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, βοηθά στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας και στη μείωση της ακμής.

Σπιτικό εντομοαπωθητικό

Οι φλούδες του σκόρδου είναι επίσης χρήσιμες ως απωθητικό των παρασίτων. Τοποθετήστε τις γύρω από παρτέρια ή τις γλάστρες για να αποτρέψετε την εμφάνιση παρασίτων. Αν θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας πάντα φλούδες σκόρδου μπορείτε να τις στεγνώσετε και να τις αποθηκεύσετε σε ένα γυάλινο βάζο σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Με πληροφορίες από το magazindoma.cz, draxe.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved