Έκαναν «ζουμ» στην διαφορετικότητα: Σπουδαστές φωτογράφησαν την καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία (φωτογραφίες)
Φωτογραφήθηκαν να παίζουν μπάλα και μπάσκετ, να σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο, να κάνουν βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να δουλεύουν, να διασκεδάζουν, δείχνοντας τον δικό τους, διαφορετικό τρόπο να ζουν και να δραστηριοποιούνται σε μια πόλη ελάχιστα φιλική προς αυτούς.
Άτομα με αναπηρία πόζαραν στον φωτογραφικό φακό σπουδαστών του εργαστηρίου "photoglobe seminars" σε μία έκθεση-καταγραφή της δημιουργικής πλευράς της ζωής τους, με στόχο οι φωτογραφίες να λειτουργήσουν ως «παράθυρα», καταδεικνύοντας τις δημιουργικές και αθλητικές ασχολίες τους.
«Επιλέξαμε να φωτογραφήσουμε άτομα με αναπηρίες γιατί πιστεύουμε ότι βρίσκονται στο περιθώριο και θέλαμε να δείξουμε τι μπορούν να κάνουν σε διάφορες δραστηριότητες» λέει η υπεύθυνη του εργαστηρίου Βασιλική Ελευθερίου. Έτσι, άτομα με αναπηρίες φωτογραφήθηκαν σε κέντρα, ιδρύματα και σχολές κοινωνικής αποκατάστασης και, ειδικότερα, κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των αθλητικών συλλόγων "Μέγας Αλέξανδρος 1994 Πυλαίας", "Μέγας Αλέξανδρος 1994" αθλητών με αναπηρία και ποδοσφαίρου "Πυρσός", στη Σχολή Τυφλών, στον σύλλογο "Παιδιά της Άνοιξης" και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).
«Ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο εγχείρημά μας και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας εξυπηρετήσουν, αλλάζοντας κάποιες φορές και το πρόγραμμα προπονήσεών τους» αναφέρει η κ. Ελευθερίου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία θα ήταν πιο εύκολη, αν υπήρχαν οι ανάλογες υποδομές που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη μετακίνηση. «Διαπιστώσαμε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ελάχιστοι χώροι τέχνης που είναι προσβάσιμοι στα ΑμΕΑ και γι' αυτό επιλέξαμε το 'ΦΙΞ in ART', όπου υπάρχει ράμπα» προσθέτει.
Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο "Μεταξύ μας", που περιλαμβάνει 146 φωτογραφίες από τους 30 σπουδαστές του εργαστηρίου, θα γίνουν σήμερα το βράδυ και η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή, 22 Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι όλες οι λεζάντες των φωτογραφιών θα είναι γραμμένες και στο σύστημα Braille και μετά το πέρας της έκθεσης, οι σπουδαστές θα παραχωρήσουν τις φωτογραφίες στα ιδρύματα που συμμετείχαν στο εγχείρημά τους.
Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες που παραχώρησε το "photoglobe seminars".