«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!
Η Εύη Σταθάτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και Ευρωπαϊκές Σχέσεις και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Μάρκετιγκ & Επικοινωνίας. Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.mytwins.gr που απευθύνεται στους γονείς των διδύμων και ασχολείται με το μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα και έχει τρία παιδιά, τα δίδυμα αγόρια Ιωσήφ και Πάνο και τον Άρη.
Συνέντευξη Κατερίνα Ηλιάκη
Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων»; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
Η ιδέα για το βιβλίο αυτό τριγυρνούσε στο μυαλό μου τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε έρθει η στιγμή. Εξάλλου το βιβλίο έχει αρκετά εμπειρικά βιώματα, οπότε ήταν για μένα σημαντικό να ζήσω αρκετές εμπειρίες και από τα σχολικά χρόνια με τα δίδυμα παιδιά μου, προκειμένου να μπορώ να τις συμπεριλάβω στο βιβλίο. Και επειδή το timing μεταξύ των ανθρώπων είναι σπουδαία υπόθεση, έφτασε η στιγμή που εγώ ήμουν έτοιμη να το γράψω και οι άνθρωποι των Εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ ήθελαν να εκδώσουν ένα τέτοιο βιβλίο. Κάπου εκεί μέσω μιας καλής φίλης, γνώρισα την Αλεξάνδρα Αυγερινού – Παπαδοπούλου, μαμά διδύμων και η ίδια, και όλα πήραν το δρόμο τους.
Πόσο άλλαξε η ζωή σας μετά τον ερχομό των δικών σας διδύμων;
Η ζωή μου όταν γεννήθηκαν τα δίδυμα αγόρια μου άλλαξε ριζικά και τολμώ να πω πως για κάποια χρόνια δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το πως ήταν πριν. Καταρχήν γιατί ήταν τα πρώτα μου παιδιά και ουδεμία σχέση είχα με παιδιά μέχρι τότε. Επιπλέον, για κάποιο λόγο, παρόλο που έχουμε τόσα δίδυμα στην οικογένειά μου, δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να συμβεί σε εμάς. Οπότε το σοκ ήταν μεγάλο και διπλό!
Πόσο δύσκολο είναι ανταποκριθούμε ταυτόχρονα στις ανάγκες δύο παιδιών;
Απαιτητικό είναι για κάθε μαμά που έχει περισσότερα από ένα παιδιά να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες τους. Η διαφορά με τα δίδυμα σε σχέση με τα αδέρφια διαφορετικής ηλικίας, είναι ότι οι ανάγκες τους είναι ίδιες και κυρίως στα βρεφικά χρόνια, αυτό δημιουργεί μια δυσκολία παραπάνω. Δεν υπάρχει δηλαδή η διαφορά φάσης που μπορεί να έχουν τα άλλα αδέρφια, που μπορεί να διευκολύνουν το γονιό σε αρκετά πράγματα στην καθημερινότητά του.
Πρέπει να διαθέτουμε χρόνο ξεχωριστά σε κάθε παιδί;
Είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό να διαθέτουμε ξεχωριστό χρόνο για κάθε παιδί, είτε είναι δίδυμο είτε όχι. Στα δίδυμα παιδιά όμως θα έλεγα ότι ο χρόνος με το κάθε ένα παιδί ξεχωριστά είναι ακόμη πιο σημαντικός, γιατί τους δίνει τη μεταξύ τους απόσταση που ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν, την χρειάζονται, γιατί τους επιτρέπει να συμπεριφερθούν ως μονάδα και να εκφράσουν τα θέλω τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως γίνεται συνήθως με τα δίδυμα.
Πρακτικά βέβαια όταν έχεις δύο ή τρία παιδιά, ο ξεχωριστός χρόνος με το κάθε ένα είναι μια δύσκολη υπόθεση και θέλει προγραμματισμό, θέληση και επιμονή και φυσικά την παρουσία και των δύο γονιών ή άλλων κοντινών προσώπων, γιατί η καθημερινότητα αλλά πολλές φορές και τα ίδια τα δίδυμα δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Προσωπικά προσπαθώ να περνώ ξεχωριστό χρόνο με το κάθε παιδί, ακόμη κι αν αυτός είναι λίγος, ακόμη και αν είναι η επίσκεψη σε ένα γιατρό ή στο σούπερ μάρκετ. Και βλέπω πολύ συχνά ότι σε αυτές τις πιο ήσυχες στιγμές μαθαίνω πράγματα για το κάθε παιδί μου, γιατί βρίσκει το χρόνο να μου μιλήσει και να εκφράσει αυτά που πραγματικά θέλει.
Ισχύει ότι τα δίδυμα έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους; Τι πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχει και άλλο παιδάκι στην οικογένεια;
Από την εμπειρία των δικών μου διδύμων, αλλά και από τις συζητήσεις που κατά καιρούς κάνω με άλλους γονείς, θα έλεγα ότι είναι μια ιδιαίτερη σχέση με «μαγικά» χαρακτηριστικά. Έχει συνήθως πολύ ανταγωνισμό (μην διανοηθείς να βάλεις περισσότερο χυμό στο ποτήρι του ενός ή να πεις κάτι καλό για τον έναν και όχι για τον άλλον!), αλλά ταυτόχρονα έχει ένα δέσιμο ιδιαίτερο που φαίνεται στον τρόπο που επικοινωνούν, που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, που προσέχουν ο ένας τον άλλον.
Σε αυτή λοιπόν τη σχέση το τρίτο αδερφάκι, ιδίως αν είναι μικρότερο, όπως στη δική μας οικογένεια, ψάχνει να βρει το δικό του χώρο και να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα. Και δεν είναι εύκολο. Πρόσφατα ο μικρότερος γιος μου, μας ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανακοιμηθεί στο δωμάτιό του, γιατί είναι άδικο να κοιμόμαστε όλοι δύο δύο στα δωμάτια και αυτός μόνος του. Άδικο έχει; Το να μεγαλώνεις με δίδυμα αδέρφια θα είναι μάλλον το επόμενο βιβλίο μου! Μου το ζήτησε και το μικρό μου αγόρι εξάλλου...
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε μέχρι σήμερα στην ανατροφή των παιδιών σας;
Δεν μου αρέσει πολύ η λέξη «δυσκολία» γιατί μου δημιουργεί κατευθείαν ένα αρνητικό συναίσθημα. Όμως προκλήσεις στο μεγάλωμα των παιδιών και ειδικά των διδύμων υπάρχουν πολλές και καθημερινές. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι η κούραση που μπορεί να έχει ο πρώτος καιρός με δύο μωρά στο σπίτι, δεν είναι τίποτα μπροστά στις καθημερινές ανησυχίες που έχει κάθε γονιός όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε μια περίεργη εποχή και για να τα προστατέψουμε, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε και φίλοι τους, να μας εμπιστεύονται και να αισθάνονται ασφάλεια να μας μιλήσουν για ότι τους συμβαίνει ή τα απασχολεί. Η ειλικρινής επικοινωνία είναι η δική μου δικλίδα ασφαλείας.
Τι θα συμβουλεύατε μία μαμά που περιμένει δίδυμα;
Οι νέες μαμάδες διδύμων μου γράφουν συχνά στο blog ότι κουράζονται πολύ, ότι έχει αλλάξει η ζωή τους και πως πολλές φορές έχουν τύψεις που θα ήθελαν λίγη από την προηγούμενη ζωή τους πίσω. Πόσο φυσιολογικά τα θεωρώ όλα αυτά τώρα! Γιατί εκείνη την περίοδο που τα δίδυμά μου ήταν μωρά, εγώ δεν λειτουργούσα έτσι. Ήθελα να είμαι μόνο με τα παιδιά μου, είχα μια άρνηση να κάνω πράγματα χωρίς αυτά και όλο αυτό είχε επίπτωση σωματικά και ψυχολογικά. Γιατί καποια στιγμή ένιωσα να εξαντλούμαι. Για να μην πω για τη σχέση του ζευγαριού αυτή την περίοδο (έχω ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο... Διαβάστε το!)
Εκτός από μαμάδες είμαστε και γυναίκες, σύντροφοι, φίλες, επαγγελματίες. Είναι υγιές λοιπόν να θέλουμε και τους άλλους ρόλους στη ζωή μας. Και όσο για την κούραση και την αυπνία, αργά ή γρήγορα περνάει και ούτε που το θυμόμαστε... Οπότε συμβουλεύω τις νέες μαμάδες και αυτές που περιμένουν δίδυμα να έχουν θετική προσέγγιση, να είναι χαλαρές, να μην αγχώνονται πολύ, γιατί το άγχος περνάει στα παιδιά μας και να βρίσκουν χρόνο για τις ίδιες και το σύντροφό τους! Και το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπίζουν τις πρακτικές δυσκολίες ως κάτι προσωρινό... όλα τα παιδιά μεγαλώνουν!
Εκτός από το βιβλίο σας, έχετε δημιουργήσει τη σελίδα www.mytwins.gr αλλά και μία συλλογή βρεφικών ρούχων για δίδυμα. Πώς καταφέρνετε να παραμένετε συνεχώς δημιουργική;
Μάλλον με λιγότερο ύπνο! Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, γι’ αυτό και βρίσκω συνεχώς νέους τρόπους να το επεκτείνω. Είναι συναρπαστικό για μένα το ότι τα παιδιά μου είναι η καθημερινή έμπνευση για τη δουλειά μου και νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ να το ζω. Φυσικά δεν είμαι μόνη μου σε αυτό, γιατί στη σημερινή εποχή οι νέες, μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι πολλές οι φορές που αποθαρρύνομαι και σκέφτομαι να κάνω λίγο πίσω. Έχω όμως την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του άντρα μου σε ότι κάνω και για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο κίνητρο για να προχωράω μπροστά!
Υπάρχει τελικά «ξεχωριστός κόσμος» για τα δίδυμα;
Ναι, φυσικά και υπάρχει! Είναι ένας κόσμος συναρπαστικός, μοναδικός και ατελείωτος. Και οι γονείς που έχουν την τύχη να έχουν δίδυμα παιδιά είναι ευλογημένοι! Γιατί ζουν καθημερινά ένα μαγικό ταξίδι!