Πηνελόπη Μωραΐτου: «Τα βιβλία είναι ένας πλούτος που κανείς δεν μπορεί να τον κλέψει από τα παιδιά»
Πώς μιλάς στα παιδιά για τη διατροφή κρατώντας το ενδιαφέρον τους ζωηρό; Μα με μια συναρπαστική περιπέτεια, με συνεχείς ανατροπές, γρίφους, παροιμίες αλλά και ζωγραφιές. Αυτό σκέφτηκε και η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Πηνελόπη Μωραΐτου, γράφοντας το καινούργιο της παιδικό βιβλίο «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα. Αφήνοντας κατά μέρος τους ξύλινους διδακτισμούς, η συγγραφέας καλεί τα παιδιά να παρακολουθήσουν το ταξίδι των ηρώων στα άδυτα της τροφοπυραμίδας, όπου μετά από πολλές περιπέτειες, ανακαλύπτουν την αξία της ισορροπημένης διατροφής. Μιλώντας στο mothersblog.gr η κυρία Μωραΐτου, εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο αλλά και για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν οι γονείς ώστε τα παιδιά τους ν΄αγαπήσουν τα βιβλία.
-Στο νέο σας βιβλίο ''Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας'', καταπιάνεστε με την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παραμύθι με το θέμα αυτό;
Η ιδέα γεννήθηκε από την επιθυμία μου να μιλήσω στα παιδιά με έναν ανάλαφρο, χιουμοριστικό τρόπο για την αξία της υγιεινής διατροφής και την σημασία της για την ζωή τους.
-Πιστεύετε ότι η διατροφή είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς σήμερα;
Η διατροφή των παιδιών μας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα καθώς επηρεάζει την σωματική και ψυχική τους υγεία. Με τα ελληνόπουλα να συγκαταλέγονται σε μεγάλο ποσοστό στα «υπέρβαρα» παιδιά της Ευρώπης πιστεύω ότι οι γονείς ενδιαφέρονται για την σωστή διατροφή των παιδιών τους.
- Από την πολύχρονη ενασχόλησή σας με το παιδικό βιβλίο, ποια θα λέγατε ότι είναι τα κριτήρια που επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους οι γονείς;
Πριν αναφερθώ στα κριτήρια επιλογής των παιδικών βιβλίων θα ήθελα να τονίσω ότι είναι προτιμότερο τα ίδια τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να επιλέγουν τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους και επισκέπτονται μαζί τους την κοντινότερη βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς αλλά και εκθέσεις βιβλίου έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τα βιβλία, να απολαύσουν την εικονογράφηση και τελικά να διαλέξουν αυτό που θα τους τραβήξει την προσοχή.
Τώρα στην περίπτωση που οι γονείς ή κάποιος ενήλικας θέλει να κάνει δώρο ένα παιδικό βιβλίο θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το βιβλίο είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και η επιλογή του θέματος είναι σύμφωνα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
-Διαβάζουν τα παιδιά σήμερα; Και από ποια ηλικία;
Θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά διαβάζουν σήμερα και μάλιστα από μικρή ηλικία αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το παιδικό βιβλίο δίνει μια δύσκολη μάχη με αντιπάλους την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;
Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο είναι το παράδειγμα των γονιών. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς σε μεγάλο βαθμό. ‘Έτσι ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον με γονείς αναγνώστες έχει πολλές πιθανότητες να γίνει λάτρης του βιβλίου. Η φιλαναγνωσία χτίζεται με πολύ κόπο και συνεχή προσπάθεια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά μας όταν είναι μικρά και ιδιαίτερα πριν κοιμηθούν.
-Το συγγραφικό σας έργο είναι πλούσιο και πολυθεματικό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βιβλία που ξεχωρίζετε από κάποια άλλα;
Αγαπώ όλα τα βιβλία μου, όπως κάθε συγγραφέας άλλωστε. Θα έλεγα όμως ότι το «Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» μου αρέσει γιατί έχει χιούμορ.
- Υπάρχει κάποια “συμβουλή” που δεν ξεχνάτε να λέτε στους μαθητές σας; Ποια είναι αυτή;
Να διαβάζουν βιβλία γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουν ένα πλούτο που κανείς δεν θα μπορέσει να τους τον κλέψει.