Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας- Παραμένει μια μάστιγα της εποχής μας
Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται με τρόπους που συχνά παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους, τα αποστερούν από τη χαρά της παιδικής ηλικίας και συνθλίβουν το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, -η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασία- διεθνείς οργανισμοί και φορείς, αναφέρονται στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και, ειδικότερα, τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Η αλήθεια είναι ότι παρ’ ότι παρατηρείται μια μείωση των παιδιών που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, από περίπου 222 εκατομμύρια σε περίπου 215 εκατ. μεταξύ 2004-2008, η πτώση, που φθάνει το 3% θεωρείται μικρή και χαρακτηρίζεται επίσης αργή και άνιση στις διάφορες χώρες.
Από στοιχεία της Unicef, 215 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκοσμίως, ενώ 115 εκατομμύρια από αυτά απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες. Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Εκτός από αυτά που δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα δουλεύουν στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο και πολλά άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ. Πολλά είναι «αόρατα», καθώς δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί, συχνά με κάποια μορφή σκλαβιάς. Κάποια τραυματίζονται σοβαρά, σωματικά και ψυχικά, και άλλα πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία.
Σε έκθεση της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch σημείωσε ότι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκτενής νομοθεσία που το απαγορεύει αυστηρά.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών. Τα στοιχεία αναφέρονται κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού».