Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;

Φωτογραφία αρχείου / InTime

Πώς να εξηγήσετε στο μικρό σας με απλά λόγια τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στις 21 Απριλίου του 1967 τρεις στρατιωτικοί (Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Πατακός και Νικόλαος Μακαρέζος) κατάργησαν τη δημοκρατία και επέβαλλαν με το «έτσι θέλω» στον λαό τη δικτατορία. Με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας εφάρμοζαν τους νόμους με τη βία και είχαν στερήσει από τους πολίτες βασικές ελευθερίες όπως αυτή της ελευθερίας του λόγου. Όποιος τολμούσε να τους αντισταθεί τον φυλάκιζαν ή τον έστελναν εξορία.

Τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές, μην αντέχοντας πλέον τη Χούντα, προχώρησαν στην κατάληψη του χώρου του Πολυτεχνείου. Έφτιαξαν έναν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό απ’ όπου καλούσαν όλους τους Έλληνες να αγωνιστούν μαζί τους.

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων!

Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο γέμισαν με πολίτες που έφερναν φάρμακα, τρόφιμα και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι φοιτητές.

Όλος ο λαός εξεγέρθηκε κατά της Χούντας με βασικό σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Οι δικτάτορες έστειλαν την αστυνομία, τον στρατό για να τους σταματήσει και τελικά το βράδυ της 17ης του Νοέμβρη το τανκ έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου. Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και άλλα πολλά έγιναν εκείνες τις ημέρες.

Όμως ο αγώνας των φοιτητών δεν πήγε χαμένος αφού λίγους μήνες μετά ο δικτάτορες συνελήφθησαν και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε.

45 χρόνια πέρασαν από τότε και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που τότε αγωνίστηκαν.

*πρώτη δημοσίευση 17/11/2018 - ανανεώθηκε 17/11/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved