Πέρα από το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο σωστός καθαρισμός των χώρων του σπιτιού είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας επειδή μερικοί ιοί μπορούν να ζήσουν σε σκληρές επιφάνειες για έως και δύο εβδομάδες.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις περιοχές που χρειάζονται περισσότερη προσοχή και πώς να καθαρίσετε τα πάντα σωστά για να σκοτώσετε μικρόβια και βακτηρίδια.
Δείτε όλα τα μικρά μυστικά στην gallery. Πηγή: The Spurce
Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr
Photo 1/4
Κοινόχρηστοι χώροι
Είναι δύσκολο να περιορίσεις ένα άρρωστο άτομο - ειδικά ένα παιδί - στην κρεβατοκάμαρά τους. Καλύψτε τα έπιπλα με ριχτάρια, σεντόνια ή κουβέρτες και αλλάξτε τα συχνά. Αφαιρέστε διακοσμητικά μαξιλάρια ή καλύψτε τα με μαξιλαροθήκες που πλένονται. Εάν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ένα παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε για να απασχολήσει το άρρωστο παιδί καθαρίστε το με απολυμαντικό. Μην ξεχνάτε τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά καθώς και όλα τα μικροαντικείμενα.
Photo 2/4
Υπνοδωμάτιο
Η γρίπη ή ένα κρυολόγημα αφήνουν μικρόβια και βακτηρίδια στα υφάσματα. Απολυμάνετε τα κλινοσκεπάσματα μετά τη χρήση. Οι μαξιλαροθήκες χρειάζονται την μεγαλύτερη προσοχή, καθώς βρίσκονται σε στενή επαφή με το σώμα. Μην ξεχάσετε τις πιτζάμες! Φοράτε λαστιχένια γάντια όταν αλλάζεται σεντόνια και σκεπάσματα και μην τα φέρνετε κοντά στο πρόσωπό σας. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τα αντικείμενα που χειρίζεστε συχνά όπως τα τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια, τους υπολογιστές, τους διακόπτες φωτός, το πόμολο της πόρτας και τα αντικείμενα στο κομοδίνο με ένα απολυμαντικό. Αυτό θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ενώ κάποιος είναι άρρωστος και σίγουρα όταν περάσει η αρρώστια.
Photo 3/4
Κουζίνα
Όλα τα σκεύη και τα πιάτα που χρησιμοποιούνται από το άρρωστο μέλος της οικογένειας πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων ή να βυθίζονται σε απολυμαντικό διάλυμα (μισό φλιτζάνι χλωριούχο χλώριο σε ένα γαλόνι νερού) εάν πλένονται με το χέρι. Οι σκληρές επιφάνειες πρέπει να σκουπίζονται συχνά με απολυμαντικά μαντηλάκια και σπρέι.
Photo 4/4
Τουαλέτα
Τα μπάνια φιλοξενούν πολλές προβληματικές περιοχές που ενισχύονται όταν κάποιος είναι άρρωστος. Ο έμετος και η διάρροια μπορούν να αφήσουν μικροσκοπικά σωματίδια παντού που πρέπει να καθαριστούν. Χρησιμοποιήστε συχνά απολυμαντικό καθαριστικό. Ξεπλένετε συχνά το κάθισμα και το καπάκι της τουαλέτας, τις λαβές του νιπτήρα, το ντους, τους διακόπτες φωτισμού, τα πόμολα, τα δοχεία απορριμμάτων, το δάπεδο κοντά στην τουαλέτα. Καθορίστε μια πετσέτα χειρός για χρήση μόνο από τον άρρωστο και αλλάξτε την καθημερινά ή χρησιμοποιείστε χαρτοπετσέτες μιας χρήσης κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Οι πετσέτες μπάνιου και των χεριών όπως και τα χαλιά μπάνιου πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτωθούν τα βακτήρια.