Το πρώτο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας είναι γεγονός!
Το πρώτο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, είναι ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα.
Το «κουδούνι» έχει ήδη χτυπήσει, και για πρώτη φορά συμμετέχουν τρεις μαθητές Λυκείου, μαζί με 40 φοιτητές από όλη την Ελλάδα.
Τα παιδιά έχουν τη τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα και να έρθουν σε επαφή με την τελευταία εξέλιξη της έρευνας στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Το θερινό σχολείο αυτό, διοργανώνεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013.
Σε αυτό σχολείο, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό, οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα και δε θα κληθούν να γράψουν εξετάσεις, τα παιδιά θα αποκομίσουν πολλά.
Και μέσω αυτού του σχολείου έως τις 13 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων, αφού κατά τις εργασίες του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 πρόκειται να αναδειχθούν τα τελευταία νέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ενώ θα παρουσιαστούν 40 ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση για έρευνα της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ έκαστο.
Στο ρεπορτάζ του το Εθνος αναφέρει πως στη διάρκεια του Nanotexnology 2013 θα γίνουν 780 παρουσιάσεις από 55 χώρες του κόσμου, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν 250 ερευνητές και επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του χώρου από 140 ερευνητικά κέντρα, 50 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και 125 διακεκριμένοι επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης, με τους 20 μάλιστα εξ αυτών να είναι Έλληνες.
Οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή τα επόμενα χρόνια, ήδη δημιουργούν το τελευταίο διάστημα έναν τζίρο 600-700 δισεκ. δολαρίων που το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και το 2020 στα 4 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παγκοσμίως, τη τελευταία οκταετία έχουν δημιουργηθεί 120.000 εταιρείες νανοτεχνολογικών εφαρμογών, ενώ μόνο το 2013 συστήθηκαν 40.000 σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα οι σχετικές εταιρείες υπολογίζονται σε κάτω από 100, γεγονός που κάνει τη χώρα μας να έχει ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης.