Δέκα λόγοι που δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες από πορτοκάλι (vid)
Πορτοκάλι: Οι φλούδες του είναι …πολύτιμες.
Το πορτοκάλι φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό.
Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το πορτοκάλι έχει μόλις 47 θερμίδες, ενώ δίνει και 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού.
Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση.
Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Φλούδες πορτοκαλιού
Πολλά τα οφέλη του πορτοκαλιού για την υγεία, όμως εξίσου χρήσιμες αποδεικνύονται και οι φλούδες.
Από τις πιο γνωστές χρήσεις τους είναι να αρωματίζουμε το σπίτι αλλά και να μοσχομυρίζει το σιρόπι για τα γλυκά, όμως δεν είναι οι μοναδικές.
Για παράδειγμα απομακρύνουν τις οσμές των σκουπιδιών ειδικά αν τις τοποθετήσετε στον πάτο του κάδου των σκουπιδιών καθώς και τις δυσάρεστες οσμές μέσα στο ψυγείο. Απλά πάνω στις φλούδες πορτοκαλιού τοποθετείστε χοντρό αλάτι.