«Πώς επικοινωνούν τα μωρά μαζί μας» είναι μια συχνή ερώτηση των γονέων. Ο ειδικός αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι τα μωρά επικοινωνούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους εκφράζοντας τις ανάγκες τους.
Έτσι λοιπόν, άλλες φορές κλαίνε εκδηλώνοντας την πείνα τους, τον πόνο ή το παράπονό τους, άλλοτε παράγουν ήχους ικανοποίησης κι ευχαρίστησης, κι άλλοτε πάλι αποστρέφουν το πρόσωπο όταν κάτι δεν τους αρέσει.
Η επικοινωνία
Τα μωρά από τη γέννησή τους κιόλας αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και θέλουν να επικοινωνήσουν με αυτό. Το κλάμα, το χαμόγελο, οι ήχοι και οι χειρονομίες είναι οι πρώτες μορφές της επικοινωνίας τους κι αποτελούν τη βάση στην οποία θα στηριχτεί η μελλοντική εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας.
Το πρώτο χαμόγελο ένας τρόπος που επικοινωνούν τα μωρά
Το χαμόγελο από το δεύτερο κιόλας μήνα είναι αυθόρμητο και απόλυτα αληθινό. Με το χαμόγελο το μωρό εκφράζει την ευχαρίστησή του. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και μόνο με την εμφάνιση ενός προσώπου, κυρίως της μητέρας. Με το χαμόγελο αρχίζει το μωρό να επικοινωνεί με τη μητέρα και πολλές φορές αναμένει την ανταπόκρισή της.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μίμηση. Ζητήστε του να μιμηθεί γκριμάτσες, για παράδειγμα βγάλτε τη γλώσσα σας, για να κάνει το ίδιο, ή πείτε του να επαναλάβει ήχους μετά από εσάς, για παράδειγμα «α».
Κοινωνική επικοινωνία
Το μωρό επικοινωνεί τις ανάγκες του κι εσείς τις αναγνωρίζετε και τις ικανοποιείτε. Έτσι, οικοδομείται η κοινωνικότητά του.
Πώς να ενισχύσετε την επικοινωνία του μωρού
- Ξεκινήστε από νωρίς. Ακόμα και από την περίοδο που βρίσκεται στην κοιλιά, και κυρίως από τη γέννηση και μετά, μπορείτε να του μιλάτε και να του τραγουδάτε. Προσπαθήστε να του μιλάτε την ώρα του φαγητού, του μπάνιου και όταν του αλλάζετε πάνα εξηγώντας κάθε κίνησή σας. Μπορεί να μη σας απαντά, καταγράφει όμως κάθε πληροφορία.
- Κάνετε συζητήσεις με το μωρό. Ακόμη και όταν το παιδί σας δεν έχει αρχίσει να μιλά, οι δυο σας μπορείτε να κάνετε “συζητήσεις”. Απαντήστε στις άναρθρες κραυγές του παιδιού, με πραγματικές λέξεις σα να καταλαβαίνετε τι λέει. Στη συνέχεια, δώστε του λίγο χρόνο να απαντήσει κι αυτό με τον τρόπο του. Του μαθαίνετε έτσι, πως γίνεται ο διάλογος και πως ο καθένας ακούει και περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει.
- Διαβάστε στο παιδί σας. Κάντε καθημερινή σας συνήθεια την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών. Στην αρχή το μωρό θα ακούει απλά, κι αργότερα θα μπορεί να συμμετέχει δείχνοντας εικόνες, ενώ εσείς του λέτε λεξούλες. Για παράδειγμα «πού είναι ο σκύλος;».
- Συνδέστε πράξεις και πράγματα με λέξεις. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει νέες λέξεις λέγοντας τα ονόματα των αγαπημένων του πραγμάτων καθώς τα χρησιμοποιείτε οι δυο σας: «Να η Μπάλα». Μόλις το παιδί συλλάβει το συσχετισμό μιας λέξης, μπορείτε να ρωτήσετε «Πού είναι η μπάλα;» και να το αφήσετε να απαντήσει δείχνοντας την μπάλα.
Η γνώμη του ειδικού
Η κοινωνική επικοινωνία δείχνει τη διάθεση του μωρού να συνδεθεί συναισθηματικά και κοινωνικά με το περιβάλλον του. Οι δυσκολίες μπορεί να υποκρύπτουν ορισμένες διαταραχές στην επικοινωνία στην πρώιμη βρεφική ηλικία.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο πρωτοσυνομιλίας με ένα βρέφος 2 μηνών με τη μητέρα του Βλεμματική Επαφή Και Επικοινωνία Μητέρας Με Βρέφος 2 Μηνών