Νεογέννητο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σχήμα του κεφαλιού του
Τι είναι τα κεφαλαιματώματα.
Το κεφάλι του νεογέννητου είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Ενώ στους ενήλικες το κεφάλι είναι το 1/8 του σώματός τους, στα μωρά είναι το ¼. Όσο, μάλιστα μικρόσωμο γεννηθεί ένα μωρό, τόσο πιο μεγάλο φαίνεται το κεφάλι του.
Συχνά είναι μυτερό και έχει εξογκώματα και προεξοχές σαν καρούμπαλα, τα οποία λέγονται κεφαλαιματώματα που οφείλονται στην πίεση που ασκείται στη διάρκεια του τοκετού, είναι ακίνδυνα και υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Προσοχή , όμως, γιατί δεν πρέπει να τα αγγίζετε. Μόλις γεννηθεί ο μωρό, ο παιδίατρος εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις δύο πηγές στο κρανίο του.
Είναι η πρόσθια και η οπίσθια πηγή, οι οποίες βρίσκονται αντιστοίχως στο μπροστινό και πίσω μέρος του κρανίου. Αυτές είναι οι δύο μαλακές περιοχές στο κεφάλι, όπου τα οστά του κρανίου δεν έχουν ενωθεί τελείως.
Όταν το μωρό έχει πλαγιοκεφαλία
Όταν το κεφάλι του βρέφους είναι ασύμμετρο και συγκεκριμένα πεπλατυσμένο στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής τότε λέμε ότι έχει πλαγιοκεφαλία. Λέγεται πλαγιοκεφαλία θέσης καθώς αναφέρεται στην πλαγιοκεφαλία που προκαλείται από τις πολλές ώρες που είναι ξαπλωμένο ένα βρέφος με αποτέλεσμα να πιέζεται το κεφαλάκι του στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με τη mayoclinic.org, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτε το μωρό σας μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.
Για παράδειγμα:
- Αλλάξτε του θέση: Συνεχίστε να τοποθετείτε το μωρό σας στην πλάτη για ύπνο, αλλά αλλάξτε την κατεύθυνση που στηρίζει το κεφάλι του. Μπορείτε επίσης να κρατάτε το μωρό σε διαφορετική θέση από αυτή που το κρατάτε όταν το θηλάζετε.
- Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας: Κρατώντας το μωρό σας όταν είναι ξύπνιο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης που δέχεται στο κεφάλι όταν είναι καθισμένο σε κούνια ή σε παιδικό κάθισμα ή απλά ξαπλωμένο.
- Δοκιμάστε να το κρατάτε στην κοιλιά σας: Με στενή επίβλεψη, τοποθετείτε συχνά το μωρό στο στήθος ή την κοιλιά σας κρατώντας το σφιχτά με τα χέρια για ασφάλεια, έτσι ώστε να βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση αν ανησυχείτε για το σχήμα του κεφαλιού του μωρού, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.