Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Ποια τα οφέλη της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών;
Πώς ωφελούνται τα παιδιά από την ενασχόληση με τις τέχνες;
Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, την ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης και της ελευθερίας της έκφρασης.
Τι ορίζεται ως τέχνη;
Όπως διαβάζουμε και στο wikipedia.org, με τον όρο τέχνη εννοούμε την ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που προκαλεί έντονα συναισθήματα, διεγείροντας το νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα από το έργο αποτυπώνει μία ψυχική κατάσταση, συναισθήματα ή ιδέες. Αρκετοί ωστόσο είναι αυτοί που διαφωνούν για το τι ακριβώς είναι τέχνη και έτσι είναι δύσκολο να δοθεί ο ακριβής ορισμός της.
Τα οφέλη της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών
Η ενασχόληση με την τέχνη προάγει την καλλιέργεια του χαρακτήρα και έχει πολλά οφέλη ήδη από την παιδική ηλικία. Η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, είναι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην καθημερινότητα των παιδιών και είναι ευεργετικές για την ανάπτυξη τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ανεξάρτητα από το εάν επιδείξουν και κάποιο ταλέντο σε κάποιες από αυτές. Σημασία έχουν τα ερεθίσματα και το κίνητρο της δημιουργίας. Ας δούμε μερικά από τα οφέλη παρακάτω.
Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους
Τέχνη ίσον δημιουργία. Ζωγραφίζοντας, ακούγοντας μουσική, χορεύοντας και μέσα από κάθε είδους καλλιτεχνικές δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας. Η δημιουργικότητα δεν έχει ταβάνι κι έτσι αναπτύσσοντάς την τα παιδιά εξερευνούν και μαθαίνουν.
Μαθαίνει στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
Ζωγραφίζοντας, χορεύοντας, παίζοντας μουσική και γενικά η ενασχόληση με κάθε μορφής τέχνης βοηθά τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Επιπλέον, μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, τόσο σε πρακτικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο.
Βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν συγκέντρωση και πειθαρχία
Κάθε μορφής τέχνη απαιτεί συγκέντρωση και προσήλωση. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να βάζουν στόχους και να καταβάλουν προσπάθεια για να τους πετύχουν. Η ενασχόληση με τη ζωγραφική, τον χορό ή του μουσική απαιτεί πολύωρη εξάσκηση και πειθαρχία η οποία θα ωφελήσει τα παιδιά σε διάφορα επίπεδα στη ζωή τους.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων
Εκτός από την πνευματική ανάπτυξη, η τέχνη ωφελεί και τη σωματική. Μέσα από τη ζωγραφική ή το παίξιμο μουσικών οργάνων τα παιδιά εξασκούν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.
Βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση
Δημιουργώντας τα παιδιά μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Η χαρά της δημιουργίες συνεπάγεται και ένα αίσθημα ικανοποίησης που τονώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.
Βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις
μορφής τέχνη διευρύνει τους ορίζοντες των παιδιών και είναι ερέθισμα για σκέψη και εξερεύνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η καλλιτεχνική εκπαίδευση ενισχύει την επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη, δεξιότητες που είναι απαραίτητες για στο σχολείο.