Πότε μπορεί το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα

Από ποια ηλικία είναι ασφαλές το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα;

Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα μωρά, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες ζωής τους, θα πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα καθώς αυτή η στάση θεωρούνταν η ασφαλέστερη για να αποφευχθεί η εισρόφηση τροφής στην τραχεία ή την αναπνευστική οδό σε περίπτωση εμετού ή παλινδρόμησης.

Η θεωρία αυτή ωστόσο έχει καταρριφθεί. Οι συνθήκες ύπνου θεωρούνται ένας από τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος. Οι ειδικοί πλέον συνιστούν τα μωρά να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα, η οποία είναι και η ασφαλέστερη στάση ύπνου για τα βρέφη.

Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα

Τα μωρά θα πρέπει απαραιτήτως να κοιμούνται ανάσκελα μέχρι και τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Μόνο τότε θεωρείται ότι έχει περάσει ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου , ωστόσο περιορίζεται σημαντικά ήδη από τον έκτο μήνα.

Πρέπει να αφήνετε το μωρό σας μόνο του στην κούνια;

Τι να κάνετε όταν το μωρό γυρίζει από μόνο του στον ύπνο του

Τα μωρά από τον τέταρτο με έκτο μήνα -κάποια ήδη και από τον τρίτο- μπορούν να γυρίσουν και να αλλάξουν θέση στον ύπνο και από μόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος να το γυρίσετε ανάσκελα, καθώς εφόσον το μωρό είναι αρκετά ευκίνητο και μπορεί να αλλάξει θέση στον ύπνο του, θεωρείται ικανό ώστε να προστατευτεί από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάθε φορά το μωρό ξυπνάει μπρούμυτα, εσείς θα πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε το μωρό για ύπνο ανάσκελα του μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, όπως αναφέρουμε παραπάνω.

8 tips για να ξεκουραστείτε τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι

Εξίσου σημαντικό, βέβαια είναι να τηρούνται και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς για να είναι το μωρό ασφαλές στον ύπνο του, όπως το να απομακρύνετε μαξιλάρια, παιχνίδια, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από την κούνια του, να μην κάνει υπερβολική ζέστη δωμάτιο όπου κοιμάται και το στρώμα να είναι αρκετά σκληρό.

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) αναφέρεται στον ξαφνικό και ανεξήγητο θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου βρεφών κάτω του ενός έτους.

Παρά την πρόοδο στην έρευνα, οι ακριβείς αιτίες του SIDS παραμένουν άγνωστες, αν και φαίνεται να σχετίζεται με έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η ανωριμότητα του αναπνευστικού συστήματος, γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η θέση ύπνου του βρέφους έχει αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας, καθώς ο ύπνος μπρούμυτα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για SIDS, πιθανόν λόγω της αυξημένης πιθανότητας απόφραξης των αεραγωγών.

Πώς να βάλετε το παιδί σας για ύπνο: 10 tips

Άλλες στάσεις ύπνου

Εκτός από την ανάσκελη θέση, οι άλλες στάσεις ύπνου, όπως ο ύπνος μπρούμυτα και στο πλάι, θεωρούνται λιγότερο ασφαλείς για τα βρέφη . Ο ύπνος μπρούμυτα αυξάνει τον κίνδυνο για SIDS, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ ο ύπνος στο πλάι μπορεί να φαίνεται πιο ασφαλής, αλλά δεν παρέχει την ίδια προστασία.

Η θέση στο πλάι μπορεί εύκολα να οδηγήσει το μωρό σε ύπτια ή μπρούμυτη στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου , αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο. Επιπλέον, η θέση στο πλάι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για πλαγιοκεφαλία , μια κατάσταση όπου το κρανίο του μωρού μπορεί να πάρει ασύμμετρη μορφή λόγω πίεσης.

Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν τοποθέτηση των βρεφών για ύπνο πάντοτε ανάσκελα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος SIDS και άλλων επιπλοκών.

Με πληροφορίες: whattoexpect.com

Πρώτη δημοσίευση 10/06/2021, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved