Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο

Μάθετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία και πώς η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο και την υγεία τους.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο
Bigstock

Ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν σχολείο. Στις μέρες μας, όπου τα παιδιά είναι συχνά «φορτωμένα» με σχολικές δραστηριότητες, εξωσχολικές υποχρεώσεις , η διατήρηση ενός σταθερού και επαρκούς προγράμματος ύπνου αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, η επαρκής ξεκούραση δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη για την ψυχολογική και σωματική ευεξία.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο

Συνέπειες έλλειψης ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών. Παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες αλλά και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου ή οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα του παιδιού εκτελεί σημαντικές διεργασίες, όπως η έκκριση αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών και των μυών.

Το παιδί μου υπνοβατεί

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο

Οι ανάγκες ύπνου των παιδιών διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου, οι συστάσεις για τη διάρκεια του ύπνου ανά ηλικία είναι οι εξής:

Νήπια (3-5 ετών): Χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα.

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών): Συνιστώνται 9-12 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Έφηβοι (13-18 ετών): Χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου.

Πως να κοιμήσετε ένα μωρό που κλαίει σε 5 λεπτά; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Πρακτικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Οι γονείς παίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενός υγιούς προγράμματος ύπνου για τα παιδιά τους. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερή την ώρα που το παιδί πηγαίνει για ύπνο και ξυπνάει, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Ήρεμο περιβάλλον: Δημιουργήστε ένα ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον για τον ύπνο, που θα προάγει την χαλάρωση .
  • Περιορισμός της χρήσης οθονών: Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως των οθονών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.
  • Σωματική δραστηριότητα: Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε φυσικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να κουραστεί φυσικά και να κοιμηθεί καλύτερα.
  • Αποφυγή καφεΐνης: Περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως σοκολάτα και αναψυκτικά, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Με πληροφορίες: mayoclinichealthsystem.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved