Γιατί η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού
- Έχετε σκεφτεί ποτέ τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας στην ανάπτυξη του παιδιού;
- Πώς μπορεί η γλώσσα του σώματος να βελτιώσει την επικοινωνία στα παιδιά;
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της γλώσσας του σώματος ως ενήλικες.
Ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα ή χέρια σταυρωμένα, είναι μερικά μη λεκτικά σημάδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο επικοινωνίας και κατανόησης των συναισθημάτων των γύρω μας. Μια μελέτη ανέφερε μάλιστα ότι έως και το 93% του συνόλου της επικοινωνίας είναι μη λεκτική!
Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας στην ανάπτυξη του παιδιού;
Η μη λεκτική επικοινωνία για ένα παιδί σε νεαρή ηλικία έχει μεγάλη επίδραση στις σχέσεις του με τους φίλους και την οικογένειά του. Μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική του ανάπτυξη και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του.
Το να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει καλές δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας είναι βέβαιο ότι θα το κάνει καλύτερο ακροατή και θα του δώσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να εκφράσει τα συναισθήματά του με σαφή και ώριμο τρόπο.
Πώς μπορεί η γλώσσα του σώματος να βελτιώσει την επικοινωνία στα παιδιά;
Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα πιθανόν να σας έχει τύχει: «Σε παρακαλώ μπορείς να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου;»
Έχετε κάνει αυτή την ερώτηση στο παιδί σας και σας αγνόησε; Είναι το πιο πιθανό.
Η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το παιδί ανταποκρίνεται σε εσάς. Εάν είστε ήδη ενοχλημένοι ή απογοητευμένοι, το παιδί σας μπορεί να το καταλάβει από τη γλώσσα του σώματός σας – και ως αποτέλεσμα να ανταποκριθεί άσχημα.
Το να κοιτάξετε το παιδί σας απευθείας στα μάτια, να χαμογελάσετε και να χρησιμοποιήσετε έναν ήρεμο τόνο μπορεί απλώς να κάνει το παιδί σας να ακούσει πραγματικά αυτό που του ζητάτε.
Η εξάσκηση της μη λεκτικής επικοινωνίας με τα παιδιά μπορεί, επομένως, να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια καλύτερη σχέση γονέα-παιδιού. Εστιάζοντας στο παιδί σας και δίνοντάς του την πλήρη προσοχή σας, θα βελτιώσετε την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του, δείχνοντάς του παράλληλα ότι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς.
Επιπλέον, θα το βοηθήσετε να αναπτύξει και τις δικές του δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας ( στην ακρόαση, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση).
Πέντε μέθοδοι μη λεκτικής επικοινωνίας
Τι θεωρείται μη λεκτική επικοινωνία; Οσα δηλώνει η γλώσσα του σώματός σας χωρίς να χρειαστεί καν να μιλήσετε.
Κίνηση σώματος
Ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε και εκφραζόμαστε μπορεί να πει πολλά στα παιδιά για το πώς νιώθουμε. Εάν το παιδί σας, σας δει να σταυρώνετε τα χέρια σας, να σκύβετε ή να κοιτάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν σας μιλάει, θα καταλάβει γρήγορα ότι δεν ενδιαφέρεστε. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε όρθια, κοιτώντας προς την κατεύθυνση του παιδιού σας ή σκύβετε στο ύψος του. Αυτό δείχνει στο παιδί ότι είστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό που σας λέει ή σας δείχνει και ότι του δίνετε την πλήρη προσοχή σας.
Άγγιγμα
Το σωματικό άγγιγμα είναι μια μη λεκτική μέθοδος επικοινωνίας στην οποία τα παιδιά ανταποκρίνονται πραγματικά με θετικό τρόπο. Οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν το παιδί να νιώθει ασφάλεια και αγάπη. Το άγγιγμα μπορεί να πει χίλια πράγματα χωρίς στην πραγματικότητα να πει τίποτα. Μια αγκαλιά όταν είναι αναστατωμένο ή ένα φιλί για να του δείξετε ότι το μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Επαφή με τα μάτια
Η οπτική επαφή με το παιδί σας όταν σας μιλάει είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείξετε ότι ακούτε και συμμετέχετε σε αυτό που λέει.Η οπτική επαφή είναι επίσης μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα μη λεκτικής επικοινωνίας για να αναπτύξουν τα παιδιά σε νεαρή ηλικία. Θα τους βοηθήσει να χτίσουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, να συνδεθούν με φίλους, να αισθάνονται σιγουριά για τον εαυτό τους. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε την οπτική επαφή με το παιδί σας όταν του μιλάτε για την ημέρα του και ειδικά όταν έρχεται σε εσάς για κάποιο πρόβλημα.
Εκφράσεις προσώπου
Ως ενήλικες, γνωρίζουμε ότι οι εκφράσεις του προσώπου μαρτυρούν συχνά πολλά περισσότερα απ΄όσα θα λέγαμε με λέξεις. Εάν σας λένε μια ιστορία ή χρειάζονται κάποια ενθάρρυνση, το να χαμογελάσετε και να δείχνετε ενδιαφέρον θα τα βοηθήσει πολύ.
Προσωπικός χώρος
Ο χώρος είναι κάτι που μπορεί να μην σκεφτόμαστε όταν αναφερόμαστε στη μη λεκτική επικοινωνία. Έχετε νιώσει όμως ποτέ άβολα όταν κάποιος έχει εισβάλει στο χώρο σας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας; Το να διδάξετε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί σωστά το χώρο στη μη λεκτική του επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Δείξτε του πόσο σημαντικό είναι να δίνετε στους ανθρώπους προσωπικό χώρο, αλλά και πώς μπορεί να παρηγορήσει τους ανθρώπους με μια ζεστή αγκαλιά.
Η ανάπτυξη καλής μη λεκτικής επικοινωνίας στα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων.
Πηγή: kidskonnect.com