Παραμύθι: Είναι σημαντικό για το παιδί μας; Η Αλεξάνδρα Καππάτου μας δίνει τις απαντήσεις
Γενιές και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με κλασικά παραμύθια, όπως Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Κοκκινοσκουφίτσα, και άλλα.
Όταν ακούμε παραμύθι, η σκέψη μας πηγαίνει κατευθείαν στα παιδιά. Πράγματι, για όλα τα παιδιά, η ώρα του παραμυθιού είναι η καλύτερη στιγμή της μέρας.
«Άντε μαμά, ξαναπές το», και πάλι από την αρχή το ίδιο παραμύθι. «Μα παιδί μου, ακόμη δεν το βαρέθηκες»; Διαμαρτύρεται η μητέρα. «Όχι, θέλω να μου το διαβάσεις πάλι».
Τα παραμύθια είναι μαγικά, μυστηριώδη, γοητεύουν και καθηλώνουν το ενδιαφέρον των μικρών μας. Από την στιγμή της γέννησης, οι γονείς με προθυμία ξεκινούν την αφήγηση ιστοριών στο παιδί και προμηθεύονται διάφορα βιβλιαράκια κατάλληλα για την ηλικία του. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα σημερινά παιδιά ήδη γνωρίζουν αρκετά παραμύθια και έχουν μυηθεί από νωρίς στην παιδική λογοτεχνία.
Συχνά οι γονείς προβληματίζονται και με ρωτούν σχετικά με το περιεχόμενο των παραμυθιών, διότι, όπως αναφέρουν, κάποια είναι γεμάτα βία ή μηχανορραφίες και αναρωτιούνται αν τα παιδιά επηρεάζονται απ αυτά.
Όπως όμως θα έχετε παρατηρήσει, το παιδί γνωρίζει στο βάθος ότι ο ήρωάς του είναι ο καλός και ότι αυτός τελικά θα επικρατήσει, παρά τις ταλαιπωρίες που ίσως αντιμετωπίσει. Άλλωστε, παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη, περιμένοντας με ανυπομονησία την στιγμή της δικαίωσης, της κάθαρσης, όπου όλα θα έχουν τακτοποιηθεί.
Στα αγόρια παρατηρείται μία ξεκάθαρη προτίμηση στους ισχυρούς και δυνατούς ήρωες που θα κινδυνεύσουν πολλές φορές, ίσως θα δυσκολευτούν όμως δεν θα το βάλουν κάτω και στο τέλος θα νικήσουν. Τα κορίτσια προτιμούν, στην πλειονότητά τους, ηρωίδες τρυφερές ή ήρωες διασκεδαστικούς, που δίνουν έμφαση στο συναίσθημα, είναι γεμάτοι καλοσύνη, ομορφιά, γενναιοδωρία, που αντιμετωπίζουν καταστάσεις δραματικές, χωρίς επιθετικότητα, και όμως τελικά, κατορθώνουν να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια.
Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά».