Τι λέει η επιστήμη για τα όνειρα των μωρών;
Ονειρεύονται τελικά τα μωρά; Και αν ναι, τι όνειρα βλέπουν;
Τις πρώτες εβδομάδες τα μωρά κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου παρατηρούνται τα πρώτα χαμόγελα, ήχοι και εκφράσεις.
Εδώ και δεκαετίες γίνονται έρευνες για τον ύπνο του μωρού, ωστόσο για ελάχιστα πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε σχέση με τον ύπνο τους.
Τα στάδια του ύπνου του μωρού
Στάδιο #1: Το στάδιο όπου ο ύπνος παίρνει σταδιακά το μωρό.
Στάδιο #2: Ο REM ύπνος. Σε αυτό το στάδιο του ύπνου το μωρό θα κάνει διάφορες κινήσεις. Θα παρατηρήσετε μεταξύ άλλων:
- Κινήσεις στα μάτια του μωρού
- Τεντώματα χεριών και ποδιών
- Ακανόνιστη αναπνοή
- Κινήσεις στόματος
Στάδιο #3: Ελαφρύς ύπνος. Σε αυτό το στάδιο οι κινήσεις του μωρού μειώνονται.
Στάδιο #4: Βαθύς ύπνος. Γνωστός και ως «ήσυχος ύπνος». Το μωρό δείχνει ήρεμο και είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει σε σχέση με άλλα στάδια του ύπνου.
Γενικά, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 17 ώρες την ημέρα συνολικά. Κοντά στα πρώτα τους γενέθλια κοντά, τα μωρά κοιμούνται 13 με 14 ώρες συνολικά και τις περισσότερες το βράδυ.
Τι λέει η επιστήμη για τα όνειρα των μωρών;
Τα όνειρα είναι σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται να μπορεί κάποιος να επεξεργάζεται αφηρημένες σκέψεις και να ξεχωρίζει τον «εαυτό» από τον «μη-εαυτό».
Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και οι ενήλικες βλέπουν τα πιο ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια του REM ύπνου. Ο REM ύπνος είναι επίσης το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθήματα και εμπειρίες.
Στη βρεφική ηλικία ο REM ύπνος διαρκεί περισσότερο από ότι σε οποιοδήποτε άλλη ηλικία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο βρεφικός εγκέφαλος δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένος για να μπορεί το μωρό να δει όνειρα όπως αυτά που βλέπουν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες.
Εφόσον τα νεογέννητα κοιμούνται 18-19 ώρες συνολικά, εκτιμάται ότι τις 8-9 ώρες βρίσκονται στο REM στάδιο του ύπνου. Τι συμβαίνει τότε; Τα χαμόγελα, τα τεντώματα και τα πεταρίσματα των ματιών σχετίζονται ενέργειες νευρολογικής δραστηριότητας η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη συνολική ανάπτυξη του μωρού.
Τι όνειρα βλέπουν τελικά τα μωρά;
Τα όνειρα των μωρών εκτιμώνται ότι είναι πιο απλά από ότι αυτά που βλέπουμε εμείς, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και συγκεκριμένες μορφές.
«Τα όνειρά τους είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν με αυτό που βλέπουν και βιώνουν όταν είναι ξύπνια γιατί ακόμα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη συνείδησή τους. Είναι πιθανό δηλαδή τα όνειρα των μωρών να σχετίζονται περισσότερο με αισθήσεις, όπως τη ζεστασιά, την αίσθηση που έχουν όταν θηλάζουν ή να βλέπουν πολύ κοντινά πρόσωπα» αναφέρει ο Antoniο Zadra, ψυχολόγος που έχει ασχοληθεί με τη μελέτη των βρεφικών ονείρων.
Με πληροφορίες από healthnews.com