Τρόποι να στηρίξετε το ανεξάρτητο παιχνίδι του παιδιού σας

Νήπια παίζουν, χαμογελούν και κρύβονται επάνω στο πολύχρωμο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά.

Bigstock

Έτσι θα ενθαρρύνετε το παιδί σας.

Το να παίζει ένα παιδί με αυτοκατευθυνόμενο τρόπο είναι ένα είδος τέχνης. Καλύπτει με λίγα λόγια τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών κατά μέτωπο και τους δίνει επίσης την ευκαιρία να μάθουν τόσα πολλά από τα πράγματα που απλά δεν μπορούν να διδαχθούν, αλλά πρέπει να τα βιώσουν.

Αλλά όπως κάθε κουρασμένος γονιός γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι, το ανεξάρτητο παιχνίδι μπορεί να μοιάζει λίγο σαν άπιαστο όνειρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα νήπια παιδιά θέλουν τη μαμά ή τον μπαμπά στο πλευρό τους για να παίξουν με τα παιχνίδια τους.

Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάνοντας μικρές αλλαγές, ειδικά στην ώρα του παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να ενισχύσετε το ανεξάρτητο παιχνίδι του παιδιού σας, δείτε πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν να τους μάθετε τι σημαίνει ανεξάρτητο παιχνίδι.

Δύο παιδιά παίζουν μόνα τους στο υπνοδωμάτιο με τουβλάκια και αυτοκινητάκια.

Bigstock

Πώς θα ενθαρρύνετε το νήπιο να παίξει ανεξάρτητα

1. Προσθέστε χρόνο παιχνιδιού στο πρόγραμμά του

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά θα πάνε αμέσως να παίξουν όταν τους πούμε «απλά πήγαινε και παίξε» στις 5 το απόγευμα όσο εμείς παλεύουμε να μαζέψουμε το σπίτι και να ετοιμάσουμε βραδινό.

Ωστόσο, το παιχνίδι είναι ένας μυς - δεν είναι ένας διακόπτης που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί. Πρέπει να κάμπτεται και να τεντώνεται τακτικά. Τα παιδιά χρειάζονται το χρόνο και την ευκαιρία να αναπτύξουν αυτόν τον μυ και την έμφυτη ικανότητά τους για βαθιά συγκέντρωση και δημιουργικότητα.

Προσθέτοντας απλά μισή ώρα στο καθημερινό τους πρόγραμμα, όπου μπορείτε να είστε παρόντες για τουλάχιστον τα πρώτα λίγα λεπτά για να τα καθοδηγήσετε, θα βοηθήσει τα παιδιά σας πώς να παίζουν ανεξάρτητα.

2. Μείνετε κοντά αλλά όχι πολύ κοντά

Συχνά λέμε ανεξάρτητο παιχνίδι αλλά η πραγματικότητα είναι ότι για μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, για να ασχοληθούν με κάτι, χρειάζονται τους γονείς τους αρκετά κοντά για να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Ωστόσο, κοντά δεν σημαίνει πολύ κοντά. Μπορεί να είναι τόσο εύκολο να ασχοληθείτε για λίγο μαζί τους όσο εκείνα παίζουν. Είτε κάνοντάς τους ένα ενθαρρυντικό σχόλιο είτε δείχνοντάς τους πώς να τοποθετήσουν το τουβλάκι που πέφτει συνέχεια από την κορυφή του πύργου που έφτιαξαν.

Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι άλλο: πώς γίνεται να είστε κοντά τους τόσο όσο, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και συνάμα να μην βαρεθείτε;

Μπορείτε να είστε στον καναπέ όσο παίζουν ή απλά να επιβλέπετε το παιχνίδι τους. Άλλη μια λύση είναι να τα βοηθάτε και μετά να φεύγετε λέγοντάς τους, επιστρέφω σε ένα λεπτό.

Κορίτσια παίζουν μαζί στο πάτωμα του παιδικού δωματίου.

Bigstock

3. Όσο πιο λίγα παιχνίδια τόσο το καλύτερο

Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά με τις πολλές πληροφορίες, στην συγκεκριμένη περίπτωση, παιχνίδια, μπερδεύονται.

Με τι να παίξουν; Με τα αυτοκινητάκια που έχουν μπροστά τους ή τα τουβλάκια; Με τους σούπερ ήρωες ή τα ζωάκια τους;

Οι ερευνητές το δοκίμασαν πρόσφατα με μια ομάδα νηπίων σε δύο διαφορετικούς χώρους παιχνιδιού - έναν με τέσσερα παιχνίδια και έναν με δεκαέξι παιχνίδια. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα με λιγότερα παιχνίδια έπαιζε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με πιο δημιουργικό τρόπο.

4. Ο τύπος του παιχνιδιού παίζει εξίσου ρόλο

Κάτι που έχουν προσέξει όλοι οι γονείς είναι ότι όταν δίνουν ένα δώρο στο παιδί τους, εκείνο δίνει περισσότερη σημασία στο κουτί απ' ο,τι στο περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Για αυτό και δεν προκαλούν έκπληξη τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι τα ανοιχτά, απλά παιχνίδια ενισχύουν τόσο το παιχνίδι όσο και τη φαντασία του παιδιού.

Έτσι οι γονείς όταν επιλέγουν τα παιχνίδια που θα δώσουν στα νήπια παιδιά τους να παίξουν θα πρέπει να σκέφτονται με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να παίξουν τα παιδιά με αυτά. Μερικές προτάσεις είναι: τα τουβλάκια, οι κούκλες, οι μαγνήτες και τα αισθητηριακά παιχνίδια.

5. Η οργάνωση είναι το κλειδί για όλα

Πώς νιώθετε όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα που έχει εκπτώσεις και πώς σε ένα κατάστημα με λίγα, ιδιαίτερα ρούχα; Αναφερόμαστε σε εκείνο το συναίσθημα που σας κάνει να λέτε «Θέλω να τα πάρω όλα» και εκείνο το συναίσθημα που σας κάνει να λέτε «Θέλω λίγο χρόνο να απολαύσω τα ψώνια μου».

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά όταν βλέπουν όλα τα παιχνίδια, μπλεγμένα και μπερδεμένα μέσα σε ένα κουτί. Φρενίτιδα και τρέλα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα αποδιοργανώνει και δεν ξέρουν τι να πρώτο-διαλέξουν και με ποιο παιχνίδι να παίξουν.

Οργανώστε τα παιχνίδια τους ανά κατηγορία, καθαρίστε τον χώρο που παίζουν.

Το να διδάξετε το παιδί σας να παίζει αυτόνομα και ανεξάρτητα χρειάζεται χρόνο. Συνεχίστε την προσπάθεια σκεπτόμενη το βραβείο σας; Ω, ναι όταν τα παιδιά μάθουν να παίζουν μόνα τους υπάρχει ένα βραβείο για τη μαμά ή τον μπαμπά. Ποιο είναι αυτό; Η απόλαυση μιας κούπας ζεστό καφέ χωρίς να σας διακόψει κανείς.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved