Προσκόλληση παιδιού: Πώς θα το βοηθήσετε να ανεξαρτητοποιηθεί
Αντιμετωπίζοντας την προσκόλληση του παιδιού σας.
Πολλά μικρά παιδιά περνούν το στάδιο της προσκόλλησης με έναν από τους δύο γονείς τους.
Ο κύριος λόγος που τα μωρά και τα νήπια κλαίνε για τη μαμά ή τον μπαμπά ή θέλουν να είναι συνεχώς μαζί τους, είναι γιατί τους θεωρούν ως κύρια πηγή ασφάλειας και σιγουριάς.
Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι όπως :
- ερχομός ενός νέου μωρού στο σπίτι
- μετακόμιση σε άλλο σπίτι
- απουσία ενός γονιού λόγω δουλειάς ή ασθένειας
- έναρξη παιδικού σταθμού
- αίσθημα κούρασης, πείνας ή αδιαθεσίας
Γιατί το παιδί είναι προσκολλημένο μόνο στη μαμά ή μόνο στον μπαμπά;
Το μικρό σας μπορεί να δημιουργήσει μια ασφαλή προσκόλληση σε οποιονδήποτε γονέα και σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει τη μαμά για να το ταΐσει και τον μπαμπά για τη βόλτα. Προκειμένου να υπάρχει ισορροπία, μοιράστε ρόλους στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί που είναι προσκολλημένο πάνω σας
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να απαλύνετε τις ανησυχίες σας και να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και να μην είναι συνεχώς προσκολλημένο πάνω σας.
Οπτική επαφή και επιβεβαίωση
Εάν το μικρό κολλάει πάνω σας κάθε φορά που το αφήσετε , προσπαθήστε να του δώσετε την προσοχή που θέλει. Κοιτάξτε το στα μάτια, μιλήστε του ήρεμα και διαβεβαιώστε του ότι θα επιστρέψετε γρήγορα.
Αγκαλιάστε το
Έρευνες δείχνουν ότι η σωματική επαφή έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών. Τα συναισθηματικά προβλήματα και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι λιγότερο πιθανά σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αγκαλιές και φιλιά. Η αγκαλιά σας προάγει τα συναισθήματα ευτυχίας ενώ μειώνει το στρες ή το άγχος.
Θετική ρουτίνα
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια θετική ρουτίνα για την οποία θα ανυπομονεί το παιδί σας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που πρέπει να φύγετε, μην ξεχνάτε να του λέτε: «Σε αγαπώ πολύ και θα επιστρέψω σύντομα!»
Οι συνεπείς, θετικές ρουτίνες επιτρέπουν στα προσκολλημένα νήπια να ξέρουν τι να περιμένουν σε κάθε αναχώρηση. Αυτό το γνωστό μοτίβο βοηθά επίσης να απαλύνει τυχόν συναισθήματα άγχους ή φόβου.
Ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι
Το να μάθει να παίζει το παιδί μόνο του είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να συγκεντρώνεται, να επιμένει και να φέρνει εις πέρας την προσπάθειά του. Παράλληλα ενισχύει την ανεξαρτησία του καθώς δεν εξαρτάται από άλλα παιδιά αλλά και τη φαντασία του.
Πηγή: wonderbaby.org