Αίσθηση του χιούμορ στα μωρά: Πότε αναπτύσσεται και ποιος ο ρόλος των γονιών

Μωράκι γελάει.

Bigstock

Από ποια ηλικία αντιλαμβάνεται τα αστεία ένα μωρό; 

Η αίσθηση του χιούμορ αναπτύσσεται στο παιδί από την βρεφική ηλικία και ρόλος των γονιών είναι πολύ σημαντικός.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ομάδα ειδικών της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS) διαπίστωσε ότι ένα μωρό δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφασίσει αν κάτι είναι διασκεδαστικό ή όχι σε ηλικία 6 μηνών. Επομένως, αναζητά την αντίδραση των γονιών του και αντιγράφει την πιο ενδιαφέρουσα.

Τα μωρά μιμούνται τους γονείς όταν τους βλέπουν να γελούν.

Η ανάπτυξη αίσθησης του χιούμορ στα μωρά

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ομάδα των ειδικών στην οποία συμμετείχαν η Gina Mireault από το Johnson State College και ο John Sparrow από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ, επέλεξε μωρά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 μηνών μαζί με τους γονείς τους.

Οι ερευνητές τους έδειξαν ενδιαφέρουσες αλλά και αστείες σκηνές που θα προκαλούσαν το γέλιο.Τα μωρά παρακολούθησαν τις κωμικές σκηνές χωρίς να αντιδρούν αλλά όταν άκουσαν και είδαν τους γονείς τους να γελούν, γύρισαν για να κοιτάξουν τα πρόσωπά τους. Όταν κατάλαβαν ότι οι γονείς τους γελούσαν, άρχισαν να γελούν κι εκείνα.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, οι αντιδράσεις των μωρών επηρεάζονταν από τις αντιδράσεις που εκδήλωναν οι γονείς τους, ειδικά όταν γελούσαν. Αυτό δε συνέβαινε όταν οι γονείς ήταν ανέκφραστοι.

Μωράκι κοιτάζει τον μπαμπά του και γελάει.

Bigstock

Αίσθηση του χιούμορ σε παιδιά ενός έτους

Τα μωρά που ήταν άνω του ενός έτους είχαν ήδη εκδηλώσει τη δική τους αίσθηση του χιούμορ που καθόριζε τι θεωρούσαν αστείο και τι όχι.

Αυτά τα παιδιά δεν αναζητούσαν πλέον τους γονείς τους ως αναφορά. Παρακολούθησαν προσεκτικά τις αστείες σκηνές και άρχισαν να γελούν μόνα τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αίσθηση του χιούμορ δεν κληρονομείται, αλλά μαθαίνεται. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά που γελούν, δεν γεννιούνται έτσι. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα μωρά που φαίνεται να έχουν κακή διάθεση.

Ωστόσο, η ιδιοσυγκρασία είναι έμφυτη και αυτό, όπως εξηγούν οι μελετητές, περιορίζει την ικανότητά μας να αναπτύξουμε όσα έχουμε μάθει σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως η προσωπικότητα, η αυτοεκτίμηση ή ο χαρακτήρας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι γονείς γίνονται πηγή συναισθηματικών πληροφοριών για τα μωρά ενώ η καλή αίσθηση του χιούμορ και το γέλιο βοηθούν στην αύξηση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved