Το μωρό τραβάει τα μαλλιά του - Είναι φυσιολογικό;

Bigstock

Γιατί το μωρό τραβάει τα μαλλιά του; 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό τραβάει τα μαλλιά του. Μπορεί να είναι λόγω άγχους, κούρασης, έντασης ή μιας διαταραχής, της τριχοτιλλομανίας.

Η τριχοτιλλομανία είναι συχνή στα παιδιά αλλά συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία.

Τράβηγμα μαλλιών: αίτια

Τα μωρά που τραβούν τα μαλλιά τους συνήθως δεν έχουν τριχοτιλλομανία. Απλώς είναι μια ανακουφιστική, καταπραϋντική κίνηση όπως το πιπίλισμα του αντίχειρά τους που τα βοηθά να αντιμετωπίσουν την κούραση ή το άγχος.

Επίσης, αρκετά παιδιά απελευθερώνουν ντοπαμίνη, την ορμόνη της «ευτυχίας και της απόλαυσης», κάθε φορά που τραβούν τα μαλλιά τους και μπορεί να συνεχίσουν να αναζητούν το συγκεκριμένο συναίσθημα επαναλαμβάνοντας αυτή τη χαρακτηριστική κίνηση.

Άλλα μωρά τέλος, μπορεί απλώς να τραβούν τα μαλλιά τους από περιέργεια ή για να έχουν την προσοχή σας.

Τι να κάνετε όταν το μωρό τραβάει τα μαλλιά του

Μπορεί να μην είναι πάντα σαφές εάν το τράβηγμα των μαλλιών του μωρού σας είναι μια περαστική φάση ή ένδειξη ενός άλλου προβλήματος. Μιλήστε με τον παιδίατρο εάν παρατηρήσετε κι άλλα σημάδια, όπως:

  • Παρατεταμένο τράβηγμα μαλλιών
  • Μπαλώματα στο κεφάλι του μωρού
  • Κατάποση μαλλιών

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η τριχοτιλλομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, εκπαίδευση αντιστροφής συνήθειας και διαχείριση του άγχους.

Για τα μωρά και μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες τακτικές:

  • Καλύψτε τα χέρια του μωρού σας με γαντάκια ή κάλτσες ώστε να είναι πιο δύσκολο να τραβήξει τα μαλλιά του.
  • Δώστε του να παίζει με παιχνίδια που μπορεί να πιέσει και να βάλει στο στόμα του.
  • Αν τα μαλλιά του μωρού είναι αρκετά μακριά πιάστε τα με μια κορδέλα ή βάλτε ένα σκουφάκι.
  • Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό προσοχή όταν τραβάει τα μαλλιά του καθώς μπορεί να ενισχύσει ακούσια την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved