Θηλασμός: Πώς επηρεάζoυν οι τροφές που τρώω την «ροή» του γάλακτος

Οι ερωτήσεις γύρω από τη διατροφή και τις τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται είναι πολλές...

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Θηλασμός: Πώς επηρεάζoυν οι τροφές που τρώω την «ροή» του γάλακτος
Bigstock

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει, αναμφισβήτητα, τόσο την ροήγάλακτος όσο και τη σύνθεση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού . Ωστόσο, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι πολύ ωφέλιμο για το μωρό σας ανεξάρτητα από τη διατροφή σας. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να βελτιώσετε τη σύνθεση του αυξάνοντας ταυτόχρονα τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς θερμίδες και για τον εαυτό σας.

Μια καλά ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι σημαντική για την υποστήριξη της δικής σας υγείας καθώς και την ανάπτυξη του μωρού. Αυτά είναι μερικά βασικά σημεία που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη:

Επαρκής θερμιδική πρόσληψη

Ο θηλασμός απαιτεί επιπλέον ενέργεια και η μη κατανάλωση αρκετών θερμίδων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ροή γάλακτος. Συνιστάται να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 500 θερμίδες για να υποστηρίξετε τις ανάγκες του σώματός σας και την παραγωγή γάλακτος.


Ενυδάτωση

Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένη είναι απαραίτητο. Βεβαιωθείτε πως πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμένετε ενυδατωμένες και φροντίστε να προσθέτετε ηλεκτρολύτες στο νερό που καταναλώνετε.


Μακροθρεπτικά συστατικά

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιών λιπών είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας. Οι πρωτεΐνες , μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς παρέχουν αμινοξέα που υποστηρίζουν την «παραγωγή» γάλακτος καθώς και διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό. Ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερη πρωτεΐνη είναι προσθέτοντας κολλαγόνο στον καφέ, το γιαούρτι, το πλιγούρι βρώμης, το smoothies κ.λπ.


Βιταμίνες και μέταλλα

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως χολίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο και βιταμίνες A, K και D, είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην υγεία των οστών και σε άλλες ζωτικές διαδικασίες. Μια ποιοτική προγεννητική βιταμίνη μπορεί να διασφαλίσει την κάλυψη διατροφικών «κενών», ακόμη και όταν είστε μετά τον τοκετό.


Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, οι λιναρόσποροι και τα καρύδια, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού.

Γαλακταγωγά βότανα: Ορισμένα βότανα και τρόφιμα έχουν ιστορικό όσον αφορά στην υποστήριξη της ροής γάλακτος, όπως είναι η βρώμη και ο μάραθος. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.


Αλλεργιογόνα

Εάν το μωρό σας εμφανίζει σημάδια ευαισθησίας ή αλλεργίας , μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή σας εξαλείφοντας πιθανές τέτοιες τροφές. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ξηρούς καρπούς καθώς και την γλουτένη.


Ποικιλία και ποιότητα

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το μητρικό γάλα σας περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του μικρού σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές διατροφικές ανάγκες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και οι υποκείμενες συνθήκες υγείας. Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, η τελειότητα δεν είναι απαραίτητη. Είναι φυσιολογικό να έχετε μέρες που η διατροφή σας δεν είναι «τέλεια» και να είστε σίγουρες ότι οι περιστασιακές απολαύσεις δεν θα επηρεάσουν δραματικά το μητρικό γάλα σας.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved