Υπερλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί το παιδί σας να έχει υπερλεξία; Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Υπερλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η υπερλεξία είναι η ικανότητα του παιδιού να διαβάζει με μικρότερη ηλικία από την αναμενόμενη.

Χαρακτηρίζεται συνήθως από:

  • Πρώιμη και προχωρημένη ικανότητα ανάγνωσης: Τα παιδιά με υπερλεξία μαθαίνουν να διαβάζουν σε πολύ μικρή ηλικία, συχνά πριν από τα 3 έτη, και παρουσιάζουν δεξιότητες ανάγνωσης που ξεπερνούν το αναμενόμενο για την ηλικία τους.
  • Έντονο ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις λέξεις: Τα παιδιά αυτά γοητεύονται από τα γράμματα, τα βιβλία και τις λέξεις από πολύ νεαρή ηλικία.
  • Δυσκολίες στην κατανόηση του προφορικού λόγου: Παρά τις προχωρημένες δεξιότητες ανάγνωσης, τα παιδιά με υπερλεξία μπορεί να δυσκολεύονται στην κατανόηση του προφορικού λόγου, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στον τρόπο έκφρασης.
kathisterimeni-omilia-2.jpg

Υπερλεξία: Διάγνωση

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ για την υπερλεξία αλλά ένας νευροψυχολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της υπερλεξίας στο παιδί μιλώντας μαζί του.

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ορίζεται (ή διαγιγνώσκεται η υπερλεξία), με τους πιο συνηθισμένους να είναι η διάκριση μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων και τις ικανότητες ανάγνωσης », εξηγεί ο Δρ. Robert Naseef, PhD , ψυχολόγος με εξειδίκευση στον αυτισμό.

Εάν υπάρχει υποψία υπερλεξίας, ο γιατρός θα αξιολογήσει την αναγνωστική του ικανότητα. Μπορεί επίσης να εξετάσει εάν το παιδί ενδιαφέρεται για άλλα είδη παιχνιδιού, ανταποκρίνεται στους γονείς του ή ενδιαφέρεται να παίξει με άλλα παιδιά, Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν να σχηματιστεί μια εικόνα για το αν υπάρχει ή όχι υπερλεξία.

Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί, τόσο πιο γρήγορα το παιδί μπορεί ν'αρχίσει να αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων κατανόησης ή γλώσσας που υπάρχουν.

Υπερλεξία και αυτισμός

Τις τελευταίες δεκαετίες, η υπερλεξία έχει συνδεθεί με τον αυτισμό. Σύμφωνα με έρευνες, το 84% των παιδιών που έχουν υπερλεξία έχουν διαγνωσθεί ότι βρίσκονται σε κάποιο φάσμα αυτισμού. Ωστόσο μόλις το 6-14% των παιδιών με αυτισμό έχουν υπερλεξία.

Υπερλεξία και άλλες διαταραχές

Τις περισσότερες φορές η υπερλεξία δεν εμφανίζεται από μόνη της. Τυπικά, θα υπάρχουν και άλλες μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον Δρ Naseef, η υπερλεξία δεν ορίζεται με σαφήνεια στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Αντίθετα, η υπερλεξία αναφέρεται ως μέρος του αυτισμού, επομένως εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, μπορεί εντοπίσετε και σημάδια υπερλεξία.

paidi-me-aytoismo-kai-omilia.jpg

Τι είναι η ηχολαλία και σε τι διαφέρει από την υπερλεξία;

Υπερλεξία: αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος αντιμετώπισης της υπερλεξίας. Η θεραπεία για την υπερλεξία εξατομικεύεται και εστιάζει στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Λογοθεραπεία: Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και έκφρασης του προφορικού λόγου.
  • Εργοθεραπεία: Βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στην αντιμετώπιση αισθητηριακών δυσκολιών.
  • Συμπεριφορική θεραπεία: Βοηθά στην αλλαγή ριγίδων συμπεριφορών και στην υιοθέτηση νέων δεξιοτήτων.
  • Εκπαιδευτική υποστήριξη: Βοηθά στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και στην προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved