Υπερλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε
Μπορεί το παιδί σας να έχει υπερλεξία; Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Η υπερλεξία είναι η ικανότητα του παιδιού να διαβάζει με μικρότερη ηλικία από την αναμενόμενη.
Χαρακτηρίζεται συνήθως από:
- Πρώιμη και προχωρημένη ικανότητα ανάγνωσης: Τα παιδιά με υπερλεξία μαθαίνουν να διαβάζουν σε πολύ μικρή ηλικία, συχνά πριν από τα 3 έτη, και παρουσιάζουν δεξιότητες ανάγνωσης που ξεπερνούν το αναμενόμενο για την ηλικία τους.
- Έντονο ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις λέξεις: Τα παιδιά αυτά γοητεύονται από τα γράμματα, τα βιβλία και τις λέξεις από πολύ νεαρή ηλικία.
- Δυσκολίες στην κατανόηση του προφορικού λόγου: Παρά τις προχωρημένες δεξιότητες ανάγνωσης, τα παιδιά με υπερλεξία μπορεί να δυσκολεύονται στην κατανόηση του προφορικού λόγου, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στον τρόπο έκφρασης.
Υπερλεξία: Διάγνωση
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ για την υπερλεξία αλλά ένας νευροψυχολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της υπερλεξίας στο παιδί μιλώντας μαζί του.
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ορίζεται (ή διαγιγνώσκεται η υπερλεξία), με τους πιο συνηθισμένους να είναι η διάκριση μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων και τις ικανότητες ανάγνωσης », εξηγεί ο Δρ. Robert Naseef, PhD , ψυχολόγος με εξειδίκευση στον αυτισμό.
Εάν υπάρχει υποψία υπερλεξίας, ο γιατρός θα αξιολογήσει την αναγνωστική του ικανότητα. Μπορεί επίσης να εξετάσει εάν το παιδί ενδιαφέρεται για άλλα είδη παιχνιδιού, ανταποκρίνεται στους γονείς του ή ενδιαφέρεται να παίξει με άλλα παιδιά, Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν να σχηματιστεί μια εικόνα για το αν υπάρχει ή όχι υπερλεξία.
Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί, τόσο πιο γρήγορα το παιδί μπορεί ν'αρχίσει να αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων κατανόησης ή γλώσσας που υπάρχουν.
Υπερλεξία και αυτισμός
Τις τελευταίες δεκαετίες, η υπερλεξία έχει συνδεθεί με τον αυτισμό. Σύμφωνα με έρευνες, το 84% των παιδιών που έχουν υπερλεξία έχουν διαγνωσθεί ότι βρίσκονται σε κάποιο φάσμα αυτισμού. Ωστόσο μόλις το 6-14% των παιδιών με αυτισμό έχουν υπερλεξία.
Υπερλεξία και άλλες διαταραχές
Τις περισσότερες φορές η υπερλεξία δεν εμφανίζεται από μόνη της. Τυπικά, θα υπάρχουν και άλλες μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον Δρ Naseef, η υπερλεξία δεν ορίζεται με σαφήνεια στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Αντίθετα, η υπερλεξία αναφέρεται ως μέρος του αυτισμού, επομένως εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, μπορεί εντοπίσετε και σημάδια υπερλεξία.
Τι είναι η ηχολαλία και σε τι διαφέρει από την υπερλεξία;
Υπερλεξία: αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος αντιμετώπισης της υπερλεξίας. Η θεραπεία για την υπερλεξία εξατομικεύεται και εστιάζει στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Μπορεί να περιλαμβάνει:
- Λογοθεραπεία: Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και έκφρασης του προφορικού λόγου.
- Εργοθεραπεία: Βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στην αντιμετώπιση αισθητηριακών δυσκολιών.
- Συμπεριφορική θεραπεία: Βοηθά στην αλλαγή ριγίδων συμπεριφορών και στην υιοθέτηση νέων δεξιοτήτων.
- Εκπαιδευτική υποστήριξη: Βοηθά στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και στην προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον.
Με πληροφορίες από parents.com