Πότε τα μωρά καταλαβαίνουν τη σημασία των λέξεων; Η επιστήμη απαντά

Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

 

Πότε τα μωρά καταλαβαίνουν τη σημασία των λέξεων; Η επιστήμη απαντά
Bigstock

Ακόμα και όταν ένα μωρό κοιμάται, ο εγκέφαλός του εργάζεται σκληρά για να κατανοήσει τον κόσμο και ειδικά τις ξένες λέξεις που ακούει συνεχώς όταν είναι ξύπνιο.

Πότε τα μωρά καταλαβαίνουν λέξεις;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα μωρά καταλαβαίνουν λέξεις ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες. Βέβαια -fun fact - πως τα βρέφη δεν μπορούν πάντα να συνδέουν λέξεις και νοήματα. Κάνουν τις συνδέσεις μόνο αφού κοιμηθούν...

«Μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι "αποσυνδεδεμένος" από τον εξωτερικό κόσμο, μπορεί να φιλτράρει και να αποθηκεύσει νοήματα και πληροφορίες», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Manuela Friedrich.

Για τη μελέτη, ερευνητές μέτρησαν τις ικανότητες σύνδεσης μεταξύ λέξεων και νοημάτων παιδιών ηλικίας 6 έως 8 μηνών, παρουσιάζοντάς τους αντικείμενα με ψεύτικα ονόματα. Αυτό εξασφάλιζε ότι δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα ή ακούσει τις λέξεις στο παρελθόν.Στη συνέχεια, έδειξαν στα παιδιά αντικείμενα που ήταν ίδια, αλλά σε διαφορετικά χρώματα .

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες των μωρών κατά τη διάρκεια όλων αυτών και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να συνδέσουν ένα νέο αντικείμενο με ένα όνομα που είχαν ήδη μάθει.

Επιπλέον, ύστερα από 30 λεπτά ύπνου τα βρέφη ήταν σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της σωστής και της λανθασμένης λέξης που αφορούσε ένα αντικείμενο.

Ύπνος και κατάκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων

Η μελέτη απέδειξε πως τα μωρά δεν δέχονται ερεθίσματα μόνο όταν είναι ξύπνια, αλλά τα νοηματοδοτούν και τα επεξεργάζονται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά τώρα αντιληφθήκαμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της μνήμης και της γλώσσας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βάζετε αυτό το νυσταγμένο ανθρωπάκι για ύπνο, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με αυτά που λέτε, καθώς μπορεί να θυμούνται τις τελευταίες σας λέξεις.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved